A Pandora is elindult szépen lefelé

Skarp 2014.03.27. 16:04 Apple, iOS, iTunes 0 db 463

A streamingpiac egyre nagyobb fordulatszámmal pörög, s egyre erősödik a konkurenciaharc is. Ahogyan arról már tegnap posztoltunk, a Netflix részvények a lehetséges Comcast-deal hírére elkezdtek gyengülni, s máris arról hallhatunk, hogy az eddig vitathatatlanul egyeduralkodó Pandora növekedése rövidesen megállhat. Bár a Pandora-gyilkosnak kikiáltott iTunes Radio bejelentése óta is tudtak növekedni, a Pandora részvények is megérezték a streaming-szegmensen belül zajló mozgolódást. Mintha a videóstreaminggel kapcsolatos hírek nem lennének elegendőek, az a hír járja, hogy az Apple tárgyalásokat folytat rádióalapú szolgáltatása on-demand irányba bővítéséről, amivel már a Spotify sem érezheti magát biztonságban. Az iTunes állítólagos Androidos verziója már csak hab volt a tortán.

Persze logikusan végiggondolva, az Apple lényegében kényszerhelyzetben van, mivel a rádiós, de főleg az on-demand streamingszolgáltatások miatt az egész zenepiac, élen a piacvezető iTunes Store-ral is szolíd 13 százalékos éves lejtmenetbe váltott. Ennek fényében már jóval érthetőbb az agresszív streaminges terjeszkedés audió- és videófronton. Bár ezek alapján úgy tűnhet, az iTunes a streaming-offenzíva nélkül könnyen saját végzetének kovácsává válhat, a kiadók közötti beágyazottsága és a szoftveres-hardveres háttér miatt nincs okunk félteni az Applet.

Ne legyen egy pillanatig se kétségünk, hogy ezt a beágyazottságot ki is fogják használni, jó nagyot kiharapva a Pandora és a Spotify territóriumából. Utóbbira már láthatjuk is a konkrét lépést, hiszen a pletykák szerint valamelyik közeljövőben érkező iOS updattel települhet a külön szedett iTunes Radio app iEszközeinkre. A szelek az Apple felé fújnak, s bár hűséges felhasználói bázissal rendelkezik mind a Spotify, mind a Pandora, leginkább csak lassíthatják az Applet, késleltethetik az elkerülhetetlennek tűnő hatalomátvételt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!