A Quanta az Apple órásmestere

Skarp 2014.06.20. 18:05 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 336

A legtöbbek füle számára ismeretlen lehet az iWatch-ot gyártó Quanta Computer neve, pedig a cég régi játékos, szerves része a globális elektronikai iparnak. A vállalat az lehet az okosórának, ami a Foxconn az iPhone-nak. Az, hogy nem annyira ismert, mint az iPhone gyártója, annak tudható be, hogy tudatosan visszavonult a nyilvánosságtól, amit a botrányok és dolgozói lázadások hiánya is  csak segített.

Így tudtak a rivaldafényen kívül maradni, annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb PC-gyártói: a világ majdnem összes nagy gyártójának készítenek laptopokat, sőt olyan eszközök is náluk készülnek, mint az Amazon Kindle Fire-je vagy az Apple iMac-jei. A Quanta székhelye az észak-tajvani Guishan tartományban van, egy üvegfalú, futurisztikus épületben. A hallban modern szobrok sora áll, az épület közepén pedig hatalmas belső kert terül el. Az enteriőr alapján nem laptopgyártóra asszociálnánk – a CEO, Barry Lam azonban Tajvan jól ismert műgyűjtője.

Kisebb gyártó riválisaival, a Compal-lal és a Wistron-nal szemben elsősorban felsőkategóriás gyártók megrendeléseit szokták elnyerni. A Quanta nem is olyan régen okozott nagyobb felzúdulást azzal, hogy az addig az IBM-nek és a Dellnek szervereket gyártó cég közvetlen szereplőként is a piacra lépett, kiiktatva a közvetítőt, saját maga értékesítve a termékeket a végfelhasználóknak. A piac többi szereplőjéhez hasonlóan is nagyrészt dél-kínai gyárakban állítja elő az eszközöket, de vannak végösszeszerelő üzemei az Apple számára az USA-ban is.

Jelenleg éppen az iWatch gyártására készülődnek, legalábbis a Wall Street Journal szerint. Az iMacen kívül iPod-okat is gyártottak már az almásoknak. A cég részéről még nem érkezett reakció, ez azonban az Apple beszállítóinak némasági fogadalmának tudható be.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!