Nguyen végre elmondta, miért vette le a Flappy Birdöt

Skarp 2014.03.13. 13:25 Apple, Játékok 2 hozzászólás 3 536

A Rolling Stone készített interjút a készítővel, Dong Nguyennel, aki – mint arról mi is beszámoltunk – februárban levette az App Store kínálatából bombasikerű játékát. Többek között nagy meglepetést okozó döntésének okairól és egy lehetséges jóhírről is szót ejtett. Mikor leszedte a játékot, nem igazán szolgált kielégítő magyarazáttal a vietnámi fejlesztő, most indokként a kiemelt és szerinte túlzott sajtófigyelmet jelölte meg. Azt mondja, rövid ideig élvezte a korán érkezett nagy sikert, de miután a bevételeiről szóló hírek körbefutottak a neten, elszabadult a pokol. A sajtómunkások szinte egymást lökdösve próbáltak interjút kicsikarni belőle (a Flappy Bird népszerűsége csúcsán mintegy napi 50 ezer dolláros bevételt hozott).

A vietnámi tévé és az újságok tele voltak a képével, többek között szülei is innen tudták meg, hogy fiuk hatalmas pénzeket szakított fejlesztésével. A paparazzik ezután még a szüleit sem hagyták békén és a családja ki sem tudott mozdulni a házból. Bár ez még kis ár is lehet ekkora vagyonért, Nguyen fojtogatónak találta a légkört. – jegyzi meg a legendás magazin. Ráadásul elkezdtek özönleni a levelek a Flappy Birds játékosoktól és szüleiktől. Egy aggódó anyuka azzal vádolta meg, hogy “megzavarja a világ gyermekeit”, Nguyen pedig megijedt: mi van, ha túl addiktív a játéka? Egy másik panaszos arról írt, hogy az iskolájában összesen tizenhárman törték össze a telefonjukat a játék miatt, mégis tovább játsszák, mert nem tudják abbahagyni.

A fejlesztő először azt hitte, hogy csak viccelnek, de egy idő után elkezdte komolyan venni a levelek szerzőit és mivel maga is komolyan veszélyeztette tanulmányait fiatalabb korában kóros Counter-Strike függőségével, úgy döntött, a Flappy Birdnek mennie kell. A törlés után klónok százai kezdtek el feltűnni és bár az Apple a Store szabályzatának megsértése miatt hadat üzent nekik, az appfolyam még mindig nem látszik megállni. Nguyen erre is reflektált: “Klónozhatják az alkalmazást, mert nagyon egyszerű, de sosem fognak egy másik Flappy Birdöt csinálni.” – mondta. Iszonyatos megkönnyebbülés volt levenni a játékot a boltból, de a vietnámi fejlesztő az újbóli feltöltést fontolgatja. Bár nem dolgozik új verzión, ha visszatölti, kiegészíti azt egy “tarts egy kis szünetet” figyelmeztetéssel.

A sors fintoraként bár már nem elérhető az eredeti játék, a korábbi telepítésekből fentmaradt verziókból még mindig csordogálnak a bevételek – Nguyen otthagyta állását, most lakás és Mini Cooper vásárlását tervezgeti, és biztosan nem fogja abbahagyni a játékfejlesztést. A teljes interjút egyébként  itt olvashatjátok, amiben a fentebbieken kívül a fejlesztésről és Nguyen hátteréről is szó esik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Fet - 2014.03.14. 00:51

    Idiota. Tudom sajnálni, h ennyit kellett keresnie azzal a szarral. Bár fogalmam sincs mi az.

  2. Pallos02 - 2014.07.11. 12:42

    Asszed nem maga miatt vette le ha betámadják micsinál na na na :( az egész írásod gyerekes hülyeség

Szólj hozzá Te is!