Mi lesz veled iPod?

Skarp 2014.02.24. 16:51 Apple, iPod 10 hozzászólás 1 313

Pont a minap néztem újra a Jobsot, ami ugye az eredeti iPod 2001-es bemutatásával kezdődik. Bár nem mondhatom magam őstulajnak, hosszú évek óta használok elégedetten egy negyedik generációs nanot, illetve egy első generációs Touchot és ezzel több ismerősöm is így van, ezért nem ritka, hogy szóba kerülnek eszközeink. Vitaindító elmékedésünkben az iPod jövőjéről filozofálunk.

A piac változásával egyre többször került elő a kérdés, hogy vajon milyen jövő vár az Apple másodreneszánszának egyik tartópillérére. Kapható jelenleg a stabil keresletű filléres shuffle, a korrekt árú és tudású nano, az egyre kérdésesebb létjogosultságú touch és a több éve változatlan és mára már teljesen elavult classic.

Felmerül az obligát kérdés, innen hova tovább? A kereslet a shufflere alacsony ára és praktikussága miatt várhatóan nem fog visszaesni számottevően a közeljövőben. Mivel az emberek jellemzően testmozgáshoz használják, érdekes lesz megfigyelni, hogy a hírek szerint várhatóan az életmódot forradalmasító iWatch érkezésével változik-e a szerepe a legkisebb iPodnak, és ha igen hogyan. A kétgigás shuffle utáni következő fokozat a nano. Bár terméktörténetében megfigyelhetőek kisebb (3. generációs duci) és nagyobb (6. generációs törpe) kísérletezések, a jelenlegi hetedik generációval azonban többé-kevésbé visszatértek a korábbi form factorhoz. Jelenleg csak 16 gigás kivitelben kapható, akinek ennél több kell, az kénytelen touchot venni, 32 vagy 64 gigás kivitelben.

A statisztikák szerint a kereslet az iPod  modellekre fokozatosan csökken, de a touch még mindig az eladások felét adja. (Forrás: arstechnica.com)

És akkor meg is érkeztünk a jelenlegi kínálat legnagyobb talányához, a classichoz, aminek jelenlegi verziója 2007-ben került forgalomba, de még legutolsó revíziója is 5 éves. Vonzereje a hozzám hasonló zenebuziknak a még mindig komolynak mondható 160 gigás tárkapacitás, ami bő két és félszerese a legnagyobb touch-énak. Bár a közvélekedés az, hogy teljesen fölösleges ekkora tárhely, szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki szereti az összes zenéjét elvinni mindenhova, nem szinkronizáláskor eldönteni, hogy mit fog hallgatni a következő pár napban. Ami teljesen érthetetlen, hogy többterás kapacitású SSD-k és az apró flash driveok korában egy olyan innovatív vállalat, mint az Apple, miért forgalmaz egy klasszikus merevlemezes eszközt, vagy miért nem cserélte le a jóval kevesebbet fogyasztó, korszerűbb, olcsóbb megoldásokra.

Többféle válasz is lehetséges. Egyrészről nyilván a classic az első iPod közvetlen leszármazottjaként ikonikus pozíciót élvez, ráadásul még mindig hoz pénzt. Nyilván nem annyit, mint az iPad vagy az iPhone eladásai, de a fokozatosan csökkenő iPod eladásokon belül is viszonylag stabilan tartja a számait. Értelemszerűen a megszüntetéssel együtt ki kell tölteni a felső kapacitástartományban keletkező űrt is. Persze pontosan tudjuk, hogy a classic napjai jelenlegi formájában meg vannak számlálva, de már az is furcsa, hogy eddig kihúzta. A kérdés inkább az, hogy az iWatch érkezése és a classic vélhetően a közeljövőben megejtendő kivonása mennyiben változtatja majd meg az iPod landscape-et. A classic megszüntetésének tologatásával érezhetően az Apple érezhetően kivár valamit. Hogy micsodát, azt egyelőre nem tudjuk, de a hosszúra nyúlt termékciklus azt jelezheti, már nem kell sokáig várnunk a válaszra.

