17 év után távozik az elnöktanácsból Bill Campbell

Skarp 2014.07.18. 14:29 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 270

Az Apple tegnap este jelentette be, hogy a tanács legrégebb óta a helyén levő tagja majdnem kétévtizedes szolgálat után visszavonul, helyét Susan L. Wagner veszi át. Wagner a BlackRock globális befektetési megoldásokkal foglalkozó vállalat alapítója – a cég 1998-ban jött létre, s a hölgy volt CEO-ja, a vállalati stratégiáért felelős igazgatója illetve elnökhelyettese is. 2012 óta a BlackRock elnöktanácsi vezetője. Ő a második hölgy, akit ez a megtiszteltetés ér a 2008-ban kinevezett Andrea Jung után. Tim Cook így beszélt róla: “Sue a gazdasági ipar veteránja és nagyon izgatottan várjuk őt az elnöktanácsban. Úgy gondoljuk, hogy globális bizniszek építésében szerzett komoly tapasztalatai hasznunkra válhatnak az Apple világ körüli expanziója során.” Susan Wagner egyébként kifejezetten tapasztalt felvásárlások és fúziók terén, amit sokatmondó lehet Tim jövőbeli stratégiájával kapcsolatban.

Campbell egyébként 1983-ban került a céghez, John Sculley alatt dolgozott, mint marketingért felelős alelnök. Amikor az Apple spinoffjaként létrehozták a ma FileMaker néven ismert Clarist, ő került az élére. Sculley a 90-es évek elején végül lelőtte a programot, Campbell pedig távozott a cégtől. Jobs visszatérésekor, 1997-ben került vissza az Applehöz, ezúttal mint elnöktanácsi tag. Ezzel az eredménnyel a leghosszabb ideje szolgáló tag Mike Markkula és Steve mellett. “Nagyon izgalmas volt végignézni az Apple történetét az utóbbi 17 évben, ahogy a tönk szélén álló vállalat az egyik világelső techcéggé vált. Steve és Tim alatt dolgozni mindig öröm volt.” – nyilatkozta Campbell. – “A cég ma jobb formában van, mint valaha és ez a Tim vezetése alatt álló erős csapattal tovább fog folytatódni.” Cook azt is hozzátette, hogy Campbell jelenléte a tanácsban nem csak a túlélésben segített az Applenek, de olyan sikerek elérésében is, amik 1997-ben elképzelhetetlenek lettek volna.

Campbell a Fortunenak adott interjújában mesélt a visszakerülése körülményeiről is.

“Végignéztem, ahogy CEO lett belőle, ahogyan kreatív vállalkozóból cégvezetővé vált. Ahogyan otthagyta a céget, hogy megalapítsa a NeXT-et. Palo Altoban szomszédok voltunk és 1997-ben, a visszakerülés után gyakran indult hosszas sétákra hétvégén, s sokszor hozzám is bekopogtatott, vagy csak besétált a hátsó kertembe és leült a medence mellett. Egy nap átjött és letelepedtünk a padra a kertben. Azt mondta, szeretné, ha csatlakoznék az elnöktanácshoz. Azonnal igent mondtam.” 

 

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Fárr Vince - 2014.07.18. 23:35

    Miért megy el?

Szólj hozzá Te is!