Korrupciós botrány a Foxconn körül

iMann 2014.01.27. 19:22 Apple, Egyéb 0 db 337

Nem telik el úgy év, hogy ne történne valami az Apple egyik legnagyobb beszállítójaként ismert Foxconn körül. Most épp korrupciós vádak miatt vették őrizetbe a tajwani cég korábbi vezető beosztottjait, ők ugyanis a gyanú szerint hatalmas összegeket fogadtak el beszállítóiktól azok promotálására.

A hírt már a vállalat jelentette be. A közlemény szerint a rendőrség Tajvan-szerte átkutatta a cég irodáit, a vállalat egykori és jelenlegi magas beosztású munkatársai közül pedig több mint egy tucatot kihallgattak már a hét elején, illetve vizsgálódnak a Foxconn beszállítóinál is.

A nyomozás tavaly január óta folyik a cégnél, s a bizonyítékok tanúsága szerint a korrupciós gyakorlat Tajvanon túl a szárazföldi Kína területén is elterjedt. A cég sencseni gyárának egyik vezető alkalmazottját például már tavaly letartóztatták, kiderült ugyanis, hogy ő a beszállítók pozíciójának biztosításáért cserébe komoly összegeket fogadott el. A vállalat ezen túl több beszállító partnerrel is megszakította a kapcsolatot, mondván, hogy az bizonyíthatóan kenőpénzeket ajánlott a Foxconn munkatársainak.

Az egyebek közt az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak beszállító cég közleményében csalódottságának ad hangot, s úgy fogalmaz: az etikai kódex megsértése csupán az alkalmazottak és a beszállítók kis körét, és csak két ágazatot érint. A vállalat saját belső ellenőreivel is segíti a nyomozást. Az Apple Daily tajvani napilap egy csütörtöki cikke szerint az érintett alkalmazottak által elfogadott kenőpénzek nagysága a több millió dollárt is elérheti.

A világ legnagyobb elektronikai alkatrész-gyártója 20 kínai gyárában összesen 1,2 millió embert foglalkoztat. A Foxconn az elmúlt években többször is a hazai és nemzetközi sajtó címlapjára került, embertelen munkakörülményei, munkajogi szabálysértései, kiskorúak foglalkoztatása, túlóráztatás miatt. Három évvel ezelőtt a vállalat sencseni gyárában 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot, közülük 14-en meghaltak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!