Office for iPad: az utolsó kenet a Surfacenek?

Skarp 2014.04.17. 14:04 Apple, iPad 2 hozzászólás 507

Volt már szó arról, hogy Nadella hatalomátvétele óta kimondva és a felszín alatt is, alig érezhetően változnak a Microsoft prioritásai. A Ballmer-éra gyakran melléfogásnak értékelt ágazatairól a hangsúly újra a szoftvergyártás felé terelődik vissza. Az Office for iPad appok kiadásának azonban komoly piaci hatásai lehetnek, sőt minden bizonnyal lesznek is. Először is, az iPad még vonzóbbá vált a tabletpiacon belül – elég ránézni a rettenetes Androidos Wordre vagy Excelre, hogy a dokumentumait szerkeszteni akaró egyén sírva fusson valamilyen más tabletet venni.

Hogy miért nem Surfacet? Mert az MS Surfacet RT tabletje közel másfészer annyit nyom és tizedannyi használható app létezik rá, mint az alig ötven dollárral drágább iPad Airre, és akkor a kijelző minőségében tapasztalható különbségekről még nem is beszéltünk. A 900 dolláros Surface Pro pedig gyakorlatilag eladhatatlannak tűnhet. Mindezek ellenére mintegy 120 százalékos eladásnövekedést produkáltak a Microsoft-os tabletek – mondjuk volt is honnét összeszedniük magukat.

A növekedés tükrében mindazonáltal elgondolkodtató a lépés, ami talán megadhatja a kegyelemdöfést a nyögvenyelősen indult és azóta is szenvedő táblagépnek. Bár az Apple számára felvillanyozó a 30 százalékos bevételrész az Office365 előfizetésekből, az igazán nagy fegyvertény, az ettől minden bizonnyal megemelkedő iPad kereslet lehet. Főleg, hogy sok millióan vannak, akik az Office for iPad piacra dobása előtt is rendelkeztek már előfizetéssel.

De nem csak a Surface lehet kárvallottja az MS új irányvonalának, hanem a Google is. Az Android prioritásai még mindig az okostelefon-piac felé mutatnak, így rengeteg app arra a méretre van optimalizálva. A különbség az iOS és Android tabletek között a sors iróniájaként a leginkább az Office for Androidon látszik meg. Bár valószínűleg a jövőben érkezhet majd jóval tablet-optimalizáltabb verzió, az addig eltelt időben a Microsoft az iPad és az Apple malmára hajtja a vizet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

 1. Motyon - 2014.04.18. 00:51

  Ennyira nagy szám ez az office? Más appokkal is lehet szerkeszteni. Amúgy mi ez a 30% részesedés? Az Apple ennyit kap belőle? Ja és nem értem mi az hogy előtte is volt előfizetés? Mire? Más appra? Vagy mit ért ez alatt a cikk írója?

  • dani - 2014.04.18. 09:07

   – Igen, ennyire nagy szám, ugyanis vállalati környezetben esélytelen helyettesíteni az Officet, nagyon durva kompatibilitási problémák vannak más appokkal.
   – 30% az Applenek az alkalmazásban megvásárolt Office 365 előfizetésből jár, csak úgy mint az összes többi alkalmazásnál is
   – Az Office 365 már 2 éve létezik, azóta lehet előfizetni rá.

Szólj hozzá Te is!