Jobs az Android előtt is készen állt a háborúra a Google ellen

Skarp 2014.03.24. 13:58 Apple, Steve Jobs 0 db 462

Az viszonylag ismert tény, hogy bizonyos technológiai óriások között egyértelmű megállapítások köttettek, amelyek lényege, hogy nem csalogathatnak át dolgozókat a másiktól. Azt is tudjuk már, hogy egy ilyen jogilag eléggé aggályos egyezmény az Apple és a Google között is volt. Ami érdekes, hogy a BusinessInsider leközölt egy csomó ezzel kapcsolatos, igen kellemetlen levélváltást, Sergey Brin, az akkori CEO, Eric Schmidt és a Google felsővezetés között. A két cég fejesei éveken keresztül lebeszélték HR-eseiket és fejvadászaikat a másik vállalattól történő toborzásról. Az eredetileg Apple-Google közötti megállapodáshoz idővel csatlakozott a Dell, az IBM, az eBay, a Microsoft, a Comcast és a DreamWorks, csak hogy a legismertebbeket emlegessük.

Feladó: Sergey Brin (sergey@google.com)
Címzett: emg@google.com; Joan Braddi
Tárgy: ingerült hívás steve jobstól

az előbb hívott steve jobs, aki eléggé ideges volt. arró volt szó, hogy megpróbáltunk valakit felvenni a safari csapatból. biztos volt benne, hogy böngészőt fejlesztünk és meg akarjuk szerezni a safari csapatot. többször is burkoltan fenyegetőzött, de hajlok arra, hogy elnézzem neki, mert nagyon magán kívül volt (ahogy eric mondaná). mindenesetre megmondtam neki, hogy nem fejlesztünk böngészőt és nincs róla tudomásom, hogy szisztematikusan a safari csapatra hajtanánk és azt is, hogy beszélnünk kéne mindenféle lehetőségekről. azt is megígértem, hogy utánanézek az applelel és a safarival kapcsolatos toborzási stratégiáinknak, ez úgy tűnt, hogy lenyugtatta. szóval csak utána akartam nézni mi a helyzet ezzel és a partnerektől/baráti cégektől történő torborzással. a böngészővel kapcsolatban: mondtam neki, hogy a mozilla emberei dolgoznak itt főként firefox-szal kapcsolatos dolgokon. arról nem tettem említést, hogy előfordulhat, hogy egy bővített kiadást hozunk ki. ja igen, a toborzásról még: tudok valakiről, aki most hagyta ott az applet és akinek komoly, böngészőkkel kapcsolatos tapasztalata van, megemlítettem ezt stevenek, aki azt mondta, hogy ezzel nincs problémája, csak az aktív állományú dolgozók elleni szisztematikus toborzások miatt ideges. én nem tudok ilyesmiről. legyetek szívesek ismertessetek meg az ezzel kapcsolatos információkkal és javaslatokat is várok az ezzel kapcsolatos policyra is.

Pár nappal később, Brin újabb ingerült hívást kapott Jobstól, a Googleös reakciója ezúttal egyértelműbb:

Feladó: Sergey Brin (sergey@google.com)
Címzett: emg@google.com; Joan Braddi; Bill Campbell
Másolatot kap: amnon@google.com
Tárgy: Re: FW: ingerült hívás steve jobstól

Újabb ingerült hívást kaptam jobstól ma. Nem gondolom, hogy ennek befolyással kéne lennie a munkaadói stratégiánkra, de úgy gondoltam megosztom veletek. Lényegében azt mondta, hogy “ha ezek közül akár egy embert is felveszel, az háborút jelent”. Azt válaszoltam neki, hogy nem ígérhetek neki semmit, de megbeszélem a vezetőkkel. Amikor azt kérdeztem, hogy az ajánlatok visszavonását várja-e tőlünk, igent mondott. Az adatokat újból áttekintve azt gondolom, hogy mivel az egész csapatra vonatkozott a dolog, a kompromisszumos megoldás az lenne, ha nem vonnánk vissza a (CENZÚRÁZVA)-nak tett ajánlatot, de a továbbiakban nem tennénk ilyeneket aktív állományú Apple dolgozóknak.

