Az Apple odafigyel a Netflixre

Skarp 2014.04.08. 14:02 Apple, Egyéb 0 db 268

A pénteken 337 dolláron záró Netflix részvényeivel 8 százalékkal alacsonyabb áron kereskednek, mint tavaly ilyenkor és ez több, mint 26 százalékkal alacsonyabb, mint a mindenkori csúcs (458 dollár). Sok elemző szerint már a 300 dollárra való visszaesés is egészen biztos, csak idő kérdése a dolog. A Wall Street gyilkos környezetében a Netflix annak kezd lassan áldozatául esni annak, amit az Apple már jól ismer: minden jó dolognak vége kell legyen egyszer.

A Fire TV piacra dobásával és a Comcastes deal hírével a CEO-nak, Reed Hastingsnek gyorsan kezdenie kell valamit – a befektetők idegesek, szinte látják lelki szemeikkel a pénzüket kifolyni a markukból, azonban ezért balgaság lenne Hastingset hibáztatni. A vezérigazgató még október végén írott levelében is óvatosságra is intette a részvénytulajdonosokat. Akkor úgy fogalmazott, hogy többek között az öreg róka Carl Icahn tevékenységének is köszönhetően – a Netflix részvények ára “befektető-által hajtott eufória” folytán túlságosan magasra szaladt és tőzsdei buborékká kezd válni. (A tőzsdecápa másfél éve 10 százalékos részesedést vásárolt az akkor 58 dolláros értékpapírokból, összesen 323 millió dollár értékben.)

Hastings a cég 2003-as részvénypiacra vonulásához hasonlította az akkori, Icahn-által felkavart befektetői hangulatot. 2003-ban a NFLX gyakorlatilag pillanatok alatt ugrott fel öt dollár alatti árról 27-re. Bár a tőzsdeveterán azóta eladta részvénypakettja felét, még mindig jelentős, 2,6 millió darabos csomaggal rendelkezik és azóta inkább az Apple papírjaival volt elfoglalva. Sokan már az elemzők közül is úgy gondolják, a jelenlegi spirál a streaming-szolgáltató haláltánca és hogy a Netflix jövője csak azon múlik, hogy az Apple megvásárolja-e a céget.

Kétségkívül logikus lépés lenne és ahogy közeledik a 300 dolláros lélektani határ, a feszültség is fokozatosan nő. Főként azért, mert az Applenek is igencsak jól jönne a Netflix 44 milliós előfizetői bázisa. Bár Hastings korábban az HBO-t nevezte meg elsődleges versenytársának, a Comcast-tárgyalások híre jó nagy kavics volt a piac addig feszített víztükrébe. Mint tudjuk, a Comcast korábban felvásárolta a Time Warner Cablet, így komoly érdek fűzheti az HBO népszerűségének fenntartásában, így a Netflixnek is itt az ideje újragondolni piaci mozgásterét.

Bár az Apple leginkább aprócska vállalatok felvásárlásáról híres, egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon szorosan követik a Netflix sorsának alakulását. A kérdés már csak annyi, hogy ha mégis sor kerülne az akvizícióra, mekkora árat érne meg az almásoknak az a majdnem 50 millió felhasználó. Tekintve, hogy a Netflix a részvények visszaesésével némileg értékéből is veszít, egy körülbelül 20-25 milliárd dolláros vételárat tartanak elfogadhatónak a piaci szakértők. Olyan ellenfelekkel, mint a Hulu, az Amazon, a Comcast HBOGo-ja, mindketten csak jól járnának, ráadásul ezzel az Apple kihúzná a Fire TV méregfogát is.

Hastings nincs választási pozícióban, hisz a cége túlélése múlik rajta – jegyezte meg találóan a The Street befektetési szakportál szerzője.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!