Az Apple komoly nyomozásba kezd az iPhone töltésekor halálra rázott lány ügyében

Kacor 2013.07.17. 19:02 Apple, Egyéb 6 hozzászólás 1 825

A South China Morning Post cikkéből kiderül, hogy az Apple komoly nyomozásba kezdett a múltkori tragédia kapcsán. Mint azt már korábban megírtuk, egy kínai stewardess halálos áramütést szenvedett, mikor kiszállt a kádból, hogy felvegye a töltőn hagyott iPhone 5-ös készülékét.

“Mélységes sajnálattal hallunk erről a tragikus incidensről, és részvétünket nyilvánítjuk ki a család tagjai iránt. Teljes körű nyomozásba kezdünk az ügy kapcsán, és természetesen mindenben együttműködünk a hatóságokkal.” – mondta el az Apple szóvivője.

Bár a lap egyértelműen iPhone 5-nek kinéző telefonnak írja le a modellt, ellentmondásos információk kerültek napvilágra a készülék és a töltő eredete kapcsán.

Bár a Fortune magazin cikke szerint az olcsó, más vállalat által előállított töltőt kizárhatjuk Ma Ailun családjának állítása kapcsán, mely szerint lányuk eredeti Apple tartozékokat használt, Kínában köztudottan rengetegen használnak az eredetitől alig megkülönböztethető, utángyártott termékeket. Ezek esetében pedig többször számoltak már be tűzesetekről és áramütésekről. Nem kizárható, hogy a szerencsétlenül járt lány egy Apple Store-ként feltüntetett üzletben (Kínában ugyanis ezeket is hamisítják) vásárolt egy Apple töltőként értékesített hamisítványt.

Bal oldalon az eredeti, jobb oldalon a hamisítvány

A lap idézi a Kínai Fogyasztóvédelmi Egyesület egyik korábbi figyelmeztetését:

Felhívjuk a felhasználók figyelmét arra, hogy a hamisított, kínai piacon elérhető töltök esetében komoly kockázattal járhat a töltő túltelítődése. Ez esetben a töltő az okostelefont “zsebgránáttá” változtathatja, ami felrobbanhat, vagy halálra rázhatja a felhasználót.

Egyelőre nem tudni, hogy a kínai hatóságok az Apple rendelkezésére bocsátják-e a gyilkos töltőt vagy a telefont, hiszen az Apple köztudottan rossz viszonyban van a kínai kormánnyal – az állami tulajdonú média ugyanis korábban több nyílt támadást is intézett a vállalat ellen.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

6 hozzászólás

 1. Gergoooo - 2013.07.17. 19:53

  Ha valaki nem tudná hogy miből áll egy utángyártott iPhone “töltő” : http://kep.ivpicture.hu/750354.N.jpg

 2. Bela kovacs - 2013.07.18. 09:18

  Most tudnunk kéne? Nem vagyok müszerész fingom sincs mik azok benne. Az eredeti máshogy néz ki?

 3. Fehérsólyom - 2013.07.18. 20:31

  Azért azt mindenkinek tudnia kéne, hogy vizes körülmények között fokozottan nagyobb az áramütés veszéllye. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy az emberi testen keresztül földelődik valami, ami feszültség alatt van.

 4. Dixx - 2013.07.19. 22:21

  Ezért kell csak gyári tartozékokat használni hiába drágább de hosszútávon csak az éri meg. Töltökből, kábelekből amit ezer forintokért árulnak az mind hamisítvány

 5. Olivér - 2013.07.20. 17:24

  Soha nem értettem meg azokat, akik megvesznek egy drága telefont és képesek pár ezer Ft-ért gagyi, utángyártott vackokat használni.

 6. Lego - 2013.07.22. 21:02

  Hali! Nagyon jò kis fórum! Talán azonban az a körülmény, hogy Kínában történt nem ok. Azonban az, hogy egy fürdöszobában a kádbòl kiszállva feltehetöleg vizesen a jólvezetö vizes csempeburkolaton állva már annál inkább. Ha a hölgy kezéröl a víz belefolyt a szerintem egyèbbkènt is kèrdöjelesen kettösszigetelèsü tápegysègbe ahonnan az áramot a viz vezette a hölgy füléig màr simán okozhatott halálos áramütèst. Az Èrintèsvèdelmi (FI) relè nem kötelezö mèg fejlettebb kultùràkban sem. De lehet hogy az megvédte vola a nö èletèt. Ezt az esetet nem a màrka vèdelemre, hanem arra az isneretterjesztèsre kell felhasználni, hogy az elektromosdág nem játtèk ès a fürdöszoba különösen veszèlyes hely!

Szólj hozzá Te is!