Miért örülhet az Apple a Tesla szupergyárának?

Skarp 2014.07.14. 15:45 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 803

Amikor az Apple 2007-ben bemutatta az iPhonet, az forradalmasította az okostelefont és a technológiához fűződő viszonyunkat. A Tesla valami hasonlót tesz-fog tenni az autóiparral és az energiapiaccal. Mikor az öt milliárd dolláros beruházást jelentő gigagyára 2017-ben megnyitja kapuit, az valószínűleg nem csak az autopiacot rázza majd fel, de egészen hosszútávú hatásai is lehet majd egy sor másik piacra. Ahogy azt már tudjuk, Elon Musk cége stratégiai szövetséget kötött a lítium-ion akkumulátorok harmadik legnagyobb gyártójával, a Panasonic-kal. Az együttműködéstől és az óriásgyár felépítésétől az akksicsomagok kilowattóránkénti árának döbbenetes, mintegy 30 százalékos csökkenését várhatjuk. Bár sokan gondolhatják úgy, hogy nem sok közös van egy elektromos autó akksija és mondjuk egy laptop-, tablet- vagy okostelefon-erőforrás között, a Tesla nem a hagyományos “egy-nagy-akkumulátort-teszünk-az-autóba” megközelítést választotta. Inkább 7000 standard lítium-ion cellát tett a Model S alá.

Egyrészről ez a gyártási költségcsökkenés az autók árában is meglátszik majd, amivel jóval közelebb kerülhet a Tesla az elérhető árú autó kategóriájához, másrészről pedig rendesen alápörkölhet a Samsungnak is, ami jelenleg a világ legnagyobb lítium-ion akksigyártója és hát itt jön a képbe Cupertino, mint a koreaiak legnagyobb ellenfele. A Tesla Gigafactory tervezett éves kapacitása ugyanis nem csak az SDI termélésénél lesz nagyobb, de a jelenlegi globális termelést is jócskán lekörözi (!). Az Apple egyébként már 2012-ben dobta a Samsung által birtokolt SDI-t, nem csak az iPhone, de a Macbook és iPad akksi-beszállítójaként is.

Az almásoknak egyrészről a megzuhanó akkupakk árak miatt is jó hír a szupergyár, hiszen ezzel az Apple profitveszteség nélkül tudja csökkenteni árait, ami az egyre durvuló árverseny miatt kiemelkedően fontos a cégnek. A második igen fontos jó hír a beruházás kapcsán, hogy az képes lehet megborítani a Samsung belső szimbiózisát. Ahogyan az megújuló energiaforrások előtérbe kerülnek, az amúgy is óriási kereslet az energiatárolókra tovább nő. A Samsung pedig könnyen hátrányba kerülhet, sőt akár olyan helyzetbe is, hogy az akksigyártást is kénytelen lesz outsourceolni Tesláék felé, hogy megtarthassa versenyképességét az Apple-lel folytatott (ár)harcban.

A Samsung is érzi a feneke alá gyújtött tüzet, legalábbis erre utal, hogy a Cheil Industriest, a műanyagipari leányvállalatot az akkumulátorokat gyártóval, az SDI-vel fuzionálta. Az új nagyvállalat a hírek szerint meg tervezi erősíteni az akkumulátorgyártási kapacitást és 2020-ra szeretnék elérni a 26 milliárd dolláros eladási értéket, ami nagyjából 13 százaléka a Samsung jelenlegi éves bevételeinek. Elemzők szerint ez édeskevés, s a Musk szerint egyharmados költségcsökkentést a Samsung nem is fogja tudni lekövetni. Ha pedig a gigagyár felér a várakozásokhoz, az azt jelenti, hogy az Applenek még sose volt ekkora oka, hogy tartsa állásait a Samsung ellen folytatott ádáz háborúban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. S - 2014.07.14. 17:39

    :-)

  2. Tomi - 2014.07.15. 17:25

    Az az auto nagyon komoly belul megszebb!

Szólj hozzá Te is!