Sok minden múlik a holnapi eseményen

Skarp 2014.09.08. 15:46 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 10 hozzászólás 2 695

Bár nem szeretjük a túldramatizált, teátrális kijelentéseket, a bejegyzésünk címéhez illően valóban sokminden múlik azon, hogy mi történik a holnapi keynote-on – sorsfordító momentum lehet, mondhatnánk. És most tekintsünk el az eladási kimutatásoktól, részesedési stratégiáktól vagy bármilyen számadattól. Most kiderül ugyanis, hogy az Apple meg tudja-e őrizni az iMac-kel, iPod-dal, iPhone-nal, iPad-del kivívott helyét, modzsóját a technológia világán belül. A felvetés létjogosultságát a “Has Apple Lost its Cool to Samsung?” és hasonló cikkek megszületése szilárdítja meg.

A Fortune magazin újságírója, Adam Lashinsky, az Inside Apple: How America’s Most Admired – and Secretive – Company Really Works szerzője így vélekedik: “A kritikára és szájtépésre (azzal kapcsolatosan, hogy az Apple az iPad 2010-es megjelenése óta nem hozott ki semmi újat) reagálva: akkor tudnák újra megcsinálni, amikor csak akarják.” Az iPhone százmilliós eladásai megduplázták az Apple részvényeinek értékét és a cég sosem volt ilyen jó anyagi helyzetben, de ez csak átmeneti. Lashinsky úgy véli, bár a nyomás egyre növekszik az Apple háza táján, még mindig képesek nagyot alkotni ha készen állnak.

Mindazonáltal itt az idő: amit holnap bemutatnak, annak nagyot kell szólnia. Most illik feltenni soha sem aktuálisabb, de ezerszer elismételt kérdést: “Van-e a cégnek jövője Jobs után?”. Ha valamikor, most eljött az idő, hogy megtudjuk a választ. Kiderül, hogy a vizionárius cég marad-e, aki után kullognak a többiek, vagy szépen visszasorol a többiek közé, mint Sculley idejében. Jelenlegi állás szerint két iPhone-ra és valami egészen újra számíthatunk, amiről a legtöbben úgy tartják, egy okosóra lehet, egészségügyi és/vagy fitneszfeatúrákkal.

Ha igazán jó dolgokat sikerült elkészíteni a boszorkánykonyhában, akkor már az új iPhone érkezése és akár csak az iWatch megvillantása is elég lehet a konkurensek elleni harcban – írja Matt Margolis, a PTT Research elemzője. “Bár sokan tamáskodnak az óra piaci életképességével kapcsolatban, a potenciál egy új szegmens nyitására ugyanúgy megvan, mint az iPad esetében.” – teszi hozzá a tapasztalt elemző. Úgy véli, már az 5C megjelenése utáni elégedetlenség is megmutatta, miért nem érdemes túl nagy különbségekkel kihozni a két méretben érkező új modellt – ha csak a nagyobb kap zafírüveg kijelzőt, a kisebb iPhone tulajdonosai technológiailag lemaradtnak érzik majd magukat. Abban ő is egyetért a konszenzussal, hogy a nagyobb kijelzőjű iPhone 6 egészen biztosan sok vevőt szipkáz majd el a Samsung orra elől – sokan csak azért tették le voksukat a koreaiak mellett, mert az iPhone nem létezett nagykijelzős kivitelben.

Az Apple-világ nagy nevei, pl. a Forbes Apple-rovatát vezető Philip Elmer-Dewitt is nagy jelentőséget tulajdonít a Flint Centernek – annak a helyszínnek, ahol utoljára 1998-ban volt hasonló esemény (az iMac bemutatása) és ahol az Apple múltjának egyéb fontos momentumai is lezajlottak (a Mac 1984-es bemutatása). A sikerhez elengedhetetlen lesz a biztonság. A meztelen képek kikerülése egy dolog, de ha az új fizetési rendszer hibáit kihasználva üresre pucolja valaki a banki egyenlegünket, az sokkal kellemetlenebb. Ami viszont még fontosabb: Tim holnap ne csak egy legyen a tech-CEO-k közül, aki felmegy a színpadra és bemutat egy új terméket.

Helyette egy egészen új irányvonalat kell felvázolnia, lenyűgözni-e a szakmát és a felhasználókat, ideális esetben a közönség zajos tapsa és ünneplése közepette. Hogy mindez túl nagy elvárás? Ilyen lehet a világ legértékesebb vállalatának és egyik legfontosabb technológiai óriásának kormánykerekénél állni. És holnap kiderül, hogy Tim, a csendes adminisztrátor, a szürke eminenciás vajon felnőtt-e ehhez a feladathoz. Lashinsky szerint egy másik egzisztenciális kérdésre is választ kaphatunk: vajon meddig tarthat ki a coolság?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

10 hozzászólás

 1. Bandita - 2014.09.08. 16:48

  Ez így van bár amíg az ios stabil az androidhoz képest 2g is kidobhatnák megint!

