A mini okostelefon lesz az új trend a CNN Money szerint

KeleMan 2013.07.09. 12:50 Apple, iPhone 8 hozzászólás 3 848

Megfordult a trend az okostelefonok piacán: míg korábban a minél nagyobb kijelzős készülékek számítottak sikkesnek, mint az iPhone 5-ös vagy az Android “phabletjei” (teletáblái), addig újabban az olcsóbb minik hozzák lázba a vásárlókat – írta pénteken a CNN Money.

A Samsung és a Blackberry nemrégiben piacra dobta okostelefonjainak kicsinyített változatát és példájukat hamarosan követni fogja az Apple és HTC is. A Samsung Galaxy S4-es kijelzőjének átmérője 4,3 hüvelyk (10,9 centiméter), ami fél hüvelykkel (1,27 centiméterrel) kisebb, mint a korábbi változat.

A változás egyik oka, hogy lelassult a növekedés az amerikai és a nyugat-európai okostelefon-piacon, ahol most a nagyméretű, legkorszerűbb modellek számítanak slágernek. A jövőben a fejlődés hajtómotorjai a feltörekvő piacok lesznek, ám ezekben a régiókban a fogyasztók “költségtudatosabbak”.

A készülék ára nagymértékben függ a képernyő nagyságától, ezért a kisebb olcsóbb telefonokat gyártó kínai Huawei, ZTE és Lenovo óriási sikereket ért el a feltörekvő országokban. Kínában például az iPhone nem is került fel a leginkább keresett készülékek top 5-ös listájára.

Elemzők szerint a legmagasabb minőséget gyártó cégek “felébredtek” és még az idén piacra dobják a mini okostelefonjaikat. Ám a méret csökkentése mellett az árképzés más területein is fel kell venniük a versenyt. Míg a kínai telefonok ára alatta marad a 350 dollár (a körülbelül 80 ezer forintnak), addig a Samsung Galaxy S4 Minit 530 dollárnak (mintegy 122 ezer forintnak) megfelelő árszínvonalon forgalmazzák az elsőként megcélzott brit piacon.

Ez olcsóbb ugyan, mint a 600 dolláros (csaknem 140 ezer forintos) Galaxy S4-es, de nem sokkal. Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet: noha élesedik a gyártók közötti harc, nem biztos, hogy a piac felső régióit megcélzó cégek, így az Apple teljes mértékbe követni fogja az új trendet. A vásárlók igényei ugyanis eltérőek és aki például filmeket akar nézni a készülékén, azt nem fogják kielégíteni a mini kijelzős okostelefonok.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

 1. Bene - 2013.07.09. 12:57

  hát ha a mini lesz a trend akkor a samsung tönkre megy:D

 2. scamp - 2013.07.09. 13:27

  “A készülék ára nagymértékben függ a képernyő nagyságától, ezért a kisebb olcsóbb telefonokat gyártó kínai Huawei, ZTE és Lenovo óriási sikereket ért el a feltörekvő országokban. Kínában például az iPhone nem is került fel a leginkább keresett készülékek top 5-ös listájára.”

  Egy készülék árát egyáltalán nem vagy csak kis mértékben befolyásolja a kijelző mérete.Elsősorban a márka,aktuális trend,a tudás majd a minőség befolyásolja.Az más kérdés, hogy most az aktuális divat a tepsi forma(bár nálam nem).Az is megfigyelhető, hogy a világ legdrágább készülékei legtöbb esetben kis képernyősek.A márkanév és a felhasznált anyagok a döntőek.

  Az, hogy a feltörekvő országokban sehol sincs az iPhone nem csoda, hiszen az ára miatt kevesek engedhetik meg maguknak.Ezekben az országokban nem azért piac vezetők a kínai készülékek, mert annyira jók, hanem mert azt tudják megfizetni.

 3. Phoenix - 2013.07.09. 13:58

  El kellene dönteni már. Kicsi-nagy-közepes….mini….vagy valami más?! Vagy legyen minden méretben, mint a cipő a polcokon…!?
  (És esetleg balkezes-jobbkezes?!)
  ;-)

 4. kkristof1 - 2013.07.09. 14:14

  Nekem sose tetszettek ezek a bazi nagy, hamar lemerülő, zsebbe be nem férő táblák.

 5. CEB - 2013.07.09. 15:19

  Wow szuper nekem nagyon bejon! :D:)))

 6. ESzállás - 2013.07.09. 21:01

  Van egy ideális méret és ez a iPhone 4 mérete. Ekkora legyen az új telo és kb olyan vastag mint az 5. Na az lenne Kánaán.

 7. Doncs - 2013.07.09. 21:56

  Szerintem nagyon adná egy iphone 5 mini, én azonnal rárepülnék sokkal jobban bejönnek a kisebb készülékek, mint ezek a nagy marokba nem férő 446544554 hüvelykes készülékek, és emellett még olcsóbbak is lennének… Tökéletes!!!

 8. Phoenix - 2013.07.09. 22:48

  Igy van! Az előző méret az ideális! Nincs kicsi kezem, de mèg nekem is gondot okoz néha! A feleségemnek pedig már kétkezes! Vicces!:-)
  Ez az egyetlen negatív dolog számomra!;-)

Szólj hozzá Te is!