Az amerikai sajtóban elszabadult a pokol a per után

Skarp 2014.05.05. 14:50 Apple, Egyéb 15 hozzászólás 594

Az Apple 2.0 kolumnistája, Philip Elmer-DeWitt szemezgetett a perre érkező reakciók közül, amik igen szélsőségeseknek mondhatóak. A hétvégén leginkább két cikk pörgött a közösségi hálózatokon. Az első nem más, mint a Pulitzer-díjas James Stewart New York Timesban megjelent írása, amiben éles hangon támadja Steve Jobsot és üzleti taktikáit, stratégiáját. Stewart odáig megy, hogy tetteiért Jobsnak a börtönben kellett volna meghalnia. Némi ízelítő a cikkből:

Ha Steve Jobs élne ma, börtönben kellene, hogy legyen? Ez a provokatív kérdés foglalkoztatja a trösztellenes köröket, mióta Mr. Jobs, az Apple alapítója, a Szilícium-völgy köztiszteletben álló alakja kulcsszerepet játszott a dolgozók átcsalogatása ellen szőtt összeesküvésnek. A University of Iowa jogi karának professzora és a trösztellenes rendelkezések szaktekintélye, Herbert Hovenkamp szerint Jobs nem volt más, mint egy “két lábon járó trösztellenes törvénysértés”. Hovenkamp azt is hozzátette, ámulatba ejtette, a Jobs által vállalt kockázatok nagyságrendje. — Akit bővebben érdekel a cikk, angolul itt olvashatja el: New York Times: Steve Jobs Defied Convention, and Perhaps the Law.

A békesség és a status quo fenntartása mentén nagyot futott a Vanity Fair riporterének, Kurt Eichenwaldnak a Samsung módszereit kiveséző, kritikus hangvételű riportja is. Eichenwald is nagyágyúnak számít, kétszer hozta el az újságírás kiválóságainak adott George Polk-díjat és volt már Pulitzer-döntős is, 2000-ben egy orvos műhibákkal kapcsolatos oknyomozó cikksorozatért. Cikkében így ír a Samsungról:

Bírósági iratok és a Samsung kontraktorainak beszámolói alapján a konkurencia szabadalmainak semmibe vétele nem szokatlan eljárás a koreai vállalatnál. Ha rajtakapják, az Apple-ös perekhez hasonló taktikához folyamodik: ellenperel, késleltet, veszít, késleltet, fellebbez, késleltet és ha a vereség már közel, jöhet a peren kívüli megegyezés. (…) Sam Baxter szabadalmi jogász képviselte már a Samsungot, és az alábbi tanulságos mondat hangzott el a szájából: “Képviseltem már az Ericssont: akkor sem tudtak volna hazudni, ha az életük múlt volna rajta – képviseltem a Samsungot is, ők akkor sem tudtak volna igazat mondani, ha az életük múlik rajta.” — A teljes cikk itt olvasható angolul: Vanity Fair: The Great Smartphone War.

Azt hiszem, ezek is igen jól mutatják, mennyire tévedett az, aki azt hitte, hogy a per végkimenetelével vége lesz a harcnak és az árokásásnak. A java valószínűleg még csak most kezdődik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

15 hozzászólás

 1. Ibrick - 2014.05.05. 15:31

  Úgy gondolom, hogy ez a harc nekünk csak jó lehet felhasználóknak.
  Mind két cég harcol és próbálja a terméket megvetetni veled.
  Remélhetőleg egyre jobb terméket.
  A monopol helyzeteket meg megkellene szüntetni mint ahogy pl. A Windowsnál is tették, anno az Explorer esetében.
  Az Apple ne kötelezhessen bennünket, hogy csak az ő áruházában vásárolhassunk. A máshol vásárolt zenéimet pl had hallgassam a telómom.
  Az app stort sem az Apple találta fel. Meg jóval az iPhone előtt, mert azt azért érdemes tudni, hogy volt már okostelefon, PDA és volt AppStore több is ahol lehetett progikat venni pl. Handango pocketgear.
  Hozhatnának egy ítélete amiben kötelezik az Applet, hogy ne csak az AppStoreban vásárolhassunk.
  Ez mindenkinek jó lenne. Sux zárt rendszer!!

