Megállapodás született a bérmaximalizálási csoportos perben

Skarp 2014.04.25. 14:09 Apple, Egyéb 0 db 150

Az egymás között, dolgozóik átcsalogatásának tilalmáról és ezáltal béreik egyfajta maximalizálásáról szóló egyezményeik miatt csoportos per indult az Apple, a Google, az Intel és az Adobe ellen, ezt tudtuk már korábban is. A Reuters tudósítása szerint azonban most sikerült megállapodásra jutni, ez derült ki legalábbis egy beadványból – a részletek egyelőre még nem nyilvánosak. A titkos egyezmények körüli botrány még 2011-ben robbant ki, miután az érintett techipari dolgozók csoportosan indítottak pert arra a feltételezésre alapulva, hogy a cégek között a bérek alacsonyabban tartása érdekében ún. non-poaching megállapodások léteznek.

A botrány a szinte teljes Szilícium-völgyet érinti, az előbb említetteken kívül belekeveredett az Intuit, a Lucasfilm, a Pixar, a Dreamworks, a Comcast, a Dell, az IBM, az eBay, a Microsoft, a Virgin Media és az NVIDIA. A cégek úgynevezett no-call, no-touch listákat vezettek, amiken azok a vállalatok voltak, akiktől nem csalogathatnak át dolgozókat. Az Igazságügyi Minisztérium 2010-ben tiltotta le a cégeket a hasonló egyezmények megkötéséről, illetve az azokhoz való csatlakozásról. A perben a határozat szerint összesen 64 000 érintett egykori vagy jelenlegi alkalmazott volt jogosult részt venni. A mai megállapodás részleteit május 27-én mutatják majd be Lucy Koh körzeti bírónak.

A Pixar, az Intuit és a Lucasfilm korábban már megállapodásra jutott, körülbelül 20 millió dollár fejében, a Reuters félhivatalos értesülései szerint a fentebb említett hármas és az Apple  megállapodása nagyjából 324 millió dolláros lehet. A cégek szóvivői nem kívántak nyilatkozni. A teljes per kárigénye egyébként 3 milliárd dollár lett volna, ami a trösztellenes törvények értelmében akár meg is triplázódhatott volna.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!