Egy rakás fontos dolog, amit feltétlenül kell tudnod a Beats-dealről

Skarp 2014.05.29. 18:15 Apple, Egyéb 5 hozzászólás 772

Látod, hogy ma nagyon pörög az Apple-szcéna? Szeretnéd tudni a lényeget, de nincsen kedved átrágni magad a végtelen mennyiségű cikken? Tiszta szerencse, hogy mi gondoltunk rád és összeszedtük, ami szerintünk érdekelhet, bekezdésekbe szedve. A közvetlenül a Beats akvizíciót érintő híreken kívül kitérünk az Eddy Cue által a Re/Code konferencián elmondottak egyéb fontos dolgokra is.

Nem teljesen őszinte a násztánc

Érdekes volt a találkozó, ugyanis az ilyen felvásárlásoknál általában a felek általában körbeudvarolják egymást, amit Cue meg is tett, hiszen az egekbe magasztalta a Beats Music előre összeállított playlistjeit és “lenyűgöző prémium füleseit”. Hozzátette, a felvásárlásra azért került sor, mert a zeneipar visszaesőben van, haldoklik, de együtt visszafordíthatják a folyamatot. Iovine korántsem volt ilyen békés, egészen konkrétan lefitymálta a jelenlegi Apple Earbud-ot, mondván: “csak azért adják, hogy kipróbálhassuk, működik-e a készülék”. Rude – ahogy az angol mondja.

A Re/Codenak maga Tim Cook jelentette ki, hogy a Beats Music megszerzése kizárólagosan a zenéről szól és bár elismerte azon szakértők véleményét, akik szerint az Apple házon belül azonos vagy jobb minőségű termékeket tudna előállítani hangsúlyozta, hogy ők nem a technikai know-how-ért, hanem némi lendületért, előnyért vásárolták meg azt. Dre és Iovine állítólag közvetlenül Cuenak jelentenek majd, bár hogy milyen minőségben, az egyelőre még nem tiszta. Cook arról is biztosított mindenkit, hogy a Beats Music appjai maradnak az Android és WP8 app-áruházaiban is – szakítva az eddigi gyakorlattal.

Brutális második félév áll előttünk

A beszélgetés során az új termékekről is szó esett, Cue még azt sem félt kijelenteni, hogy 25 Applenél töltött éve alatt ez a legjobb és legdurvább pipeline, amit látott és Steve büszke lenne azokra a termékekre, amiket még csak ezután fognak bemutatni. A tévé is nagy hangsúlyt kapott: Eddy kifejtette a véleményét a televíziózás jelenéről és arról is, hogyan képzeli el ő a jövőjét. Kiemelte, hogy az Apple TV jelentősége sokat nőtt az utóbbi években és eddig összesen 20 milliót adtak el belőle és további növekedésre számítanak.

A jelenlegi DVR technológiát a VHS-korszakhoz hasonlította, s véleménye szerint manapság TV-t használni hatalmas szívás. A technológia hátrányai miatt erősödik egyre inkább az on-demand videóstreaming és ennek köszönhető az Apple TV népszerűségnövekedése is. Ugyanakkor a jelenlegi streamingrendszerekkel sem elégedett, sőt az iPad-es streaminget is kritizálta. Hogy mi a megoldása? Nos, az még nincs és ennek okaként a probléma komplexitását,  főként a globális standardek hiányát nevezte meg. Elmondása szerint az Apple TV kiemelten fontos ügy és nagyléptékű, folyamatos fejlődésre számíthatunk etéren.

A Wall Street farkasai vérre szomjaznak

A WSJOnline összeszedte a tőzsdei elemzők és befektetők véleményét a Beats ügyletről és nagyon úgy tűnik, hogy nem osztják Cue és Cook lelkesedését. Egyikük így fogalmaz:

“Sosem szeretjük látni, ha egy vállalat kiad 3 milliárd dollárt valamiért, ami pár hónappal ezelőtt még csak egymilliárdot ért. Felmerül a kérdés, hogy vajon ez-e a megfelelő felhasználása a befektetők pénzének” – írta igen epésen Patrick Becker, a Becker Capital Management portfólió managere.

A legtöbben egyetértettek azzal, hogy az Applenek fejődnie kell a zene- és videóstreaming terén, ebben pedig a Beats Music és Iovine segíteni fognak, de nem igazán értik, mitől annyira game-changer ez a partnerkapcsolat.

“A zenestreaming egy hatalmas fejhallgatóknál sokkal érdekesebb terület, amit dominálhatna az Apple, de a Beats megvásárlása nem fogja ide juttatni az almásokat – vélekedik Josh Stewart a Wasatch Wold Innovators Fund managere.

Érdekes lesz látni, milyen irányba változnak majd a vélemények, ha látjuk, mihez kezd az Apple a Beatsszel. Hírzárlat után érkezett a hír, hogy a Beats szakított eddigi dizájnügynökségével, az Ammunitionnel, akik az eddigi – egyébként elég megosztó Beats füleseket tervezték. Az Ammunition CEO-ja közleményében fájlalta a váltást, bár kiemelte: úgy érzi, könnyebbé teszi a tudat, hogy a világ egyik legjobb dizájnercsapatához kerül át a felelősség.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. Ibrick - 2014.05.29. 18:35

  Ez kb olyan vétel mint a Magyar autópálya építés.
  Itt 1milliardos céget vettek 3 milliárdért a fideszes mutyisták meg 2milliardos autópályát építenek dupla pénzből. Persze Áder megmondta ez így fasza.
  Valszi az applenél is valaki jól szakít ebből mint a mi korrekt oligarháink.

 2. iMarc - 2014.05.29. 19:51

  :)

 3. iPtom - 2014.05.30. 00:23

  Nem a témához, de mindek köszönhető, hogy az AAPL részvények az elmúlt 1-2 hétben rohamosan elindultak felfelé?

  • Skarp - 2014.05.30. 10:16

   egyrészt amit Ibrick mond, másrészt jönnek a bejelentések, közeleg a WWDC, ilyenkor mindig nagyobb a bizalom az Apple részvényekben. meg persze a kiváló negyedéves mérleg.

 4. Ibrick - 2014.05.30. 09:33

  Szerintem annak, hogy hetedelték. Így sokkal többen megtudják venni.

Szólj hozzá Te is!