Hogyan lett majdnem másé a Pixar

Skarp 2014.07.04. 14:02 Apple, Kiemelt hírek, Könyvajánló, Steve Jobs 0 db 336

Az animációs stúdió egyik társalapítója, Ed Catmull (képünkön a bal szélen, Steve és John Lasseter társaságában) új könyvében felfed pár belsős titkot. Például azt is, hogyan vásárolta fel majdnem  a céget technikai megoldásai miatt az éppen fennállása legnagyobb botránya közepén álló General Motors és a Philips. Az utolsó pillanatban, az aláírás előtt hiúsult meg az üzlet. A Creativity, Inc. c. könyvről már esett szó az oldalon, annak kapcsán, hogy Catmull szerint többek között a Pixar tette jobb, érzékenyebb emberré Jobsot. Most újabb részletek kerültek ki a /Film jóvoltából: Catmull elmondása szerint a Phillips CT és MRI gépek képalkotási képességeinek javítására, míg a GM autói modellezésének fejlesztésére használta volna a Pixar eljárásait.

Nagyjából egy hét volt hátra a dokumentumok aláírásáig, amikor valamilyen ismeretlen okból mégsem jött össze az üzlet. Catmull az időszak hangulatát a megkönnyebbülés és a kétségbeesettség érdekes mixtúrájaként jellemezte. “A kezdetektől fogva tudtuk, hogy ha a GM és a Philips megkaparint minket, az nagyjából a végét jelentheti az első egész estés CGI animációs filmmel kapcsolatos álmainknak, de ez bármilyen felvásárlás esetén a levegőben lebegett. A mai napig nagyon örülök annak, hogy az üzlet meghiúsult, mert ez kövezte ki az utat Steve Jobs számára.” – írja az alapító.

Jobs pont abban az időszakban hagyta ott az Apple Computert, a Lucasfilm pedig képtelen volt vevőt találni a stúdió számára. Jobs 5 milliót fizetett George Lucasnak a Pixar által létrehozott technológia használati jogaiért, és további 5 milliós tőkeinjekciót hajtott végre a cégben. Mikor Steve átvette az irányítást, meghagyta a cég elsődleges tevékenységének a Pixar Image Computer fejlesztését és értékesítését. Az 1991-ben a Disneyvel aláírt megállapodás eredményeképpen 1995-re megszülethetett az első Toy Story-film.

A könyvet a Random House adta ki korábban, elérhető hardcopy és digitális formában is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!