A 4G frekvenciasáv általános megnyitását sürgeti az Európai Bizottság

KeleMan 2013.07.25. 14:59 Egyéb 9 hozzászólás 419

Európa látja kárát annak, hogy a legtöbb tagállam nem nyitja meg elég gyorsan a 4G mobil szélessávú frekvenciasávot – hangoztatta keddi közleményében az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó intézmény arról számolt be, hogy a tagállamok fele különleges okokra hivatkozva a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadításának elhalasztását kérte, miután a közös megegyezéssel rögzített 2013. január 1-jei határidőre nem tudták biztosítani a sávot a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára.

Az Európai Bizottság “a mai napon vonakodva bár, de a 14 kérelemből 9-et jóváhagyott” – olvasható a közleményben, amelyből kiderül, hogy Magyarország is engedélyt kapott a halasztásra ez év végéig. A 800 MHz-es sáv megnyitása elengedhetetlen a népszerű, vezeték nélküli szélessávú elektronikus hírközlési szolgáltatások elterjedéséhez.

A közlemény idézte Neelie Kroest, a brüsszeli testület digitális ügyekben illetékes alelnökét, aki szerint “Ez az utolsó ilyen engedmény, amelyet gyakorlati megfontolások indokolnak. A frekvenciaspektrum megnyitása terén elszenvedett mindennemű késedelem az európai gazdaság kárára válik, és joggal váltja ki a lakosság elégedetlenségét. Ezért a frekvenciaspektrumra vonatkozó szabályok reformja központi elemét fogja képezni az egységes távközlési piac kiépítésére irányuló javaslatnak, melyet a Bizottság szeptemberben fog előterjeszteni”.

A tagállamok késlekedésének egyik következménye az, hogy az európai polgárok által nélkülözhetetlennek tartott mobiltelefonok működése akadályokba ütközik EU-szerte. A telefongyártók – köztük az Apple – nem szerelik be a készülékeikbe az Európában történő telefonhasználathoz szükséges chipeket, mert túl kevés ország bocsátotta rendelkezésre kellő időben ugyanazt a frekvenciasávot.

Az Európai Bizottság Ausztria, Ciprus, Finnország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Málta, Románia és Spanyolország esetében beleegyezett a halasztásba. Szlovákiának és Szlovéniának nem adta meg a kért haladékot, mivel e két országban a késedelem nem a frekvenciasáv rendelkezésre bocsátását akadályozó kivételes körülményekből adódott, hanem az engedélyezési eljárás szervezésével volt összefüggésben.

Csehország, Görögország és Lettország esetében további kiértékelésre van szükség. Belgium és Észtország késett a bevezetéssel, de nem kérte az uniós szabályoktól való eltérés, az úgynevezett derogáció lehetőségét. Bulgária arról értesítette a Bizottságot, hogy a frekvenciasávot továbbra is közbiztonsági és védelmi célokra tartja fenn. A többi tagország – Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália és Svédország – időben megnyitotta a szóban forgó frekvenciasávot.

A 800 MHz-es frekvenciasáv az ún. “digitális hozadék”, vagyis az analógról a digitális műsorszórási technológiára való átállás révén felszabaduló frekvenciaspektrum részét képezi. Ez a sáv különösen alkalmas arra, hogy igénybe vegyék a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások céljaira, hiszen az egyes országok egész területén, a félreeső, vidéki térségekben is elérhető.

Az uniós jogszabálytól való eltérésre irányuló kérelmek kiértékelése során az Európai Bizottság azt mérlegeli, mekkora nehézséget okozna a 800 MHz-es frekvenciasáv azonnali megnyitása az elektronikus hírközlési szolgáltatások előtt, illetve milyen frekvenciakoordinációs problémák vannak az országok között – kiváltképp az egyes tagállamok és a velük határos nem uniós országok között -, amelyek megnehezítik a frekvenciasáv felszabadítását.

Azoknak a tagállamoknak – így köztük Magyarországnak -, amelyek számára a bizottság engedélyezte az uniós jogszabály rendelkezéseitől való eltérést, a halasztási engedélytől függetlenül biztosítaniuk kell azt, hogy a 800 MHz-es sáv ideiglenes jellegű további (például műsorszórási célú) igénybe vétele ne gátolja, hogy a szomszédos tagországokban kiépülhessenek a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások ugyanebben a sávban.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

9 hozzászólás

 1. Sipos Gabor - 2013.07.25. 15:43

  És a Samsung már az 5G-n tesztel…..:)

 2. Pásztor Csaba - 2013.07.25. 17:08

  Szerintem több mint valószínű, hogy az Apple is csak az Apple nem az a fajta cég aki nagyon hangoztatja ezeket. Meg amugyis az élő példa mutatja… még a 4g sincs kész.

 3. strucc007 - 2013.07.25. 17:31

  Amíg pluszt pénzt kérnek a szolgáltatók a 4G-ért, illetve nincsenek adatkorlát nélküli csomagok, addig felesleges is a 4G, és nem is fog elterjedni. Szerintem.

 4. Boki - 2013.07.25. 19:45

  Meg a 3g sem tokeletes…..egyenlore a 4g szerintem kurva draga ;)

 5. Gergő - 2013.07.25. 21:40

  A 3G-vel simán 8-10 megás netem van a Vodánál. Bőven elég, gyors mindenhol. Ez a 4G csak duma, hogy többet fizess a netért.

 6. @ty - 2013.07.25. 22:09

  Na ne viccelj… a T-nél 60/60 Mbit/s szinkronos net az azért nem 10 mega… ne légy demagóg! ;)

 7. Robi - 2013.07.25. 22:47

  az a baj hogy nincsenek korlátlan net csomagok, pedig már sok országban természetes…

 8. Csaba - 2013.07.25. 23:41

  Nem tudom, hogy miért kell állandóan fikázni!!! Nekem megy a 4G=LTE. Sokkal gyorsabb mint az otthoni net(bármelyik ami nem 4G).

 9. chris - 2013.07.26. 09:36

  most hogy mar van 4g boritekolom hogy a 3G SOSEM AZAZ SOHA nem lesz mar tokeletes! Felesleges lenne meg egy rakas penzt olni egy ma mar zsakutcanak/tulhaladott technologianak tekintheto valamibe. Meg a normal 4G is ami itthon van 1800on megy ami jobban terjed mint a 2100as 3G, es ezt a hardvert siman at lehet majd allitani 800-ra, ellenben a 3Gvel.

Szólj hozzá Te is!