A Foxbotok nem átveszik a gyártást, csak kisegítenek

Skarp 2014.07.09. 15:08 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 291

Villámsebességgel futott körbe a neten a hír, hogy a Foxconn hamarosan robotokat vetne be az Apple-termékek előállítására dedikált gyártósorain. A Foxbot gúnynevet elnyerő gépek bevezetése miatt sokan többtízezer munkahely elvesztését vizionálták. Egy ázsiai lap cikkje alapján azonban közel sem így áll a dolog. Az iparági forrásokra hivatkozó írás szerint az emberek továbbra is alapvető fontosságúak a gyártási folyamatok során és a gépek csak korlátozott, kiegészítő, támogató szerepkört töltenek majd be – hozta le a taiwani United Daily News.

A dolgozókra a végső összeszerelésben és a minőségellenőrzési folyamatokban is nagy szerep hárul, bár arról továbbra sincs információ, hogy az új felállásban milyen lesz a gépek és emberek aránya. A Foxbotok várhatóak a Foxconn Zhengzhou-i gyárában debütálhatnak – itt készülnek az iPhone-ok és egyéb exkluzív Apple termékek is. Terry Gou, a Foxconn CEO-jának elmondása szerint a gépek tesztelése az utolsó fázisban tart és várhatóan 10 ezret fognak rendelni belőle, darabonkénti 20-25 ezer dolláros áron. A kezdeti mennyiség után a Foxconn-gyárak évi 30 ezres tempóban kaphatják majd  meg az újabb példányokat.

Tavaly novemberben a Zhengzhouban telepített gyáregység elérte az 500 ezer darab/napos tempót. Az 5S-hez egyébként soronként 600 darab munkás kell, ami százzal több, mint az előző generációs i5 esetében szükséges létszám. Gou próbált mindenkit megnyugtatni – a fejlesztés csak a kapacitás növelésére szolgál, nem a munkások kiváltására, ahogyan azt korábban gondolták. Persze, ha emlékeztek, alig két hete számoltunk be arról, hogy a cég 100 ezer új munkást vett fel, nem is lenne logikus a dolog.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!