Újabb kínai Apple-beszállítót gyanúsítanak munkajogi visszaélésekkel

Helme 2013.08.02. 21:57 Apple, Apprító 8 hozzászólás 370

Többszörös munkajogi visszaéléssel gyanúsítja az Apple-nek beszállító tajvani Pegatron vállalatot a héten közzétett jelentésében a China Labor Watch (CLW) munkajogi szervezet. Az amerikai központú CLW szerint az Apple által gyártott iPhone-okat és iPadeket összeszerelő Pegatron a sanghaji és az onnan 120 kilométerre fekvő szucsői gyárában a dolgozókat rossz munka- és lakhatási körülmények között tartja, fizetés nélküli túlórára kényszeríti őket, és béreik visszatartásával, személyi okmányaik elkobzásával akadályozza meg, hogy munkát váltsanak.

A vállalat ezzel nemcsak a kínai és a nemzetközi jogszabályokat sérti meg, hanem az Apple által írásba adott vállalati politikával is szembemegy – áll a jelentésben. A CLW május és július között titokban csaknem 200 interjút folytatott munkásokkal a gyártóegységek kapuin kívül, és erre alapozza megállapításait.

Az Apple pekingi idő szerint hétfő reggel kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy teljes beszállítói láncát illetően elkötelezett a biztonságos és tisztességes munkakörülmények iránt. Az elmúlt hat évben az amerikai óriásvállalat 15 esetben vizsgálódott a Pegatron gyártóegységeiben, számos esetben előzetes bejelentés nélkül, és ezek során mintegy 130 ezer dolgozó munkakörülményeit ellenőrizték.

Az Apple ígéretet tett a CLW vádjainak kivizsgálására és szükség esetén a hibás gyakorlat leállítására. A vállalat egyébként hónapok óta együttműködik a CLW-vel, és több hibát sikerült már kijavítani.

A Pegatron szintén közleményben reagált a China Labor Watch jelentésére. Ebben a cég az ügy kivizsgálását és a helyzet javítását ígérte a kínai munkaügyi jogszabályoknak és vállalati előírásoknak megfelelően. Jason Cseng, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott, “nagyon komolyan” fogják venni a vádakat, a cég célja ugyanis az, hogy minden napot jobbá tegyen az előzőnél munkásai számára.

Az Apple egy másik kínai beszállítója miatt tavaly tavasszal is a hazai és nemzetközi sajtó címlapjára került. Akkor a Fair Labor Association munkajogi szervezet a tajvani Foxconn kínai gyárainak felkeresése után arra mutatott rá, hogy azokban mindennapos gyakorlat a megengedettnél hosszabb munkaidő, a fizetetlen túlórák, az egészségügyi és biztonsági előírások be nem tartása, a szakszervezetek függetlenségének veszélyeztetése. A vizsgálat után az Apple jelentős mértékben javított dolgozóinak a munkakörülményein.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

8 hozzászólás

  1. ESzállás - 2013.08.02. 23:06

    Vajon miért van ekkora extra profitja az Applenek?
    Mert kínai rabszolgákat rakatja össze az iphonet.
    Nem érdekli egy cseppet sem, hogy a rabszolgák szenvednek, csak a PROFIT.
    Álszentek, egy a lényeg ne boruljon ki a bili és a termelés menjen, ennyi.

  2. Zzord - 2013.08.03. 08:41

    @Eszállás !! Te nagyon hülye vagy , szerinted hol csinaltatna meg a apple ?? Nem fogja németországba svájcba. Vinni a gyártást hiába lennének ott jobb munkaviszonyok ! Es szerinted mert??? Ha megnezed szinte minden gyarto kinaban , vietnamban , … Csoro országokban gyártatja meg a termékeit , ezzel munkát és pénzt ad az embereknek ,, Ha te lennél az igazgato te hol gyartatnád ? Ha máshol az hatalmas ballépès lenne , csödbevinned a ceget !!!!! Komolyan csak egy kis ész kell hozzâ hogy átlásd :/ ( bocs a helyesirasert sietek , gyorsan gepeltem ! Direkt igy irtam nem azért mert ” hülye ” vagyok ! Tudom hogy ez kozkedvelt “szivató eszköz “

  3. Zzord - 2013.08.03. 08:42

    * Kedves Eszallas

  4. juha [J] - 2013.08.03. 09:37

    Zzord +1. Mellesleg még mindig nem az Apple hibája, hogy a kínaiak éhbérért dolgoznak. Ezt már egy multkori cikkhez is írtam…Nem a megrendelő, és a megbízó a hibás ilyen esetben, hanem a cég, aki gyártja az Apple-nek.

    Most én is a melóhelyem helyett inkább szidalmazzam a Renault-ot, az Iveco-t, a Nissan-t, meg még a Mitsubishit-t, mert nekik gyártunk sebességváltokat, és nem keresek havi 300-at???

    Eszállás: próbálj ki egy olyan gyakorlatot, amikor előbb az agyacskád dolgozik a kezed/szád helyett

  5. Q - 2013.08.03. 10:31

    Nem vágom igazán mi a helyzet kínában, de gyanítom hogy a sárgák a két kezüket összeteszik, ha legalább van hol dolgozniuk (végülis az Apple jóvoltából). Az más kérdés, hogy a megbízott cég hogy tartja a dolgozókat. Meg az is más kérdés, miért akarnak mindent az Apple-re kenni Kínában.

  6. joejonix - 2013.08.03. 12:13

    Tisztelt hozzászólók!
    Egy javaslattal szeretnék élni, mely a cikk szempontjából irreleváns, csupán a kommentek minőségének javítása érdekében írom le.
    Véleményem szerint senkinek nem árt, ha legalább egyszer elolvassa a saját kis irományát a közzétételt megelőzően, azt elkerülendő, hogy olyan hozzászólások szülessenek, melyekre a jelen cikkhez fűzött két első röppenet eklatáns példaként szolgál. Tévedni, hibázni emberi dolog, azonban ezek előfordulásának gyakorisága némi ellenőrzéssel redukálható. Továbbá tartsák tiszteletben a másik véleményét és abban az esetben, ha azzal nem értenek egyet, az ellenvetéseiket az emberi kommunikáció alapvető normáinak megfelelően fejtsék ki, a vitapartner személyének sértegetése és a nem éppen hízelgő jelzőkkel való illetése nélkül.

    További kellemes tájékozódást és kommentelést kívánok Önöknek!

    Az iPhone Hungary egy hűséges olvasója

  7. Szexuális Zaklatás Panda - 2013.08.03. 13:52

    Sajnos máshol is ez megy, de az Apple a sikere miatt középpontban van.

  8. iLacko - 2013.08.03. 18:03

    Sracok! miert mashol mi van? Nem kell messzire menni Ausztria- Nemetorszag mar 4-euros oraberert dolgoznak a Magyarok! Mert mindig van aki olcsobban is bevalalja ezert! Ez a piac minden kinaban keszul ami nem ott az hamisitvany! Szoktuk mondani!

Szólj hozzá Te is!