Appra magyar! néven alkalmazásfejlesztő kampányt indít az IVSZ

KeleMan 2013.10.01. 20:47 Apple, Egyéb 0 db 399

Appra magyar! néven hagyományteremtő szándékkal alkalmazásfejlesztő versenyt indít az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) – jelentette be a szervezet csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Microsoft által kezdeményezett, az Apcom, az eNET, a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a Telenor támogatását élvező verseny keretében a szervezők az elmúlt bő egy év legjobb magyar mobilalkalmazásait keresik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fővédnökségével rendezett verseny célja a legkiválóbb magyar alkalmazásfejlesztői teljesítmények elismerése és a tudatos mobileszköz-használat terjesztése.

A Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, Papp István a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdeményezés a teljes iparág összefogását tükrözi, és bíznak benne, hogy nemes szakmai hagyomány válik belőle. Vályi-Nagy Vilmos, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára, a verseny fővédnöke az alkalmazásfejlesztő ágazat nemzetközi helyzetéről szólva emlékeztetett arra, hogy az ágazatért felelős miniszterek néhány nappal ezelőtt Párizsban intézkedési csomagot fogadtak el a mobil alkalmazásfejlesztés és innovatív eszközök használata területén tapasztalható európai lemaradás felszámolására, a piacot uraló amerikai vállalatok versenyelőnyének behozására.

Magyarország számára is fontos, hogy minél nagyobb számban legyenek alkalmazásfejlesztő vállalatai – mutatott rá. A meglévő néhány vállalat piaci volumenét tekintve még nem éri el azt a szintet, amit a piaci potenciál lehetővé tenne. Ezért is fontos számunkra minden olyan kezdeményezés támogatása – hangsúlyozta az államtitkár -, amelyik alkalmazásfejlesztéssel, mobilmegoldások fejlesztésével járul hozzá hétköznapi életünk egyszerűbbé, könnyebbé tételéhez.

A minisztérium ezért a lehető legtöbb forrást igyekszik majd az ágazat fejlesztésének finanszírozására fordítani, és a következő hét éves ciklusban az Európai Unió és ezen belül Magyarország is “kifejezetten, hangsúlyosan, támogatni fogja az iparágat” – fogalmazott Vályi-Nagy Vilmos. A téma még nem szerepel az EU Digitális Agenda 2020 hivatalos programjában, “ezért kezdeményeztük annak kiegészítését a mobilágazat és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésének támogatásával” – tette hozzá.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke rámutatott, hogy manapság a 10 milliós Magyarországon közel 12 millió mobiltelefon működik, és 3,5 millióan használnak olyan okostelefont, amelynek tudása már meghaladja egy korábbi személyi számítógépét. Tudomásul kell venni, hogy a PC-korszaknak vége – szögezte le. Ezt felismerve a mobil alkalmazásfejlesztés erőre kapott, a hagyományos IT-fejlesztők is alkalmazkodtak az új környezeti feltételekhez, és alkalmazásaik mobil verzióival is megjelennek a piacon. A magyar szoftverexport 2011-ben 180 milliárd forint volt, ebből 160 milliárd forint volt a hozzáadott érték, amely a magyar export hét százalékának felel meg. Az IVSZ számításai szerint a magyar szoftverexportot öt éven belül megfelelő ágazati támogatással akár meg is lehetne duplázni.

Az IVSZ országos oktatási programokkal igyekszik támogatni, hogy a fiatalok jó gondolataikkal szálljanak be az Appra magyar! programba, és alkalmazásaikat ne csak magyar, hanem angol nyelven is fejlesszék ki, ami a hazai 3,5 milliós helyett rögtön egy másfélmilliárdos felhasználói piacot nyit meg előttük – mondta el Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

A bármely platformra, akár Android, akár Microsoft, akár iOS operációs rendszerre írt és az ennek megfelelő piactéren tavaly július elseje után letölthetővé tett alkalmazásokat szeptember 26-tól november 8. éjfélig lehet a versenybe benevezni. Alkalmazást annak megrendelője is nevezhet, de a díjat a fejlesztő fogja kapni. A díjátadóra december 5-én kerül sor – hangzott el a tájékoztatón.

A platformfüggetlen verseny pontos feltételei megtalálhatók a http://appramagyar.hu oldalon. A felmerülő kérdésekre az Appra magyar! Facebook-oldalon lehet majd választ kapni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!