Hatalmas iCloud-botrány a láthatáron?

Skarp 2014.09.01. 10:13 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 11 hozzászólás 2 442

Mostanra már bizonyára mindenki hallotta, hogy a hírességek meztelen képeinek tucatjai kerültek ki a netre. A legtöbb kép Jennifer Lawrenceről szivárgott ki, de az érintettek között van Mary-Elizabeth Winstead, Kaley Cuoco, Kate Upton, Krysten Ritter, Brie Larson, Kirsten Dunst, Mary Kate Olsen, Hillary Duff, Avril Lavigne és még sokan mások. Hogy miért kerül ki ide egy amúgy a bulvármagazinok lapjaira való hír?

Mert bizonyos híresztelések szerint az iCloud platformon talált valaki egy sebezhető pontot, ezt kihasználva jutott a képekhez. Mivel semmi érdemi bizonyíték vagy további konkrétum nem áll rendelkezésre, erős fenntartásokkal kezeljük a hírt – az ártatlanság vélelme fontos dolog ugye. A képek egyébként a 4chan hírhedt /b/ boardján tűntek fel először, majd innen terjedtek szét Redditre és a net többi részére. E két fórumon indultak meg a találgatások, s bár ez nem túl erős jel, de a selfieken nem nagyon látni más telefont, mint az iPhone.

Többen az érintettek közül is megerősítették, hogy a fotók valódiak, Mary Elizabeth Winstead pl. így fogalmazott:

Tudva, hogy ezeket a fotókat rég töröltük, csak elképzelni tudom az ijesztő erőfeszítést, ami ezek megszerzéséhez kellett. Együttérzésem minden érintettnek.

A Photo Stream automatikusan szinkronizálja a fotókat iCloudra az elkészítésük után, de azt továbbra sem tudjuk, hogy a hackernek hogy sikerült megszereznie a képeket, főleg ennyi külön fiókról. Winstead ráadásul azt állítja, a fotókat rég törölték, így ha valóban iCloud-exploitot kihasználva jutottak be, az kérdéseket vet fel a törölt képek valódi állapotáról. Bár nehezen hisszük el, hogy valóban az Apple felhőszolgáltatása lenne ludas, Cupertino egyelőre nagyon hallgat az ügyben. Valószínűleg arra várnak, hogy leüljön a por és tisztán láthassanak, illetve biztosan alapos vizsgálat folyik a cégen belül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

11 hozzászólás

  1. Jadeye - 2014.09.01. 10:42

    és mégis mi a bizonyíték arra, hogy iCloud volt? hovatovább, az iCloud Photo Stream csak képeket tartalmaz, akkor hogy kerülhettek elő videók is?

    http://support.apple.com/kb/HT4486?viewlocale=hu_HU

    ez vagy nem az iCloud, vagy nem csak az önmagában, hanem más is.

    “Cupertino egyelőre nagyon hallgat az ügyben”
    Cupertinóban jelenleg hajnali 2 óra lesz. majd helyi idő szerint reggel kiadnak egy közleményt, de leghamarabb a keleti parti idő szerint reggel.

    • Jadeye - 2014.09.01. 11:18

      kiegészítem azzal, hogy maximum az iCloud backupból lehetne videókat is leszedni, de ahhoz az kell, hogy az iCloud backup be legyen kapcsolva, mert az alapból nincs, és az eléréséhez user/pass kell, ha meg az már megvan, onnantól meg mindegy, hogy az Apple vagy nem Apple adja az adattárolási hátteret.

      de ameddig nincs róla hivatalos közlemény, addig ez csak puszta találgatás, és rémhírkeltés.

      (és lehet kissé demagóg, de ha eleve nem készültek volna ilyen képek, nem is lenne mit ellopnia senkinek sehonnan.)

  2. Fasirt - 2014.09.01. 10:57

    Nem lennek Tim Cook helyeben (most az egyszer :-)). Amugy nem lepodnek meg, ha a Samsung az iPad lejaratasara felretett marketing koltsegek egy reszet atcsoportositotta volna es vett volna par hackert belole… Azt hiszem nem kell tovabb magyaraznom… :-)
    Es mindez pont most, 1 hettel a “nagy esemeny” elott? Ki erti ezt?! :-)

  3. Ncg - 2014.09.01. 11:31

    Nekem már csak egy kérdésem van: hol vannak a képek és a videók? Mert találtam kb 5db-t de a többit nem!! Várom a linkeket ;)

  4. Vigyori07 - 2014.09.01. 11:55

    En is csak 5db képet találtam;azok valóban Jenifer Lawrence-t ábrázolták ,mondjuk nincs mit szegyelnie a csajnak!De hamar egyszerűen ennyire tetszik magának hogy meztelenül selfie-zik,az internet korában mit csodálkozik!

