Indiában sokan választják az öreg 4S-t az újabb Androidos telefonok helyett

Skarp 2014.08.09. 11:01 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 1 222

Jobb lenne a 4S? Igen, már ami a presztízst illeti – írja a Bloomberg. Az indiai piacon még mindig kapható régi modellekkel operáló stratégia úgy néz ki bejött a cupertinoiaknak. Azt, hogy az Apple a korosabb iPhone-okat nyomatja az árérzékenyebb piacokon, már régen tudjuk. A szubkontinensen nem csak a 2011-ben piacra dobott iPhone 4S, de kis utánjárással a 2010-es iPhone 4 is kapható. “Hivalkodhatsz egy iPhone-nal, de nem tudsz egy Android telefonnal” – mondja a 42 éves Punit Mathur, egy digitálismédia-vállalat alelnöke, aki Nexus 4-esét dobta el egy 4S-ért. “Az iPhone 5S 53 ezer rúpiás (875 dolláros) árával nagyon drága, de a 4S még mindig előrelépés, így megelégszem azzal is” – tette hozzá a Mathur.

A Kínáénál és az USA-énál is gyorsabban növekvő piacon az Apple idénre megduplázta az eladásait, felzárkózva lassan a Samsung és a helyi kistigrisek, a Micromax, a Lava és a Karbonn mögé, az ötödik helyre. A stratégiai megközelítés gondos megválasztása nagyon fontos, hiszen a népesség kétharmada kevesebb, mint napi 2 dollárból él. A megközelítés azonban bevált, így számos egyéb fejlődő piacon láthatjuk még viszont a módszert – a lehetséges országok: Brazília, Oroszország, Indonézia. A piaci részesedést növelő megoldás működhet máshol is.

Persze nem csak az Apple tekint az ázsiai terjeszkedés egyik legfontosabb irányaként Indiára, a konkurenciaharc fokozatosan erősödik az országban. A Xiaomi például meg tudta ismételni kínai sikereit – olcsó, de komoly funkciókat kínáló telefonja, a Mi3 35 ezer darabos készlete percek alatt fogyott el itt is az online piactereken. Bár az Apple hagyományosan inkább brandje erejével csalogatja be a vevőket, mint az árazással, sikerének fontos elemét képezik a közreműködő mobilszolgáltatók, akik akciókkal és részletfizetős hűségidő-opciókkal juttatják el a készülékeket a vékonyabb pénztárcájúakhoz is.

Ez a taktika Indiában nem működik, itt árérzékenyebb a piac, erre az Apple is kezd rájönni – mondta el a Bloombergnek Katyayan Gupta a Forrester Research elemzője. “Az indiaiak meg akarják mutatni a társadalmi státuszukat, így az emberek az Apple-t akarják. Az lényegtelen, hogy kettő vagy három éves a konstrukció – a lényeg, hogy Apple legyen.” Egy független 16 gigás iPhone az Appletől vásárolva 650 dollár. Két éves hűségszerződéssel ugyanez a Verizon Wirelessnél majdnem a harmada. A China Mobile a kétéves hűségidősöknek havi kedvezményeket kínál.

Az indiai fogyasztók nagyrésze szakboltokban veszi a telefonjait és nem szolgáltatóknál – túlnyomórészt a feltöltőkártyák a jellemzőek, így könnyebb cserélni a készülékeket. Mivel ennek köszönhetően a szolgáltatók nagyjából 2 dollárnak megfelelő havi összeget keresnek egy átlagos felhasználón, illetve a fizetőképesség sokszor kérdéses, itt nem annyira jellemzőek a részletfizetési opciók. A legnagyobb indiai carrier, a Bharti Airtel az egyetlen a három nagy szolgáltató közül, amely kínál iPhone modelleket. Bár májusban az iPhone 4 forgalmazása leállt, akkoriban még januári gyártású készülékeket kaptak, tehát nem a régi készletet próbálja elsütni Cupertino.

