iPolysix – Mini zenei stúdió iPad táblagépre!

HusztiD 2014.01.21. 21:06 Apple, Programok 3 hozzászólás 1 153

Mára már tucatnyi zenei alkalmazás érhető el az App Store-ban, melyek közül nehéz megtalálni számunkra a legmegfelelőbbet, hisz mindegyik program más és más funkciókkal rendelkezik. Rengeteg ingyenes alternatíva is létezik, ám ezeknek is megvan a hátulütője, ugyanis korlátozottan használhatjuk azokat. De mi a helyzet a fizetős alkalmazásokkal? Közülük is tucatnyi gyártó programjait vásárolhatjuk meg néhol csillagászati áron mérve, ami nem biztos, hogy megfelel a mi elvárásainknak. No de a kérdés adott: mi a helyzet az iPolysix-szel?

Mit érdemes röviden tudni a programról? Kezdjük rögtön azzal, hogy a PolySix rekreációját az egyik legnagyobb billentyűs hangszereket gyártó cég, a Korg hozta el nekünk immáron másodjára, szoftveresen is. Az iPolysix pedig a cég méltán népszerű 1982-es poli-szintetizátorát, a PolySix-et hivatott bemutatni kizárólagosan az Apple táblagépein. Ebben az alkalmazásban megtalálunk minden olyan funkciót illetve vonást, amivel 30 évvel ezelőtt az analóg elődje bevéste magát a zenészek szívébe.

A Korg programozói remek munkát végeztek, mivel meghagyták az eredeti receptet. Az iPad-es verzió összesen 3 különálló részre osztható: szintetizátor, dob és keverő.

A szintetizátoros résznél lehetőségünk van kipróbálni az előre beállított Korg effekteket, ugyanakkor ezeket tovább is szerkeszthetjük saját ízlésünk szerint, majd el is menthetjük azokat. Összesen két billentyűs sáv közül váltogathatunk és mindegyikhez kapunk egy szekvenszert. Külön plusz pont, hogy a fejlesztők berakták az úgynevezett Dual Kaoss Pad-ot, mely két hatalmas multi-touch kijelzőből áll, így sokkal könnyebben, illetve szórakoztatóbb módon tudjuk kihozni az alkalmazásból a nekünk tetsző hangzásvilágot.

A dob funkciót nem részletezném különösebben. Összesen egy 64 lépésből álló 808 stílusú dobgépet kapunk, ahol egyszerre 6 sávnyi ütemet vihetünk fel. Minden egyes dob sáv hangzását külön beállíthatjuk, hogy megalkothassuk a számunkra legjobban hangzó ütemeket. A mixer menüponttal pedig tovább keverhetjük, tökéletesíthetjük a már elkészült zenénket.

Két fontosabb tulajdonságát hagytam hátra az iPolysix-nek. Az egyik a SoundCloud integrációt. Ha elkészültünk saját zeneszámunkkal és rendelkezünk SoundCloud felhasználónévvel, akkor perceken belül megoszthatjuk a remekművünket a nagyérdeművel. A másik pedig az, ha rendelkezünk egy szintetizátorral vagy midi eszközzel, akkor a megfelelő kábel/átalakító segítségével összeköthetjük az a tabletünkkel, hogy könnyebben tudjunk vele zenélni.

Megjegyezném, hogy az évek alatt rengeteg hasonló programmal találkoztam, de talán egy alkalmazás sem nyújtott ekkora élvezetet, mint az iPolysix. Az a baj a legtöbb alternatívával, hogy sokaknak nehéz a kezelhetősége, esetleg gyengék a hangok minősége, de olyan is előfordult, hogy egyszerűen kevés funkciót raktak bele a fejlesztők. Az iPolysix-nél már pár perc használat után érezhető, hogy a fejlesztők mindent megtettek annak érdekében, hogy egy nagyon jó, ám könnyen kezelhető relikvát alkossanak meg.

A Korg iPolysix az egyik legjobb app a maga műfajában jelenleg a piacon, ám ennek is megvan az ára. Az alkalmazásért összesen 26.99 eurót kell kifizetnünk, viszont ha sikerül megbarátkozunk ezzel az árral, akkor cserébe egy nagyon jó programot kapunk, amit a zeneszerkesztés szerelmesei, illetve a 80-as évek fanatikusai egyenesen imádni fognak! Továbbá érdemes megjegyezni, hogy az alkalmazáson belül nincsenek mikrotranzakciók, így nem kell egy-egy effektért vagy funkcióért külön fizetnünk.

Ha valaki túl drágának találná az iPolysix-et, annak érdemes az alkalmazást a kívánságlistára adnia az App Store-ban és figyelni, hogy mikor lesz újra akciós, ugyanis a gyártó szokott véletlenszerűen leárazásokat csinálni (többek között tavaly Karácsonykor féláron lehetett megvásárolni a Korg összes alkalmazását).

Az alkalmazáshoz futtatásához szükségünk lesz legalább egy második generációs iPad-re vagy egy iPad Mini-re.

KORG iPolysix for iPad (AppStore Link) KORG iPolysix for iPad
Fejlesztő: KORG INC.

Besorolás: 4+2.33333

Ár: HUF12,990.00 Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Gyuszi - 2014.01.22. 11:40

    Biztos jó lehet de ennyiért k*rva drága!

  2. iRon242 - 2014.01.26. 19:33

    Nem tudom mit motyogsz itt, de sehol nincs a cikkben említés dj-kről.

  3. Stewie - 2014.01.27. 02:08

    Motyon csak kommenthuszarkodik..:D

Szólj hozzá Te is!