A kommunista Vietnamban nagyon fut az Apple szekere

Skarp 2014.04.25. 18:00 Apple, iPhone 0 db 419

A Reuters tudósítása szerint az ázsiai országban az Apple megtriplázta eladásait a gazdasági év első felében, ami így az ötszöröse az indiai növekvés volumenének. Bár a gazdasági elemzőknek tartott tájékoztatón alig került szóba Vietnam, a szerdai negyedéves konferenciabeszélgetésen már a térség nagy potenciáljáról is szó esett. A Q2-es időszakban az iPhone eladások megduplázódtak és az erős növekedés vélhetően a jövőben is folytatódni fog, mivel a társadalom túlnyomó többségében fiatal, technológia iránt érdeklődő fiatalokból áll, ráadásul iszonyatos robbanásnak indult a mobiltelefon és internethasználat – a 2020-ra várhatóan megkétszereződő létszámú középosztályról már nem is beszélve.

A vietnami techpiac is bontogatja szárnyait, elég csak a Flappy Birds sikerére gondolni, ami a teljes ismeretlenségből jutott el a legtöbbet letöltött app címéig. A fiatalok tömött sorokban várnak az egy főre eső bruttó nemzeti jövedelem felébe kerülő iPhone-okért. Egy a hírügynökségnek nyilatkozó, irodai munkát végző fiatalember elmondása szerint a készülék többe kerül, mint kéthavi fizetése, de szüksége van rá, mert így jóval magabiztosabban érzi magát barátai és kollégái körében – mondta mindezt percekkel azután, hogy aláírta a vadiúj iPhoneja részletfizetési szerződését. A megugrás azért is teljesen érthetetlen, mert Vietnamban gazdasági növekedés elhanyagolható, ráadásul az ország gazdasági helyzetét a rossz kölcsönlehetőségek és vállalatok megszűnése is súlyosbítja.

Bár a tavalyi 5,4  százalékos gazdasági növekedés jónak tűnhet, a közgazdászok szerint ez nagyon csekély, figyelembe véve az ország gyors népességnövekedését és gyártási potenciálját. Az eladók szerint az egész mögött a magasabb társadalmi státuszra való áhítozás lehett a fő mozgatóerő. Egy Hanoi-i illetőségű techcég managere például arról számolt be, hogy ő nem tapasztalja a gazdasági válság jeleit, hiszen vevői könnyedén fizetnek ki 1000 dollárnak megfelelő helyi valutát különböző kütyükért, és az sem ritka, hogy egy betérő család három iPad-del távozik.

Bár kétségkívül az Apple a legnagyobb nyertese az egyre növekvő keresletnek, szinte az összes fontosabb, az országban is jelen levő cég pozitív visszajelzéseked adott. A GfK piackutató intézet jelentése alapján a mobileladások 77 százalékát teszik ki az okostelefonok, az eladott készülékek száma pedig 135 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A negyedével csökkenő árak miatt a tabletek 250 százalékos növekedést könyvelhettek el. Persze, sokaknak így sincs pénze az iPhone-ra, így iszonyatosan pörög a külsőre közel tökéletes hamisítványok piaca is. Körülbelül 2 millió dongért, azaz kb 100 dollárért kiváló másolatokat kaphatunk bármelyik nagyobb városban. (REUTERS)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!