A dolog visszafelé is működöttt, erre bizonyíték egy memo, amin hasonlóra kérik az illetékes Apple osztályokat:

Feladó: Danielle Lambert (lambert@apple.com)
Címzett: usrecruitingall@apple.com
Tárgy: Google

Kedves Mindenki!

Legyetek szívesek adjátok hozzá a Googlet az “el a kezekkel” listához. Nemrégiben megállapodtunk
egymással, hogy nem toborzunk a másiktól, szóval ha ilyesmiről hallotok, ami ellenünk irányul,
ne habozzatok szólni.

Kérlek titeket, tartsátok tiszteletben a megállapodást részünkről is.

Köszi,
Danielle

Az egyezmény persze idővel túlmutatott a két tech-óriáson is. Schmidt az alábbi levélben egy az akkor eBay CEO-val, Meg Whitmannel folytatott telefonbeszélgetésre utal, amiben szintén erről van szó, és a HR-es menesztését kéri, mivel az megpróbálta beszervezni az eBay ügyvezető igazgatóját.

Feladó: Eric Schmidt (eschmidt@google.com)
Címzett: emg@google.com; arnon@google.com; Bill Campbell
Másolatot kap: amnon@google.com
Tárgy: Telefonbeszélgetés Meg Whitmannel

NE TOVÁBBÍTSD

Meg hívott a felvételi gyakorlatunkkal kapcsolatban. A következőket mondta:

1. A Google a beszédtáma a völgyben, mert felhajtottuk az elnöktanácsi fizetéseket. Az emberek csak arra várnak hogy elbukjunk és bosszút álhassanak rajtunk az unfair gyakorlatunk miatt.
2. A felvételi gyakorlatunk zéró összegű játék, és bántani akarjuk a Yahoot, az eBayt és az MSFT-t. (Ezt tagadtam.)
3. Úgy tűnik, egy Google fejvadász felhívta az ügyvezetőjüket, Maynard Webbet és találkozott is vele. A fejvadász az alábbiakat mondta:
– A Google ügyvezetőt keres.
– A következő négy évben tíz millió dollárt fizetne a pozíció.
– A COO része lenne a CEO utódlási tervünknek (idővel CEO lehetne belőle)
– Maynard nem kivánta megpályázni a helyet.

Mivel ezek nyilvánvalóan nem igazak, arra utasítottam Arnont, hogy emiatt a kérdéses kollégát azonnal rúgja ki.
4. Ez egy nagyon kellemetlen hívás volt egy jó baráttól. Ezt rendbe kell hoznunk.

Eric.

Ha esetleg azt gondolnánk, hogy bár zavarosban halásztak, nem tudtak a jogi aggályokról:

Feladó: Eric Schmidt (eschmidt@google.com)
Örülnék, ha Omid inkább szóban ejtené meg ezt, mivel nem szeretném, ha olyan papírok keletkeznének, amiért később perelhetőek vagyunk? Nem vagyok biztos ebben.

Köszi,
Eric

Ha ezek nem lennének elegendőek, a szövetségi bíróságon keresztül a Google munkaadói policyja is nyilvánosságra került, aminek első oldalát itt olvashatjátok (ez tényleg csak a jéghegy csúcsa ugyanis):

Ez azt jelenti, hogy bár az Android elindításával sikerült végleg elrúgni a pöttyöst, Jobs már atájt hajlandó lett volna hadat üzenni az akkoriban még jócskán barátinak mondható Google ellen. Bár a konfliktust végül megoldotta a megegyezés, a konkurens mobilOS elindításával végül is sikerült végleg magukra haragítani az egykori mentorfélét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!