Működhet az iWatch esetében az egydizájnos megközelítés?

Skarp 2014.03.25. 14:01 Apple, iOS 8 hozzászólás 774

Az iWatch-csal kapcsolatos híreket olvasgatva újra és újra előkerül a problémakör: vajon a divat mekkora szerepet játszhat egy olyan viselhető termék esetében, mint egy okosóra? Az Apple esetében ez nem annyira volt faktor eddig, hiszen az mondjuk kevesebb embert zavar, ha sokaknak pontosan ugyanolyan telefonja van, de ez nem feltétlenül igaz egy autóra vagy bármi divatkiegészítőre. Vajon Ive és csapata mennyire veszi számításba ezt a problémát? Vajon sikerül egy olyan kortalan formatervet alkotni, mint például a fekete-alu számítógépeké, vagy több, különböző jellegű, folyamatosan a divat éppen aktuális irányvonalához igazított form factor várható?

Az Android előnye a viselhetők piacán is a sokszínűség lehet: a rendszert adva a gyártók saját formaterveikhez igazíthatják azt, kétségkívül több lehetőséget nyújtva – de vajon ez-e a helyes út? David Singleton, a Google egyik főmérnöke is megerősítette ezt az Android Wear bemutatóvideójában, mivel többféle formáról, méretről és stílusról beszélt. A kérdés elsősorban az, hogy az Apple egy formaterves termékdizájn-megközelítése megfelelő lehet-e egy ilyen divatorientált piacon. A számítógépek, zenelejátszók és okostelefonok esetében már működött, ám a viselhető eszközök piaca új kihívások elé állíthatja az almás vállalatot. Az argentin formatervező-tanuló Tomas Moyano megoldása egy lehetséges megoldást vázolhat fel Cupertino számára.

A fiatal tervező-titán abból az alapfeltevésből indult ki, hogy mi lenne, ha az Apple csak a technológiai magot adná, vagy lehetővé tenné a gyári megoldások helyett külsős gyártók számára az egyediesítést, külön szíjakkal, tokozásokkal, miegyebekkel. Munkája itt tekinthető meg a dizájner Behance oldalán és bár lehet, hogy ez a formaterv nem fog mindenkinek tetszeni, de az alapvető koncepció logikusnak tűnik. Víziójában ráadásul az indukciós töltési megoldással is megszabadulhatnánk egy csomó problémától. Érdekes lesz figyelni, hogy milyen irányba indul el a vállalat, ha egyáltalán belép a viselhető eszközök piacára. Azt hiszem, Ive előéletét ismerve nem kell félnünk a cég végső megoldásától.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

8 hozzászólás

 1. LALI - 2014.03.25. 17:27

  az is kérdéses még hogy mi veszi az óra kijelzőjét körül?
  a kijelzőről már lehet sejtésünk,
  IOS 7 operációs rendszer lesz benne?
  Vagy egyéb?vagy csak ilyen Samsung-os vacak dologra számíthatunk?

 2. LALI - 2014.03.25. 17:27

  az is kérdéses még hogy mi veszi az óra kijelzőjét körül…
  a kijelzőről már lehet sejtésünk,
  IOS 7 operációs rendszer lesz benne?
  Vagy egyéb?vagy csak ilyen Samsung-os vacak dologra számíthatunk?

 3. LALI - 2014.03.25. 17:28

  kétszer írtam ki bocsi….. :)

 4. q - 2014.03.25. 19:09

  aztán legyen benne hálókilövő mint a paukembörnek mer kezdem unni a bkv-t

 5. The Count - 2014.03.25. 21:31

  Sőt defibrillátor is, meg szívmonitor, de ha aranycsinálásra is képes lesz, az lesz a király…
  Ez az egész olyan mint az Isten… Mindenki beszél róla, de senki sem látta… Ez a termék sose lesz kész…

 6. The Count - 2014.03.25. 21:32

  Lassan már nem érdekel az egész. Csak nagy duma az egész…

 7. iDani - 2014.03.25. 23:28

  Nekem nagyon tetszik ez a koncepció, ha ez lenne meg is venném.

 8. Csaba - 2014.03.27. 08:41

  Eddig abszolut ellene voltam az iwatch-nak. Ez tetszik!

Szólj hozzá Te is!