A WWDC-n debütált az OS X 10.10 Yosemite is

HusztiD 2014.06.03. 16:59 Apple, Mac 4 hozzászólás 703

Ma már beszámoltunk az iOS 8 újdonságairól, most pedig az új OS X, a Yosemite következik (a linkelt cikket a teljes keynote és a két platform közötti összefonódások miatt mindenképpen érdemes átolvasni). Az Apple ismételten nagyot menetelt a 25. WWDC-n, hiszen mind iOS és OS X terén ígéretes újdonságokkal állt elő. A bemutatók és az ígéretek alapján a 10.10-es rendszerre sem lesz panaszunk, mivel minden jóságot belezsúfoltak a programozók.

Elsőnek szokás szerint egy kis statisztika következett. Kiderült, hogy a globális PC piac 5 százalékkal zsugorodott az elmúlt évben, ennek ellenére az Apple-nek sikerült 12 százalékkal több Mac-et eladnia, mint korábban. Összesen  80 millió gépre telepítették a Mavericks-et, tehát a Mac-es felhasználók 51 százaléka használja a jelenlegi iterációt. Összehasonlításképpen a Windows-os társadalomnak csupán 14 százaléka telepítette a Windows 8-at mostanáig, pedig az lényegesen hamarabb jött ki.

Hamar fény derült a rendszer nevére, rögtön a keynote elején: az OS X 10.10-et Yosemite-nek hívják majd. Az első szembetűnő különbség a dizájnváltás: az iOS 7-féle flat formanyelv érvényesül már itt is. Az Aqua fantázianévre keresztelt felületet transzparens panelek, flat ikonok és felhasználói interfész jellemzik. A frissített Notification Center nagyon hasonlít az iOS 7-ből ismertre, ahol ezentúl widgeteket is használhatunk az iOS 8-hoz hasonlóan.

A Spotlight keresőt is átszabták a legújabb verzióban, hiszen nem csak, hogy sokkal dizájnosabb lett, de a gépen található dokumentumokon kívül akár az interneten is kereshetünk vele. Wikioldalak, keresők, éttermek, filmek, moziműsorok, amit szeretnél. Ha mindez nem volna elég, kapott pár egyéb hasznos funkciót, mint pl. a mértékegység-átváltás. Ötletes és praktikus! Ha sötétebb színvilágot szeretnénk, ott a Notification Centerhez jobban illeszkedő Dark Mode.

Akár csak az iOS 8 esetében, itt is integrálásra került az iCloud Drive, amelynek segítségével bárhol elérhetjük a dokumentumainkat. A Maces és iOS-es mellett nagy meglepetésre bejelentésre került egy Windowsos kliens is. Ezek után szóba került a régóta komoly kritikákat kapó Mail is. Itt két új funkció került bemutatásra, a Mail Drop és a Markup. Előbbi 5 gigabájtig támogatja óriáslevelek továbbítását – teszi mindezt iCloudunk közbeiktatásával. A Markuppal pedig kiemelhetünk részleteket, rajzolhatunk, firkálgathatunk a csatolmányként szolgáló képeken.

A Safari is kisebb ráncfelvarrást kapott. Az új verzióban felül csak egy keresősáv lesz, ahonnan elérhetjük a kedvenceket, illetve ajánlásokat kaphatunk kereséskor. A Tab view a könnyebb navigálásért lesz felelős. Növeltek az energiahatékonyságon is, amit példával is szemléltettek: HTML5 Netflix videókat nézve ez akár plusz két órát is jelenthet. A Privacyban is lett változás, mostmár külön privát ablakot tudunk nyitni, ami nem befolyásolja a többi megnyitott tab beállításait. Hat és félszer gyorsabb Javascript-kezelés várható, illetve WebGL, SPDY, IndexedDB, Javascript Promises, és CSS Shapes támogatás.

A Continuity természetesen jellegéből adódóan itt is jelen van. Mostantól működik az Airdrop iOS eszközök és Mac között is. A Handoff funkció is hasznos újítás lesz, melynek köszönhetően dolgozhatunk egy dokumentumon két eszközzel is. Ha például az OS X-ben szerkesztünk egy dokumentumot, akkor azt azonnal folytathatjuk iPad-en, vagy éppen fordítva.

Az Instant Hotspot-nak köszönhetően mostantól leszokhatunk a tetheringről, hiszen hatótávon belül felismeri a Mac és az iPhone vagy iPad egymást. Ennek a fícsörnek köszönhetően akár Mac-en is fogadhatjuk a hívásainkat, így ha a telefonunk egy másik szobában van töltőn, akkor OS X-en megkapjuk az értesítést és akár fel is vehetjük a bejövő hívást. Például ugyanez igaz a szöveges üzenetekre is, hiszen a telefonra érkező SMS-ekre azonnal válaszolhatunk majd a Yosemite-ból.

Az OS X 10.10 Yosemite valamikor ősszel érkezik és ingyenesen letölthető lesz a Mac App Store-ból. Aki pedig kedvet kapna egy kis bétázáshoz, az egy előzetes regisztrációt követően hozzáférhet a 10.10-es rendszer aktuális előverzióihoz, abban az esetben, ha benne van az első egymillió kérvényező között. Mindenki csak saját felelősségre próbálkozzon, ugyanis az Apple nem vállal garanciát a béta használata által okozott károkért.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Doncs - 2014.06.03. 17:45

  Régebbi 2008 as gépeken ez sem fog már menni mint a magericks?

 2. Kurka Géza - 2014.06.03. 17:46

  Szuper összefoglaló.

 3. The Count - 2014.06.04. 01:47

  Doncs: akkor rakj össze egy pc-t (jó egy régebbi 4-5 éves technológia is) azon biztos fog futni. Nekem jelenleg 4 db iMac-en és 2 pc-n fut a 10.9.3-as. 1 db pc-n Win7 fut csak a kompatibilitás miatt, és 2 db pc-n sima Debian fut. Nem monom h egyszerű egy hálózatba kötni, de már megy. A pc-n futtatott OS X semmivel sem rosszabb mint az iMac-en futtatott. Dolgozni tökéletes, és nem kell gányolni sem.

 4. Szesze - 2014.06.06. 13:33

  Nem nagyon Tetszik ez a flat dock…..de remélem jó lesz az új rendszer

Szólj hozzá Te is!