XTouch – változtass minden felületet érintésérzékennyé

HusztiD 2014.03.28. 17:16 Apple, iPad, iPhone 5 hozzászólás 1 417

Korábban voltak már próbálkozások arra, hogy a készülék közvetlen környezetét érintésérzékennyé tegyük, de ezek valamiért nem lettek túlságosan népszerűek, hiszen rossz volt a kivitelezés. Nem is olyan régen a Torontói Egyetem mobil alkalmazás fejlesztésére szakosodott diákjai megalkottak egy olyan eljárást, melynek segítségével a telefon vagy tablet körüli felszínt érzékennyé varázsolhatjuk bármilyen kiegészítő megléte nélkül.

Kifejlesztették az XTouch SDK-t, melynek lényege, hogy az iPhone-t vagy iPad-et elhelyezve egy nekünk tetszőleges helyre beprogramozhatjuk, hogy mely felületet tegyük érintésérzékennyé. A készülék érzékeli a körülötte lévő akusztikát és vibrációkat, így felismeri a körülötte lévő interakciókat. Az alábbi videó remekül demonstrálja az új fejlesztésben lévő potenciált, hiszen sok olyan eset van, amikor nem tudjuk megfogni a tabletünket, mert például koszos a kezünk. Az információk szerint hamarosan kiadják az SDK-t a fejlesztők számára is egyaránt, így könnyen lehet, hogy a közeljövőben ezt az eljárást fogja használni pár alkalmazás. Nehéz lenne viszont jelen pillanatban megjósolni, hogy mennyire lesz ez sikeres az új megközelítés, de az elkövetkezendő hónapokon belül fény derülhet a dologra.

Az App Store-ban egyébként már két alkalmazás elérhető, mely ezt a módszert igyekszenek bemutatni. Az egyik ilyen program a Voodoo Tap Frogs, melynek leginkább a gyerekek örülhetnek, a másik pedig a Magic Xylophone. Érdemes lehet ezeket letölteni és kipróbálni, ugyanis a magyar App Store-ból ingyenesen elérhetőek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. László - 2014.03.28. 18:05

  Nagyon jó, de azért van még mit simitgatni rajta :)

 2. Carlo - 2014.03.28. 18:18

  nekem nagyon nem tetszik.

 3. Farr Vince - 2014.03.28. 18:40

  Nagyon nem mukodik jol

 4. Enemy-1 - 2014.03.28. 22:57

  Mert nem mertek szólni a magyaroknak,hogy banyek,kellene egy kis segítség!!! :-)

 5. Valaki - 2014.03.30. 20:25

  Felejtsük el azt a szót, hogy érintés és inkább írjuk a helyére azt, hogy kopogás… Kopogásérzékeny játékok…

Szólj hozzá Te is!