Megsértette az Apple a trösztellenes törvényeket az elektronikus könyvpiacon

KeleMan 2013.07.12. 10:18 Apple, Egyéb 3 hozzászólás 182

Az elektronikus könyvek árának felverése érdekében öt vezető kiadóvállalattal kartellbe szövetkezett és ezzel törvényt sértett az Apple – mondta ki egy manhattani szövetségi bíró szerdán meghozott ítéletében. Denise Cote kerületi szövetségi bíró szerint meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy az Apple megsértette a trösztellenes törvényeket és központi szerepet játszott a kiadókkal folytatott összejátszásban az e-könyvek árversenyének megsértése és az áremelés érdekében.

Az ítélet súlyos, várhatóan több százmillió dolláros bírsággal járhat az Apple számára, amely a perben az amerikai igazságügyi minisztériummal, valamint 33 amerikai állammal és területtel szemben veszített. Cote elrendelte, hogy tárgyalás kezdődjön a kártérítés összegének megállapításáról. Az Apple közleményében ismételten hamisnak nevezte a felperesek vádjait és közölte, hogy fellebbezni fog.

Az Apple-t azzal vádolták meg, hogy meg kívánta törni a termékeit 9 dollár 99 centért áruló Amazon.com dominanciáját az e-könyvek piacán, és 12,99-14,99 dollárra srófolta fel az árat. A kartell létrejötte előtt az Amazon részesedése 90 százalékos volt a piacon. A kartellezés az ítélet szerint 2009-ben, az iPad táblagépek megjelenésekor kezdődött.

Az ügyben egyedül az Apple vállalta a pereskedést, a kiadók (a Lagardere által birtokolt Hachette Book Group, a News Corp tulajdonában lévő HarperCollins Publishers, valamint a Pearson Penguin Groupja, a CBS Simon & Schusterje és a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck Macmillanje) 166 millió dollárnyi kártérítést fizettek. Az Apple tavaly – anélkül hogy elismerte volna vétkességét – ugyancsak az e-könyvek ügyében peren kívüli megállapodást kötött az Európai Bizottsággal.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. Apple - 2013.07.12. 11:52

    Tipikus nagy cég effektus. Apple napjaink Microsoft-ja. Ugyanolyan módszereket használ mint 15 evvel ezelőtt a Microsoft. Zárt rendszer, nem választható böngésző, kartell, nyersanyagok felvásárlása, kizárólagosság, saját programokban mások által nem használható API-k használata… kár.

  2. Építész - 2013.07.13. 09:03

    Ezt sajnos az előző komment teljesen igaz.
    Sőt!!! Lehet, hogy rosszabbá válik!!!
    Ez nagyon nagy baj, mert az emberek bíztak a cégben, de az egyre inkább eljátsza a bizalmat…

  3. Pepe - 2013.07.13. 22:32

    Nézzétek meg a “szilícium völgy kalózai” című filmet, az Apple mindig inkább ilyen volt, mint másmilyen, persze a többiek dettó. Tisztelet a kivételnek. írom egy ipadról…

Szólj hozzá Te is!