iWork és iLife – ingyenesek lesznek a prémium Apple alkalmazások?

Kacor 2013.07.10. 09:53 Apple, Programok 5 hozzászólás 1 411

Már korábban is több pletyka keringett arról, hogy az Apple az iOS 7 elindításával és az iWork for iCloud webes appok megjelenésével párhuzamosan az iWork suite-ot és valószínűleg egyéb saját fejlesztésű prémium alkalmazásokat is ingyenessé tesz.

Ez stratégiailag is bölcs döntés lenne, hiszen elég furán venné ki magát, ha a felhasználók ingyen létrehozhatnának dokumentumokat az iCloud-ban, de nem küldhetnék el őket az iOS-ról Mac-jükre anélkül, hogy 30 dollárt kicsörgessenek a három iOS alkalmazásra. A mai napon azonban még valószínűbbé vált, hogy az Apple most ősszel valóban teljesen ingyenessé teszi az app csomagot.

A fenti screenshot azt a képernyőt mutatja, amely a felhasználókat köszönti az App Store első beizzításakor az új iOS 7-en. Érdekes módon az iOS 7 beta 3-ban az ajánlott ingyenes alkalmazások között megtalálhatjuk az Apple iWork csomagot is a Garageband, az iMovie és az iPhoto (!) mellett. Korábban csak az iBooks-ot, az iTunes U-t és a Podcasts-t találhattuk meg ugyanitt.

Az Apple új iWork for iCloud appjainak bemutatása kapcsán több kérdés is felmerült azzal kapcsolatban, hogy vajon mit jelent ez az Apple irodai csomagjának jövőjére nézve. Az Apple iWork alkalmazásainak iOS verziói jelenleg egyenként 10 dollárért tölthetőek le az App Store-ból. A többi, kreatív munkát megkönnyítő alkalmazás (mint a GarageBand és az iMovie) pedig 5 dollárért szerezhető be. Az iCloud-on elérhető, webes alkalmazások mellett továbbra is prémium összegért árulni a programok iOS verzióit elég nagy balgaságnak tűnik. Ugyanakkor a kedvelt alkalmazások ingyenessé tétele fontos válaszlépés lehetne a Google ingyenes Drive ajánlataira, és a Microsoft Office iOS alkalmazására.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

5 hozzászólás

 1. Gyuszi - 2013.07.10. 11:58

  Ezek csak Mac-en leszenk vagy Ipad-en is??

  • KeleMan - 2013.07.10. 12:23

   Reméljük a Maces változatok is ingyenesek lesznek, de egyelőre csak az iOS változatokról van szó.

 2. iMarc - 2013.07.10. 13:09

  Csodás :) Egy kivételével már mindet megvettem :) Sebaj az utolsóval kivárok :)

 3. Lackó - 2013.07.10. 19:45

  Most gondolkoztam azon, hogy megveszek belőle párat mivel jó ki appok. De akkor várok!

 4. Pepe - 2013.07.12. 09:57

  Szerintem eleve pofátlanság volt meg külön pénzt kérni értük. Megveszel dög drágán egy Apple valamit, aztán indítás után rájössz hogy meg csak most kezdődik a java. Ha az Apple tudta pl asztali gépekhez vagy laptopokhoz adni a csomagot, miért nem az iOS eszközökhöz? (Lehet hogy Mac Pc-khez is csak akcióban, de láttam, hogy volt mellékelve). Ezek igazából egy fajta referencia csomag hogy ilyet lehet a géppel, vagy használod vagy nem. De ez a “még pénzt, még pénzt” harácsolás miatt juszt sem kellett. Veszel egy Androidot, eleve tele fullos ingyenes programokkal. Ha kevés, tölthetsz még mellé. Az Apple gépek “fogyasztó gépek”, a pénztárcát akarjak fogyasztani minden nap. Jut eszembe “Kacor királynak”: ezzel a cloudos appozassal nem az Apple másol éppen másokat?

Szólj hozzá Te is!