OS X-re hajaz Észak-Korea saját gyártású rendszere

HusztiD 2014.02.04. 11:30 Apple, OS X 4 hozzászólás 712

Úgy tűnik, hogy Korea északi részének megtetszett az Apple saját gyártású operációs rendszere, az OS X, ám ahelyett, hogy licencelték volna, inkább egy saját gyártású rendszerrel álltak elő, ami kísértetiesen hasonlít az eredetire. A rendszer Linux alapú és a Red Star névre hallgat. A 2.0-ás verziót ezelőtt 3 évvel adták ki, amely leginkább a Microsoft Windows 7-re emlékeztette a felhasználókat, ám a nemrég megjelent 3.0 már az Apple-t célozta meg, így megkapta az OS X küllemét.

A rendszer gyártója a Phenjan székhelyű Korea Computer Center (KCC) volt, akik már egy évtizede dolgoznak a Red Star-on.  Phenjan pedig azért játszik fontos szerepet a történetben, ugyanis a helyi egyetemet nem maga Korea alapította, hanem a külföldiek, így javarészt csak más országokból érkező előadók mennek oda tanítani. Will Scott is itt tartott képzéseket egy szemeszter erejéig, aki később találkozott a KCC cég operációs rendszerével, majd megvásárolta azt. Elmondása szerint az új 3.0-ás Red Star teljes egészében az OS X-et másolta le, ahogy az általa készített képek is mutatják.

Érdekes lehet megemlíteni Észak-Korea visszamaradottságát, ugyanis a kormány szabályozza az emberek internet elérését. Sok embert érint ott ez a probléma, azonban csak néhányuknak van kiváltáság, hogy élvezzék az internetet. A legtöbben az egyetemeken, illetve a könyvtárakon belül jut hozzá az intranethez.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. kaze7 - 2014.02.04. 12:30

  Pyongyang magyarul Phenjan. Nem okoskodásból mondom, de Magyarországon így jobban ismerik az emberek, gondoltam szólok.

  • HusztiD - 2014.02.04. 15:05

   Köszönöm szépen az észrevételt, javítom!

 2. Építész - 2014.02.04. 14:47

  Hasonlít. A felület hasonlít.
  Na és … az OS X is unix alapu…
  Ez meg Linux

  Az Apple majd biztos perelni fog emiatt.
  Persze szerintem marhaság amit az Apple csinál, de hát ez van…
  Kicsit olyan érzésem van mintha megmondanák egy festőnek, hogy a zöldet nem húzhatod jobbról balra mert azt már más használta…
  Egyébként nem csúnya, de hogy belül milyen az kitudja…

 3. Motyon - 2014.02.05. 01:35

  Észak Koreát még az Apple se pereli be :D

Szólj hozzá Te is!