 2. Nagy Laci - 2014.05.05. 18:40

  Ha Neked zárt (tényleg az) és nem tetszik akkor bármikor vehetsz szabadon Samsungot, Nokiát, HTC-t vagy amit akarsz, az egyik sem zárt…..csak kérlek jelezd ha mégis visszajöttél közénk! Mert az lesz hidd el……

 3. Ixos - 2014.05.05. 19:17

  Ibrick: több ezer zeném van… Egyik se az iTunes-rol lett vásárolva, de mégis tudom hallgatni két iPod-on, egy iPad-en és még az iPhone-omon is.
  Igazán nem értem, miről beszélsz…
  Ja, hogy nem lehet egy mp3-at csak úgy felmásolni… Azért, hogy nagy részt csak saját zenéket hallgathass.

 4. Tomi - 2014.05.05. 20:14

  Most nem azert de ki tiltakozna egy torrente kliens ellen,vagy csak engedelyezze a google ban valo letoltest!! Szerintem en eltudom donteni hogy mi biztonsagos es mi nem! Vagy szabadon toltsek le egy zenet a google kereszetul! Ez igazan nem nagy elvaras a sajat telefonomon ami ert 200k fizettem.

 5. Ibrick - 2014.05.05. 21:35

  Nagy Laci – nem értem miért kell a szemellenző.
  Nekem iPhone meg Air van és szeretem, nem érdekel az Android.
  Ne gyere ezzel a süket dumával, hogy vegyek samsungot.
  Igenis kötelezzék, az almásokat, hogy oldja fel a monopol helyzetet.
  Még neked is jobb lenne hidd el csak még nem tudod.

  Ixos – igen jól látod ne keljen megnehezíteni pl az mp3 felmásolást.
  Pláne ne egy szaros csengő hangot.

 6. Szimuly Kata - 2014.05.05. 23:25

  Az a felháborító,ahogy egy elhunytról veszi a bátorságot és nyilatkozik az illető,undorító!

 7. Apples - 2014.05.06. 01:27

  Ezt az antitroszt dolgot sose ertettem. Bucira vertek az MS-t hogy szereljen be böngésző választási lehetőséget. IPad learstta a piacot, ott miert nem kötelező? – nekem nem hianyzik egyik helyen se de mi a kulonbseg?

 8. Ibrick - 2014.05.06. 08:21

  Apples – erről van szó. Egyik cégnek lehet a másiknak nem?

 9. Vélemény - 2014.05.06. 13:08

  Azért ne hasonlítsunk már egy microfost egy Apple-hez…. :/

 10. Eddypapa - 2014.05.06. 16:59

  Tipikus magyar felfogás. Ha vettem egy telefont 200.000-ért akkor had tölt sem már rá a zenéimet szabadon, had szedjem már le a filmet meg a sorozatot egyből a telóra, vagy tabletre és ha már itt vagyok akkor az alkalmazásokat is leszedném bárhonnan… Ja hogy illegálisan szedem a zenét, a filmet, meg a fizetős alkalmazásokat a netről, és van képe az Applenek ezt megnehezíteni nekem? Fű micsoda pofátlanság! Eddig amit mondtatok az lenne az ideális telefon amire csak rádobálsz mindent a gépről és egy beépített torrent kliens is van hozzá nCore meghívóval és ingyenes korlátlan mobilnettel. Ezaz! Idióták….

 11. Tomi - 2014.05.06. 19:26

  Eddypapa-> ne hogy azt mond nekem hogy a gepeden nincs rajta torrente, vagy nem toltottel le soha semmit illegálisan!

 12. Tomi - 2014.05.06. 19:28

  Nekem rengeteg zenem volt,van mer folyamatosan frissitem a zene listam es ha mind meg kellet volna vegy akkor mar boven lenne meg egy iphone om sot…

 13. dezs520 - 2014.05.06. 20:11

  Eddypapa +1 :)

 14. Eddypapa - 2014.05.06. 22:47

  Tomi itt nem az a lényeg, hanem az hogy azért fikáztok egy jól működő rendszert mert nem gondol azokra a magyarokra akik az ingyenes programokra is a bithun vagy az nCoren keresnek rá először… És meg ne haragudj de én sem fizettem még sokat az Applenek és mégis probléma mentesen és kényelmesen használom az Apple termékeit.

 15. Neokemer - 2014.05.13. 13:01

  Nekem csak a csengöhangokkal vannak gondjaim az lehetne egyszerübb is mint 5 perceket szo.ni az Itunes-al…

Szólj hozzá Te is!