Tárgyalásokat folytat az Apple a mobilfizetéssel kapcsolatosan

HusztiD 2014.05.30. 13:57 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 589

Korábban párszor már szóba került az iTunes, mint fizetőeszköz, azonban konkrétumok tekintetében még nem lehetett róla sokat tudni. Egy pár hónapja maga Tim Cook árulta el, hogy az Apple-nél több százmillió olyan iTunes felhasználói fiókot regisztráltak, amelyekhez bankkártyát rendeltek. Nem is csoda, hogy ezt szeretnék kihasználni a kaliforniaiak, hiszen talán egy újabb irányba mozdulhatnak el vele.

Mit terveznek egészen pontosan? Az iPhone-od, vagy bármely más iOS eszközöd segítségével lecserélni a fizikális pénztárcádat egy virtuálisra. A hírek szerint az almások több olyan nagy presztízsű vállalattal is tárgyalásokat folytatnak, akikkel a jövőben együttműködhetnek. Gondoljunk csak bele: bemegyünk egy boltba, megtetszik valami és készpénz helyett a telefonunkkal vásároljuk meg az adott terméket anélkül, hogy akár szükség lenne egy pénztárosra is. Az elképzelés nem új, hiszen ezt már korábban felvetették a kaliforniaiak, viszont most valamivel közelebb kerültünk a megvalósításához.

Hogyan működne? Régóta hallhatunk már az iBeacon jeladókról, melyek alacsony fogyasztású Bluetooth kapcsolattal működnek, így ha egy bevásárlóközpontban, egy adott boltban vagyunk, akkor tájékozódhatunk a legújabb akciókról. Természetesen nem csak erre használható, de jelenleg erre hasznosítják leginkább a különböző cégek. A hírek szerint ezek a jeladók segítenék a felhasználókat a fizetésben is, ugyanis ezen alapulna az egész elképzelés, hiszen a beszámolók szerint meglehetősen pontosak és megbízhatóak, ugyanakkor kis helyen elférnek. Az adott produktum árát egyenesen az iTunes vonná le a bankkártyánkról, így lényegében hasonló lenne a kártyás fizetéshez, csak itt még arra se lenne szükségünk. A hitelesítéshez pedig elég beírnunk a jelszavunkat, vagy ha már iPhone 5S-sel rendelkezünk, akkor az ujjlenyomatunkkal erősíthetjük meg a tranzakciót.

Nem rossz az elképzelés, hiszen ha belegondolunk, akkor az Apple mögött  olyan 800 milliós felhasználói bázis áll, akik rendelkeznek bankkártyával. Egy korábbi interjú során pedig maga Tim Cook mondta el, hogy ezt az iszonyatosan nagy tábort botorság lenne elhanyagolni, így vélhetően valamilyen nagy durranásra készülnek. További kérdést vethet fel az is, hogy mi lenne a helyzet Európával? A szolgáltatás minden bizonnyal egyelőre csak Amerika-szerte lenne elérhető – az hogy a többi kontinensre mikor jutna el ez a megoldás egyelőre kérdéses. Nyilvánvalóan minél több vállalatot kell megnyernie az almásoknak, akik majd a későbbiekben nyitnak a többi ország felé is.

Hogy erről az új szolgáltatásról mikor derül ki bővebb információ, azt egyelőre nem tudni, viszont biztosan nagy meglepetésként hatna a közönségre, ha a hétfői WWDC alkalmával szót ejtenének erről is az Apple vezetői.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. okoska - 2014.05.30. 14:09

  És akkor az én i5-öm elavultnak számít.
  Nembeszélve arról ,hogy emiat mennyi ember lenne munkanélküli.
  De lehet csak eltúlzom a dolgokat.
  Egyenlőre így látom.Üdv

 2. Ibrick - 2014.05.30. 14:19

  Szerintem eltulzod:)
  Amúgy ez működne iPhone 5-ön is, hisz nem készülék, hanem, iTunes account függő. Teee

 3. Zsolt - 2014.06.01. 15:00

  De abban nincs nfc

 4. valaki - 2014.06.03. 20:59

  Az 5S ben sincs tudomásom szerint, de javítsatok ki ha tévedek.

Szólj hozzá Te is!