Új egéren dolgozik az Apple fejlesztő csapata?

Skarp 2014.08.14. 20:28 Apple, Kiemelt hírek, Mac 2 hozzászólás 690

Egy újabb Apple-ös szabadalmi regisztráció által lebuktatott fejlesztésről van szó vagy csak félrevezetés? Mi az előbbit reméljük és azt is tippeljük a jó válasznak. A minap védetté tett találmány dokumentációja alapján komoly fejlesztésre számíthatunk. Az új eszköz az AppleInsider értesülései szerint olyan érzékelőkkel lenne ellátva, amely a főgombra kifejtett erő nagyságát és helyét is képes lenne felismerni, illetve haptic feedbacket is adna. Bár a papírok alapján külsőleg nem vagy csak alig változna, belül szinte teljes átalakulás várható.

Az új Apple Mouse lelke a nyomásérzékelő lesz, ami elvileg egy kis kar segítségével méri a mérnivalót. Mikor a kezünkkel erőt fejtünk ki az eszközre, a tartókarocska meghajlik, görbül vagy csavarodik, s az így átadott energia nagyságából a karhoz kapcsolódó érzékelő képes megadni az annak megfelelő input méretét és a visszajelzés erősségét is. Ami a haptic feedbacket illeti, ott az elektronika felső részén elhelyezkedő elektromágnes ér majd a kezet érintő felülethez, illetve akár beépített vibrációs motorok vagy más haptic visszajelzőrendszerek is javíthatnak a feedback minőségén és az erejének pontosságán.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy amikor a gépen a kurzort egy ikon fölé húzzuk és kijelöljük egy kattintással, az egy előre megadott erejű feedbacket ad nekünk rezgés formájában. A második, nagyobb erővel végrehajtott kattintás lefuttatja a programot, vagy megnyitja a fájlt, s a vibramotor ezt egy intenzívebb rezgéssel jelzi vissza. Az Apple meg is jegyzi, hogy e megoldás gyenge pontja az lehet, hogy ha a júzer az érzékelőponttól távolabb nyomja le az egeret, ami ronthat az érzékelés pontosságán. Ezt próbálják ellensúlyozni a lenyomás helyét érzékelő szenzorral, ami a remények szerint ezen adatok birtokában sikeresen tudja majd kompenzálni a pontatlanságokat.

Több szenzor és a multitouch technológia alkalmazásával nagyobb rugalmasságot így többféle potenciális felhasználási módot kölcsönözhetnek az egérnek. Akár három virtuális gombot is kialakíthatnak az egér felületén, attól függően hogy bal oldalt, középen vagy jobb oldalt fejtünk ki nyomást az egér felületére. Hogy a szabadalomból lesz-e konkrét termék, azt egyelőre nem tudjuk, de az is tény, hogy a jelenlegi Magic Mouse már majdnem 5 éves. Az Apple perifériafrissítései teljesen kiszámíthatatlanok – a Mighty Mouse-t pl. mindössze négy év után váltotta a jelenlegi modell.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Apples - 2014.08.16. 00:22

    Mighty Mouse… Az milyen elképesztően szörnyű volt! Állandóan elkoszolodott a kis gorgo.

  2. Z - 2014.10.06. 09:52

    Ez mekkora ökörség. Azt akkor viigyázhat majd a júzer, hogy mikor milyen erővel nyomja melyik gombot, nehogy a másik funkció induljon ahelyett amit szeretett volna.

Szólj hozzá Te is!