Ha nyár, akkor hardveres karbantartás!

Skarp 2014.06.27. 17:19 Apple, iDoki, Mac 0 db 661

Bár még nincs itt a kánikula, mindenki tudja, milyen hatással van sokakra a kutyaütő meleg. Persze nem csak nekünk megterhelő a hőség, Mac-jeink is fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Legyen asztali, vagy hordozható, a ventilátorok – különösen a régebbi gépek esetében – akár kétszeres sebességgel is pöröghetnek annak érdekében, hogy számítógépünk ne adja vissza lelkét Stevenek. Az idővel elkerülhetetlenül gépbe kerülő por sem könnyíti meg a gépek dolgát. A Mac gépek esetében is kiemelten fontos a processzorok, a videókártya, a memória és az alaplapi chipek megfelelő hűtése, amiknek idővel a remek tervezés ellenére is meggyűlik a gondja a porral. Ezért az iDoki akciót hirdet, aminek keretében kedvezményes áron végzik a gépek hardveres karbantartását.

Erre való egy kiadós külső és belső takarítás, főleg ha már a garanciánk is lejárt. Az iDoki kollégái nagy szakértelemmel, “rutinműtétként” végzik el ezeket a tisztításokat az egyébként ideális adottságú gépeken, amikre azért ennek ellenére is 1-2 év alatt már számottevő por rakódik le. A bordákon az évek alatt kialakuló porcicák és szennyeződésréteg hatékony, sűrített levegő segítségével történő eltávolítása sokat javíthat a hűtésteljesítményen.

A portalanításon felül arra is figyelmet szentelnek, hogy a ventilátorok, mint forgóalkatrészek, képesek a kopásra. Ezek szakszerű és alapos megtisztításán felül a perselyezés (csapágyazás) számára megfelelő kenést is biztosítanak. A ventilátorok ezáltal nagyobb hatásfokkal, kevesebb terheléssel is jól képesek a megfelelő üzemhőmérsékletet biztosítani a gépeknek.

Szintén sokat javíthat az élettartamon is a GPU és a CPU chipek és a hűtőbordák közötti hűtőpaszta cseréje. Ez a hővezető anyag ugyanis a terhelés miatt 1-2 év alatt megszilárdul, ezáltal veszít hővezető képességéből, s rontja a hűtés hatékonyságát. A pasztát minden esetben a gyárinál jobb minőségűre cseréljük le, így biztosítva jobb hőelvezetést Mac-ünknek. A fentebbiek mellett mindenképpen érdemes szoftveres nagytakarítást is végezni. A felesleges fájlok, alkalmazások törlése, a Disk Utility “Repair Disk Permissions” funkciója, a töredezettségmentesítés jelentősen javíthat rendszerünk teljesítményén.

Hogy mindez mennyibe kerül? Mindössze 6900 forint, az iDokisok felajánlása alapján. Az akció 30-án hétfőtől egészen szombatig, 5-éig tart, és a Budagyöngyében és a Dorottya utcában leadott számítógépekre is érvényes. (Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nyitvatartás némileg változott, szombaton már csak a Budagyöngyébe vihetőek a gépek.)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A hozzászólások lezárva!