Az iMovie miatt perli az Applet egy szabadalmi troll

Skarp 2014.04.07. 17:10 Apple, Programok 5 hozzászólás 349

Az Applet ezúttal a Patent Harbor nevű cég fogta perbe, azt állítván, hogy a cupertinói székhelyű tech-óriás megsértette az általuk birtokolt szabadalmat iMovie alkalmazásának OSX verziójával – számolt be a PriorSmart. Az 1997-es szabadalmat birtokló cég úgynevezett “nem gyakorló entitás”, amely valós innovációs tevékenységet nem folytat, hanem szabadalmakat gyűjt, amik segítségével aztán hatalmas pereket próbál sikeres nagyvállalatok nyakába akasztani, azok profitját lefölözve. Az általános iparági vélekedés szerint az ilyen társulások jelentik a legnagyobb veszélyt az innovációra, ráadásul hatalmas fölös költségekbe verik évente az innovációs központokat.

Beadványában a trollcég azt kifogásolta, ahogyan az iMovie alkalmazás lehetővé teszi, hogy a bolti forgalomban kapható Bluray és DVD lemezek menüjéhez hasonló menüket hozzanak létre benne, korábban rögzített videók felhasználásával. A kifogás alapján elsősorban a tagek létrehozása és azok a videótartalom elérésére való használatának metódusa sérti a szabadalmat, legalábbis a Patent Harbor szerint. A cég az “ésszerűnél nem alacsonyabb kártérítési összeget” vár az Appletől, természetesen kamatostól, visszamenőleg és a jövőre nézve is. A Kelet-Texas körzet regionális bíróságára benyújtott keresetet beadó cégnek helyi források szerint mindössze két alkalmazottja van. Az Apple egyébként a szabadalmi trollok által abszolút legtöbbször beperelt cég kétes értékű rekordjának birtokosa: 2009 óta ez a 191. ilyen eset.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

  1. The Count - 2014.04.07. 19:34

    Miért gáz ez ? Az Apple pont ugyanezt csinálja. Ő is bejegyeztet több ezer szabadalmat, aztán nem használja semmire. Várom már h mikor szabadalmaztatja le a korong alakú épületet. :)

  2. Fehérsólyom - 2014.04.07. 21:58

    Elég szégyen ez az egész szabadalmi rendszer.
    Az ötleteket nem levédeni kellene, hanem megvalósítani.
    A tudás amúgy is közkincs kellene hogy legyen, aki pedig ügyes az hadd valósítsa meg. Azután ha jön egy még ügyesebb, – aki hajlandó tanulni a saját és mások hibájából is, – az még életképesebben alkothassa meg a dolgot.

  3. Yeti - 2014.04.07. 22:43

    De szar

  4. Pepe - 2014.04.08. 07:45

    Igen! Az Apple dettó ugyanezt csinálja (meg a legtöbb tech cég). Miközben vadul lopkodnak egymástól (pl. az egeret mindenki a Xerox-tól lopta, lásd a Szilikon völgy kalózai c. filmet, ennek az igazi feltalálója bizony nem gazdagodott meg…). És így tovább… Legszívesebben az egér kattintásért, meg az ablak csukó X-ért is pénzt szednének, így akadályoznák meg hogy lehessenek pl. Ingyenes op.rendszerek, mint pl. Linux. És a legszebb poén hogy a MacOsX is egy szorgalmas önkéntesek által fejlesztett ingyenes rendszeren, a FreeBsd-n alapszik, arra írtak egy grafikus shellt, na ez a MacOsX, amit persze már okosan pénzért árulnak. Szóval ha így nézzük, mind trollok. Bírom egyébként hogyha az imádott Apple perel valakit az jó, mikor őt perlik akkor az meg köcsög, kicsit sem elfogult. Egyébként meg a jelenlegi Apple Samsung per siralmas, azért perel az Apple hogy hogyan van a telefon feloldás, meg hogyan lehet keresni a telefonon. Ezekért milliárd dollárokat követelni? Uraim, kérem…

  5. The Count - 2014.04.09. 05:49

    Tök igazatok van! Végre hasonló válaszok születtek. Ez is ritka !

Szólj hozzá Te is!