A 3 legoffenzívebb Apple-anekdota, amit valaha olvastál

Skarp 2014.07.01. 18:48 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 2 hozzászólás 602

Bár kétségkívül nem volt hibáktól mentes ember, Steve-nek megvoltak a maga nagy pillanatai. Azok a személyiségjegyek, személyiséghibák tették azzá, ami és ezek formálták az Apple-t is. Bár a nyilvánosság előtt simulékony modorú, megnyerő embernek ismerte mindenki, neki is voltak olyan tévedései, olyan megmozdulásai, amik miatt az emberek közelebb érezhették magukhoz, mint egy átlagos amerikai óriáscég CEO-ját. Valószínűleg ez lehetett a titka páratlan népszerűségének is. Most összeszedtünk három, nyomdafestéket csak fenntartásokkal tűrő sztorit, hogy ezt illusztrálhassuk.

1. Az uniformis
Tudtad, hogy a 80-as évek elején Steve a Sony elnök, Akio Morita példáját követve azt szerette volna, ha az Apple dolgozók mindannyian ugyanazt a ruhát hordják? Morita szerint a Sonynál bevezetett gyakorlat javította a munkások és cég viszonyát. Issey Misake-t kérte fel a céges mellényke megtervezésére, azonban mikor bemutatta a dolgozóknak, nem csak hogy kifütyülték, de el is küldték a bánatosba. “Steve, Kaliforniában vagyunk, nem fogunk nyavalyás egyenruhát hordani.”  – kiabálta be valaki. Gondolom nem kell mondani, hogy angolul nem nyavalyás volt az a bizonyos szó.

2. Jobs vs. Dell
Ahogy azt sokan tudjátok, a NeXT felvásárlása és Jobs visszatérése után egy ideig nagyon nem ment jól az Apple szénája. Volt időszak, amikor hetekre elegendő működésre elegendő pénze maradt csak a cégnek. Michael Dell 1997-ben azt mondta, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha az Apple-t bezárnák, a helyét felszántanák és a pénzt odaadnák a részvényeseknek. Mikor a nyilatkozat után pár nappal egy keynote-on egy bátor újságíró megkérdezte, hogy mit gondol a konkurencia vezérének véleményéről, Jobs mosolyogva és nyugodt hangon csak annyit válaszolt: “Michael Dell megb*szhatja”.

3. Jobs megvicceli Schillert
Steve éppen a 2003-as MacWorldre készült, amin bejelentette a Safari böngészőt. Úgy döntött, hogy a főpróbán megvicceli kicsit a közönség soraiban ülő Phil Schillert, aki már akkoriban is a marketing feje volt a cégnél. Ahogy pörgette végig a slideokat, egyszer csak egy az Apple Store-okkal kapcsolatos rész jött. A felirat: “1,4 millió látogató csak decemberben”. Jobs arcára széles mosoly ült ki és az alábbiakat tette hozzá szóban: “Ennyit azokról a sajtómunkásokról, akik kételkedtek bennünk…”. Majd a következő slidera váltott, amin ez a kép szerepelt:

Kikacsintva az elképedt közönséghez szólt: Mit szólsz ehhez Phil? Vagy egy kicsit túl sok? Persze az egész konferenciaterem vad röhögésben tört ki, hiszen nyilvánvaló volt, hogy Steve nem fogja beletenni a slideot a végleges verzióba.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. ViTamás - 2014.07.02. 05:56

    Az elsőből kimaradt a csattanó: a fekete garbó.

  2. S - 2014.07.02. 10:03

    Jó a cikk! Köszi
    :-)

Szólj hozzá Te is!