  5. Skarp - 2014.09.01. 12:12

    Kedves Jadeye, meg Vigyori, nem gondolnám, hogy ebben az ügyben az érintettek bármilyen szinten is hibásak lennének. Attól még, hogy készült róluk ilyen fotó, ami az ő magánügyük, nem érdemli meg, hogy kikerült ilyen.

    Ezen a logikán elindulva, ha neked van egy zsák pénzed a házad egyik fiókjában elzárva, akkor te is megérdemled, hogy betörjenek és elvigyék.

    A hír pedig nem arról szólt, hogy az iCloudot feltörték, hanem hogy ez a pletyka terjed a neten.

    • Jadeye - 2014.09.01. 12:51

      azért azt te is beláthatod, hogy ha eleve nincs olyan kép, ami ilyen értelemben problémás, akkor nincs is semmi, ami így kikerülhet ilyenkor.

      ha valaki a magánügyéből kifolyólag ilyen fotókat akar készíteni, legalább legyen annyi esze, hogy nem egy adott esetben internetre (is) termelő készülékkel készíti azokat. aki meg híres, annak meg eleve még sokkal óvatosabbnak kell(ene) lennie minden téren. főleg akkor, ha ilyen képeket készít a készülékével.

      “A hír pedig nem arról szólt, hogy az iCloudot feltörték, hanem hogy ez a pletyka terjed a neten.”
      akkor most ez egy bulvár hír vagy sem? mert megalapozottság nélkül bulvár és rémhírkeltés. eközben a cikk címe is eleve arra utal, hogy az iCloud van a háttérben, és a szövegben is annak fejtegetése megy, hogy Cupertino meg hallgat az ügyben, szintén arra utalva (akarva vagy akaratlanul), mintha ez biztosan az Apple sara lenne. a Photo Stream működésének említése szintén erre utal – kihagyva azt a fontos részletet, hogy a Photo Streamben csak képek vannak, videók nem.

      • Skarp - 2014.09.01. 13:08

        1. nem kell túldimenzionálni a dolgokat, az a mondat csak annyit jelentett, hogy az Apple egyelőre nem adott ki nyilatkozatot az ügyben.
        2. több helyen is le van írva a posztban, hogy fenntartásokkal érdemes kezelni az értesüléseket.
        3. ne legyünk képmutatók, attól még hogy híresek ők is csak emberek, hálás pasikkal. azt mondani hogy ők a felelősek, mert mertek magukról ilyen képet csinálni épp csak egy hajszálnyival jobb annál, mintha azt mondanád egy megerőszakolt nőnek, hogy ő a hibás, mert túl rövid szoknyát húzott.
        4. hogy jön ide, hogy ez bulvár-e vagy sem? hírbe került az Apple és úgy gondoltuk, az embereket érdekelheti, ennyi.

        • Jadeye - 2014.09.01. 13:27

          nem ez a lényeg, hogy mertek-e vagy nem (hiszen tudjuk, láttuk, hogy mertek), hanem hogy köztudott, hogy a média harap az ilyesmi képekre. ha ezek után nincs valakinek annyi esze, hogy hírességéből adódóan tudja, hogy vannak, akik direkt vadásznak az ilyen képeire, és még támadási felületet is hagy nekik, ott nem igazán lehet mit mondani. ha nem lett volna róla ilyen kép, most nem lenne mit mutogatni.

          a megerőszakolásos példa ebben a formában nem igaz, és én nem is állítottam ilyet – ugyanakkor ha túl rövid szoknyában jár valaki egy olyan környéken, amiről pontosan tudja, hogy nem biztonságos, akkor sajnos elképzelhető, hogy belefut egy olyan helyzetbe, ami nem kívánatos. mindez elkerülhető lett volna, ha nem vesz fel annyira rövid szoknyát, ha egyszer tudja, hogy arra kell mennie, és hogy az a hely ilyen értelemben veszélyes. (a bulvármédia harap az ilyenekre, tehát az a rizikós környék, a rövid szoknya meg a bármi szempontból kompromittáló képek készítése.)

          “hogy jön ide, hogy ez bulvár-e vagy sem?”
          idézek a cikkből, ami leírja, hogy ez egy, a bulvár magazinok lapjaira való hír lenne amúgy: “Hogy miért kerül ki ide egy amúgy a bulvármagazinok lapjaira való hír?”

          abban az esetben nem lenne ez bulvár hír például, ha lehetne már pontosan tudni, hogy mi van mögötte (ezt jelenleg nem tudni, így találgatás az egész), valamint az is benne lenne, hogy hogyan lehet elkerülni (nem használunk Photo Streamet, az iCloud backupban kikapcsoljuk a Camera Roll mentését – vagy eleve nem készítünk ilyen képeket).

  6. Tomi - 2014.09.01. 12:22

    Nincs olyan amit nem tudnak feltorni!

  7. Skarp - 2014.09.01. 13:46

    közben megérkeztek a primitíven mocskolódó kommentelők is, megjegyzéseiket töröltem, a kommentelést pedig lezártam.