  • Tomi - 2014.09.08. 18:01

   :|

 2. S - 2014.09.08. 19:35

  Sss

 3. S - 2014.09.08. 19:35

  :-)

 4. IPhone - 2014.09.08. 19:45

  Bandita te próbáltál már csúcs androidos telot? S5, G3, ONE M8, P7…
  Ezek futtatják a csúcs Android szoftvert, ami stabil, sokkal kreatívabb, mint az egyenikonos, androidkoppintás ios7, nem langyosak az ikonok, van magyar billentyű, amit lehet jól használni, testreszabható és stabil. 3honapja adtam el az i5S-t, azóta egy P7-est használok és nem fagy le semmi gond nincs vele.
  Szeretném ha az iOS 8 jobb lenne mint ez a gyenge iOS 7 és olyan érzetem lenne, hogy nekem újra iPhone kell. Az iPadom még megvan, mert szertem, bár nagyon hiányzik, hogy több alkalmazást egyidejűleg tudjak használni. Nem tudom a proci gyenge vagy az iOS-t nem tudják megcsinálni, de most, hogy nyitnak az üzleti szféra felé talán ez is megoldódik.
  Kívánom, hogy egy nagyszerű iPhone jöjjön ki, egy szuper iwatch-el és egy sokkal jobb iOS.

 5. Vélemény - 2014.09.09. 07:07

  @Iphone

  Miért hazudsz? Nem rég nyomkodtam meg a ,,csúcs androidos telókat” és 1 perc se volt és máris akadoztak lehet hogy csak picit de engem mar az is zavar es szerintem sokan vannak meg igy vele az iphone 5s mar egy eves es az meg egyszer se fagyott be:)

 6. IPhone - 2014.09.09. 08:19

  Nem szokásom hazudozni :)
  Leírtam a saját tapasztalataimat.
  Lehet én csodabogár vagyok, de nekem se az iOS se az Android nem fagy le, sőt a Windows is tökéletesen működik:)) lehet abban van a dolog nyitja, hogy rendeltetésszerűen használom.
  Az okostelefon akkor lesz okos ha Te is így használod…
  NE NYOMKODDDD legalábbis ne az egész testsúlyoddal :))
  Tanult meg, használni, hidd el nem nehéz neked is menni fog.
  Azt nem írtam meg mi volt a fő ok, hogy eladtam az i5s-t: 2 hónap után szanaszét kopott a tokja, pedig nagyon vigyáztak rá. :(( na de majd a 6, remélem belefér a zsebembeeee.

 7. Nexus - 2014.09.09. 12:54

  Kedves Iphone.Nexus 4 em van.A 4.4.4 gyári android van rajta.Az asszony 5s- e, megeszi reggelire fele ekkora hardware-rel.És igen is ha naponta nem indítom újra -kapaszkodj meg- rendesen telefonálni sem lehet vele. Ha egy referencia droid ilyen akkor a többit ki sem merem próbálni.Azonnal megyek a 6 ért,amint a Voda elkezdi forgalmazni.

 8. Bandita - 2014.09.09. 13:17

  Nem azt mondom,hogy a 7 jó az igazi a 6-volt de androidot veri másik meg futtatok több alkalmazást safariban vagy 10 ablak nyitva és semmi gond android szerintem kiröhögne!

 9. Zozo72 - 2014.09.10. 06:49

  Nekem Galaxy s5 van és megeszi reggelire az iPhone 5-öt. Talán még életében nem akadt, az s4-esem se. Viszont az i5 már többször művelt olyant, hogy nem akart szinkronizálódni a pc-vel, amivel naponta rá szoktam akasztani. Többször újra kellett már telepítenem az iTunes-t is, szóval részemről az se hibátlan, sőt.
  Na amit meg tegnap bemutattak, szerintem borzalom. Parasztvakítások tömkelege, amin meg tènyleg javítani kéne az maradt. Ráadásul csúnya. Az Apple Watch is iszonyat csúnya és igazából semmit se tud, viszont cserébe piszok drága. Nekem csalódás volt. Nem volt olyan érzésem a 6-os iPhone-nal kapcsolatban, hogy nekem mindenképp kell majd egy olyan.

Szólj hozzá Te is!