Most a részvényesek perelnek az átcsalogatási botrány miatt

Skarp 2014.08.15. 15:25 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 285

A Szilícium-völgy bérmaximalizálási és átcsalogatás-elleni megállapodása kapcsán kirobbant botrány csak nem akar elülni. Most újabb per indul Cupertino ellen, amiben a részvényesek a vezetőségi tagokat vonnák felelősségre a botrány kapcsán a céget ért károk miatt. Kalifornia állam egyik kerületi bíróságára benyújtott részvényesi panasz az Apple senior vezetőit tartja hibásnak, közöttük az elhunyt Steve Jobs-ot és a jelenlegi CEO Tim Cook-ot.

Az egyéni vádlottak a vád szerint gátlástalanul és szánt szándékkal szegték meg a kartellezés elleni törvényeket és ezzel megkárosították az Applet – mivel idő és erőforrásigényes megállapodásba kellett bocsájtkozniuk 2010-ben, az alkalmazottak által indított csoportos perről és a cég jó hírnevének romlásáról már nem is beszélve. A vádlottak tevékenysége a dokumentum alapján hatalmas költségekbe verte a céget és az egyezmény miatt nem megszerzett tehetségekkel rengeteg lehetőség is elúszott.

A beadvány utal az ezzel párhuzamosan futó perre is, amiben Lucy Koh bírónő épp most utasította el Cupertino 325 millió dolláros megegyezési javaslatát, s Steve Jobs szerepét “az összeesküvés EGYIK, ha nem A legfontosabb központi figurájaként” határozta meg, természetesen több tanúvallomásra alapozva. Fontos részét képezi a panasznak a korábban nyilvánosságra hozott levelezés Jobs, Sergey Brin és Eric Schmidt között, illetve a Palm korábbi CEO-jának, Edward Colligannek a levele, amelyben kifogást emelt az illegális gyakorlat ellen. Colligan eskü alatt vallotta, hogy Jobs szabadalmi perrel fenyegette meg a Palmot arra az esetre, ha a cég akár egy Apple alkalmazottat is átcsal. A Colligan-vallomás 2013-ban került nyilvánosságra.

A vádlottak padján Tim mellett az Apple elnökségi tanácsának korábbi feje, William Campbell, a korábbi pénzügyi igazgató, Fred Anderson és Mickey Drexler, Art Levinson, Bob Iger és Andrea Jung tanácsi tagok foglalnak majd helyet.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. ollo - 2014.08.16. 03:17

    Komment

Szólj hozzá Te is!