Megérkeztek a megújult iWork és iLife szoftverek

sdaniel55 2013.10.23. 16:34 Apple, Programok 6 hozzászólás 1 535

Tegnap este bemutatta az Apple a frissített szoftvereit, az iWork és az iLife csomagot. Ezek ingyenesen elérhetőek minden újonnan vásárolt Mac vagy iOS készüléken. Sok újítást sikerült elvégezni, ezeknek a lényegét írnám le.

iWork

Pages

A Pages kinézete teljesen megújult. Leegyszerűsítették a kezelőfelületet, így még egyszerűbben szerkeszthetjük dokumentumjainkat. Ha elkezdjük szerkeszteni az egyik dokumentumunkat, akkor ugyanúgy fog megjelenni minden eszközünkön.

Okosabb lett a formátum panel is, csak azokat a menüket érhetjük el, amik szükségesek. Például, ha szöveget jelölünk ki, akkor csak a szövegszerkesztéshez szükséges opciókat látjuk, képnél pedig csak a képszerkesztő funkciókat.

iPad-en a billentyűzet feletti sávban szerkeszthetjük a szöveget. Nem kell többé keresgélni a megfelelő menüpontot, könnyen elérhető lett.

Numbers

A Numbers is megkapta az új felületet, 30 új sablonnal. Sokkal egyszerűbben ábrázolhatjuk az adatokat, a sok diagram közül biztos találunk a dokumentumnak megfelelőt. 2D, 3D és interaktív diagramok érhetőek el, amikkel átláthatóbbá tehetjük a sok számot.

250 képletet tartalmaz, aminek a használatát az auto-kiegészítés gyorsítja fel. Elkezdjük beírni a képletet és a program kiegészíti nekünk a megfelelőre.

Szűrőket is beállíthatunk az adott területekhez. Ezzel a módszerrel egyszerűbben megnézhetjük, hogy mit jelentenek az adott számok.

iPad-en a billentyűzet is alkalmazkodik a cellához, így ha képletet írunk be, akkor az ahhoz szükséges karaktereket láthatjuk.

Keynote

Új felület, új animációk, új effektek, új képszerkesztő. Csak néhány dolog az új funkciók közül. Az új Keynote-tal sokkal egyszerűbb látványos, lenyűgöző prezentációkat készíteni. 30 moziélmény szerű animáció és effekt biztos, hogy meggyőzi a közönséget.

30 témát is kapunk, amikkel elkezdhetjük tervezni az előadásunkat. Az okosabb formátum panelt is megkapta és diagramokat is készíthetünk benne. Most már a vászon van a középpontban a kijelzőn, jobban átláthatóvá téve a diát.

Új prezentációs lehetőségek is vannak, előadás közben szerkeszthetjük a megjegyzéseket, több diát jeleníthetünk meg egyszerre stb.

Mind a három program támogatja a Microsoft Office programot, így nem kell Office-ban dolgoznod, ha Office-szal akarsz dolgozni. iCloud-ban megoszthatjuk a dokumentumot, sőt, akár többen is dolgozhatunk rajta. Több formátumban is exportálhatjuk a munkáinkat, a kompatibilitás érdekében.

iLife

Garageband

Az új kinézeten kívül, több új funkciót kapott a Garageband is. Ingyenesen elérhető, de IAP-vel vásárolhatunk további funkciókat.

Egyik újítás a dobos. A meglévő zenénkhez hozzáadhatunk egy dob ütemet, amit a dobosunk készít. Az alap programban egy érhető el, a többi 14-et egy egyszeri vásárlással oldhatjuk fel.

A Logic Remote app segítségével az iPad-ünkről vezérelhetjük a Mac-en lévő Garageband-et. Kábelek nélkül, egyszerűen.

iMovie

Az iMovie-ban 15 téma közül választhatunk, mindnek egyedi átmenetei vannak. Lassított vagy gyorsított felvételt készíthetünk kihasználva az iPhone 5s lehetőségeit, sőt, green-box felvételt is szerkeszthetünk. Kijelölhetünk egy területet, ami ha rázkódik a videón, akkor stabilizálhatjuk vagy élénkebbé tehetjük a színeket. Kép a képben opció is lehetséges. Hangeffekteket, vagy akár a saját hangunkat is alárakhatunk a videónkhoz.

Trailereket is készíthetünk, 29 darab 90 másodperces téma áll a rendelkezésünkre.

iMovie Theater-ben láthatjuk az eddig elkészített kisfilmjeinket. Az iCloud-dal is szinkronizál, ezért minden eszközünkön megnézhetjük vagy megmutathatjuk barátainknak őket.

iPhoto

Az iPhoto új felületen kívül, automatikusan csoportokba rendezi, események szerint a képeket. A 64 bites optimalizációnak köszönhetően gyorsabb az importálás, görgetés. Az arcokhoz csatolhatunk neveket, amiket az iPhoto felajánl a képeinkhez.

Az új verzióban már könyveket, naptárakat, kártyákat is készíthetünk. A panorámaképeket nem méretezik át, vagy vágják szét, hanem egy nagyobb oldalra nyomtatják az egészet. Sajnos ez még Magyarországon nem érhető el.

Mind a három program kompatibilis az iCloud-dal, és szinkronizál minden eszköz között. A megosztás még egyszerűbb lett, pár kattintás vagy érintés és megtekinthetik a képeinket barátaink, családtagjaink.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

 1. Fehérsólyom - 2013.10.23. 19:01

  A régi táblázataimban használt képletek néhol érvényteleneké váltak az új programban. Most vadászhatom ki, hogy mi a baja velül.
  Az alkalmazásikonok persze rondák és jellegtelenekké váltak. Alig lehet megtalálni őket. Nem túl kifejező ez a monokrom mánia.

 2. strucc007 - 2013.10.23. 19:42

  A Numbers mennyire kompatibilis az xls-sel? Képletek hasonlók? Makrók vannak? Tudna nekem ebben vki segíteni?

 3. Orbán Balázs - 2013.10.23. 22:44

  Sajnos aki régi dvd-n vette meg( mint én ) annak várnia kell az updateval mert bejött egy hiba. Nem ajánlja fel a frissítést csak a megvételt.

 4. Fehérsólyom - 2013.10.24. 06:18

  A Numbers nem mondható igazán kompatibilisnek az Excellel, de konvertálja a doksit ha kell. Sok lehetőség elvész, mert nincs értelmezve a Numbers-ben. Makro természetesen nincsen.

 5. strucc007 - 2013.10.24. 07:41

  @Fehérsólyom: köszönöm.

 6. Gergely - 2013.10.25. 19:21

  Kérlek segítsetek, ha valóban ingyenesek az új készülékekre, hogyan tudom letölteni?

Szólj hozzá Te is!