Manapság 19 500 rúpiáért iPhone 4-est vehet az ember odaát. Sokan úgy vélik, újabb modell vásárlása túl nagy kockázat, s szeretnék egy egyszerűbb verzióval kipróbálni az élményt. Mivel ez kb. fele az 5s indiai árának, fontos szerepet játszik az ár az eladások alakulásában. Az iPhone modellek átlagára 450 dollár – az Apple pedig jól láthatóan inkább a régebbi modellek pörgetésére koncentrál, mint a szintén kapható újabbakéra, amolyan “kapudrogként” használva az előző generációs 4 és 4S modelleket. Mivel itt nincsenek hitelkonstrukciók, aki újat akar annak egyben kell lepengetnie a 800 dollárt, ami egy laptop ára odaát, így aztán nem sokan engedhetnek meg ilyesmit maguknak. De amint leosztod 24-gyel az összeget, egyből jobban eladhatóvá válik az eszköz – erre reagálva a Reliance, a negyedik legnagyobb szolgáltató novembertől bankkártya-tulajdonosok számára fix havi részletekkel kínál modelleket, ráadásul kezdőrészlet nélkül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. Kondi - 2014.08.09. 12:47

  Én 3 hónapja kaptam egy zsír új 4s-t a telekomnál, mert az előző összetört. ( van rajta biztosítás) Úgy örültem neki, hogy csak na!

 2. Ibrick - 2014.08.09. 15:07

  En ezt nem értem nekem is volt anno 4esem ma az egy elavult készülék.
  Ennek az árán lehet venni egy huawei p7-est ami szebb, igényes, gyors és a mai kor igényeinek is megfelel. Kaptam egyet onnét tudom :)
  Nem akarok en itt trollkodni, de ez egy szuper jó készülék, az Android meg jelenleg jobb mint az iOS. Pedig én egy 5s-t használok, de el kell ismernem ami jobb az jobb. Talán majd a 6 es az iOS 8…

 3. Newglorry - 2014.08.09. 17:27

  IBrick ha nem akarsz trollkodni, ne írj baromságokat! Am a témával kapcsolatban csak annyit, hogy a 4S szerintem az egyik legerősebben sikerült iPhone, és nem a hadverre gondolok, hanem az egész telefonra! Sok embernek pont optimális a kijelző méret, emiatt magyon népszerű készülék, és manapság már az ára is megfelelő! Hozzátenném, szerintem nem elavult!

 4. csab2 - 2014.08.09. 19:39

  Egyetértek az előttem szólóval. Ha a Vodánál is lehetne most kapni 80-ért kártyás 4s-t, azonnal vennék egyet.

 5. Viktor Don - 2014.08.09. 23:06

  Nekem 4s van. Szerintem jobb mint bármelyik androidos, pedig hogy utáltam az ájfont és tiltakoztam ellene. DE AMI JOBB AZ JOBB! Lehet hogy a fingot nem lehet kiszinezni vele de legalább MŰKÖDIK!!!!A feleségem sony mirot majd galaxy s2 használt majd nem rég lett egy 4s és azóta a hangját nem hallom ;)

 6. RBandi - 2014.08.10. 20:46

  Bizony, bizony. iPhone-t használtam évekig, de el kellett adnom sajnos. Az utóbbi évek iPhone szériái nagyon drágák lettek és nem tudtam megvenni, amire még az is rájátszott, hogy Telenoros lettem. A Telenor pedig nem forgalmaz hivatalosan iPhone-t. Csak egy összegben vehetsz náluk iPhone-t. Androidból volt Galaxy SIII és Sony Xperia Z1 Compact. Egyik sem belépő szintű készülék, de nem jött be. Az egész Android idegen tőlem. Most egy közel 2 éves Lumia 820-at nyúzok, ami nagyon jó kis készülék. Már a wp esetében is lehet válogatni 300.000 alkalmazásból. Nekem iPhone 4S a Telenoros előfizetésem miatt csak függetlenül jöhetne számításba ami még mindig 120.000 Ft. A Telenornál ha szerződést hosszabbítok, akkor 100.000-ért Lumia 930-at kapok, ami a hardvere alapján a következő 3-4 évre simán kiszolgálja az embert.

 7. Kiki - 2014.09.13. 10:26

  Én meg vagyok elégedve a 4S-sel, és nem is tervezem leváltani, egyrészt amiatt, hogy ezt mutatta be utoljára Steve Jobs és ahogy az iPhone 6-ot elnézem, nélküle nem igazán tudtak jó telefont csinálni (még az 5S is jobb); másrészt meg amíg működik és mindent meg tud csinálni, amit akarok, addig minek lecserélni, ráadásul óriási ráfizetéssel. Ha fogom is cserélni, tuti hogy 5S-re.

Szólj hozzá Te is!