Szerintetek milyen irányba fordulhat az új kategóriájú termékek megjelenésével és bizonyos régóta tervezett változtatásokkal az iPod-termékcsalád? Mi vár a nanora, a touchra, a classicra? Ha kifut a matuzsálemi iPod classic, mi lesz a nagy kapacitású lejátszókkal? Van 2014-ben létjogosultsága a touchnak, amit sokan csak egy kiherélt iPhonenak tartanak? A robbanás után egyre szűkülő MP3-lejátszó-piacon továbbra is meghatározó szereplőként mit várhatunk az Appletől? Egyáltalán van jövője az egykor félve rebegett, manapság már kevésbé ütős iPod brandnek?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

10 hozzászólás

 1. torres - 2014.02.24. 20:48

  a Classic lejárt, a touch tényleg csak egy kiherélt iPhone, véleményem szerint csak a nano meg a shuffle lenne értelmes :) amugy ha a sportolási lehetőséget nézzük, az iWatch eleg érdekesen nézne ki fulhallgatoval, miközben pl. futunk :D

 2. Rapi - 2014.02.24. 21:33

  Torres: bluetooth?

 3. Onemore - 2014.02.24. 22:41

  Classicból még lehetne hozni egy utsó generációt ssd-vel. Shuffle marad. Nanot kiiktatja az iwatch. Touch remélem marad sokáig, oké iphone jobb de drágább is.. Szerintem nagyon sok itouch használó van.

 4. Balazs - 2014.02.24. 23:21

  Hat nemtom milyen jovojuk lenne, de vagy: a classic orokre letezni fog, es sosem ujul meg, semennyire
  Vagy osszevonjak (megszuntetik) a touchot nanot es a classicot (talan a shufflet is) es lesz egyetlen uj kategoria: AZ IPOD: 160gb-1terra kozott:P hogy betoltse az urt, es valami ultravagany kinezete lesz… De azt nem hinnem h lenne benne app store vagy video lejatszo… Es ha ez igy lenne, akkor most beallok a sorba erte!;))

 5. torres - 2014.02.25. 09:59

  szerintem nem szereti mindenki a Bluetooth-t es nem is akarja majd lecserélni csak ezért pl. a beats fülest.. de ez csak az en véleményem :)

 6. 007 - 2014.02.25. 13:56

  touch maradjon!

 7. Janipod - 2014.02.25. 18:49

  Igen! Maradjon a touch! Mindenre azt használom, imádom! Csak telefonálásra meg van egy buta nokiám.

  • iCSUBi - 2014.02.28. 19:32

   A számból vetted ki a szót :D
   Habár a legjobb az lenne ha az iWatch -nak a karperecében lennének a szenzorok, és magát a testet lehetne egy külön (pl 64 gigás v nagyobb) zenelejátszóként használni. Szerintem brutális lenne. ALL-IN-ONE

 8. Gyugyo - 2014.03.23. 04:04

  Csökkenő piaci iPod eredményeken nem kell meglepődni,abszolut ki fog futni.
  Szeretlek magyarországon kívül sok országban elérhető a korlátlan forgalmú mobilnet megfizethető áron . Korlátlan net = online zene tárolás,hallgatás.
  LTE-n akadásmentesen . Pld 1 a soundcloud aki beregel leszedi appjukat saját listát tud menteni magának amit bárhonnan elér.+ mások listáit is elérheti . Ezért csökken a kereslet ipodra ,a tárolóhely meg a szerver így a gigak mennyisége is mára már lényegtelen.

 9. Markus - 2014.07.30. 14:46

  Én egy 2. generációs touchot használtam, nemrég múlt ki úgyhogy hamarosan beruházok egy újat. Nagyon szeretem, pont azért, mert minden megvan benne de ha csak zenét akarok hallgatni, akkor otthon hagyom a mobilom és csak ezt viszem magammal. Azon kívül
  “A statisztikák szerint a kereslet az iPod modellekre fokozatosan csökken, de a touch még mindig az eladások felét adja.”
  Szerintem ezen nincs mit magyarázni.

Szólj hozzá Te is!