Intézményesül az iPhone?

Skarp 2014.07.24. 16:14 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 908

A cég függősége egyre inkább nyilvánvaló, hiszen már 53 százalékát adja az iPhone a teljes bevételnek. Ez jó hír, mert az iPhone 9 százalékkal nőtt, és immár 19,7 millárd dolláros üzlet. A rossz hír az, hogy egy másik termék sem képes akár csak megközelíteni ezeket a számokat. Az iPad 5,9 millárdon állt az utolsó negyedévben (16 százalékot adva), a Mac pedig picivel lemaradva 5,5 milliárdon. Az iPod szinte elenyésző egy százalékával és 442 millióval. A maradék 12 százalék az iTunesból, a szolgáltatásokból és a kiegészítőkből jön össze.

Az iWatch vagy bármilyen új termék hozhat kiváló adatokat, lehet a “következő iPad”, de nem valószínű, hogy az Apple a közeljövőben 90 milliárd fölött eredményt tud összelapátolni bármiből vagy akár csak az, hogy olyan helyzet alakul ki, amiben nem az iPhone a központi biznisze a cégnek. Ez nem meglepő, már csak a termék jellegéből adódóan. Egy kommunikációs eszköz szükségszerűen fontosabb, mint egy zenelejátszó, táblagép vagy egy fitnesztrackelő okosóra. Ráadásul egy telefon jóval inkább egy emberhez kötődik, mint egy tablet vagy egy PC, amit akár egy család közösen is használhat, így szükségszerűen több is van belőle.

Minden egyes pénzügyi időszak végével távolabb kerül a cég vagy bármelyik másik konkurens attól, hogy valaha is képes legyen akkora eladást produkálni, mint az iPhone. A 2014-ben már 100 milliárdot is alulról nyaldosó iPhone megfogantatása óta összesen 340 milliárd dollárt hozott a konyhára. Ennek ellenére sok elemző pedzegeti, hogy az igazán forradalmi innováció idejének lehet hogy vége a cégnél. Tovább nehezíti a dolgot az is, hogy manapság már sokkal nehezebb egy ipari titkot megtartani, amikor külön sajtóiparág épült ki a pletykákra, leakelt fotókra és megállás nélkül figyelik a szabadalmi hivatalokat. Egy olyan kultúrában, ahol pl. egy okosóra fejlesztéséről szóló pletykára (!) válaszul a konkurens cég pár hónappal később egy késznek mondott terméket jelentet meg, csak azért, hogy ő legyen az első. Így piszok nehéz meglepetésszerű, új termékekkel dobbantani.

Valószínűleg erre lehet Tim válasza, hogy a meglévő termékek tökéletesítése felé fordítja a fókuszt. A nyomás hatalmas rajta, mivel piacvezetőként mindenki az Appletől várja azt a bizonyos nagy dolgot és ezért a teljes techsajtó a nyomában lohol. Persze az is hozzátartozik, hogy az Apple sosem a dolgok kitalálásában, inkább meglévő termékek újrakitalálásában, tökéletesítésében és adekvát módon való marketingelésében volt igazán profi, így tudott ekkorákat dobni. Ebben rejlik a jövő is, hiszen a jelenleg a viselhetők piacát domináló Garmin, Nike és Fitbit termékek legjobb tulajdonságait ötvözve Cupertino átemelheti a terméket a mainstreambe.

Egy elemző szerint az iPhone lassan olyanná kezd válni, mint a Porsche 911-ese. Egy megbízható, biztos pont, egy külön intézmény, ami a hátán cipeli a céget, lehetővé téve a számára, hogy kisebb piacú, de profitábilis termékeket hozzon ki mellette, az alaptermék sikerére támaszkodva. Elgondolkodtató.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. iFan - 2014.07.24. 16:57

  Fura, hogy nem tudom elképzelni az Apple-t teljesen új termékek nélkül. De igazából tudtok bármilyen érdekes, új potenciált mondani, ami nem óra vagy tv? Persze talán még a szemüvegből is ki lehet hozni valamit, de ennyi. Remélem nem lesz igazam.

  • Skarp - 2014.07.24. 17:06

   Őszintén szólva mi reméljük a legjobban, hogy nem az lesz, ami a fentiekben le van írva.

 2. Ibrick - 2014.07.24. 17:52

  Én nagyon bízok az iwatchban.
  AmennIben nem csak fitnesz karperec lesz, hanem élettani funkciókat Figyelő szenzorokkal ( szív, vércukor …) felszerelt kütyü, ami küldi az adatokat az iPhonenak fantasztikus kezdet lenne egy egészen új termék.
  Pl. Jelezné hogy szívinfarktusod lesz, ha így fojtatod:)

 3. iGnoom1548 - 2014.07.25. 00:34

  Ahogyan Tim is mondta egyik interjúban, a TV-ben nem lát akkora lehetőséget mert az emberek nem minden évben cserélnek TV-t, de ahogy Ibrick írta, egy iWatch ami adatokat küld az iPhone-ra vagy épp iPad-ra, netán más értelmes dolgot tenne, nem lenne hülyeség. Ha új termék vonalra kéne szavazni ez szerintem nem lenne rossz. Viszont, iPhone 5,5-os kijelzővel elég nagy marhaság lenne, egy 4,7 bőven elég lenne, mellé új iPad frissítés és ennyi. Varom mit alkotnak. :)

 4. Nyk - 2014.07.25. 11:19

  Jól néz ki az a tok! :DD

Szólj hozzá Te is!