Az Apple aláírása: “Designed by Apple in California”

KeleMan 2013.06.11. 18:00 Apple, Egyéb 7 hozzászólás 1 092

Az Apple a tegnapi előadását egy igazán rendkívüli és egyben nagyon hatásos videóval nyitotta meg, melyet a cupertinóiak időközben fel is töltöttek a YouTube oldalukra. Az Apple tisztázza, hogy miért és mitől is Apple az Apple.

Csak az élmény számít! A színtiszta élmény! Mivel ez jelent mindent. John Gruber, a Daring Fireball szerkesztője a WWDC 2013-as konferencia után ezt írta oldalán:

Senki sem kérdőjelezi meg, hogyan irányítja Jony Ive a hardveres dizájner csapatát. Viszont amióta kiderült, hogy ő lesz a vezetője a szoftveres dizájner csapatnak is, mindenkiben felmerült egy kérdés, mely 8 hónapja mindenkit foglalkoztat. Tény, hogy az Apple életében ez a lehető legnagyobb kérdés. Vajon tud-e majd az Apple olyan innovatív szoftvert készíteni, mely megállja a helyét?

Ma megérkezett a válasz, és a válasz egyértelműen igen. Jony Ive tudja hogyan kell a szoftveres dizájn csapatot vezetni.

A kulcs az, hogy az Apple, amíg Scott Forstall vezette a szoftveres dizájn csapatot, külön kezelték a hardveres és szoftveres dizájnt. Két különböző dolog volt. Hardver és szoftver. Mostantól azonban csak egy dologról van szó, a dizájnról.

Az iOS 7 mögött egy nagyon mély és intellektuális szigorúság áll, és nehéz nem észrevenni azt, hogy e mögött Jony Ive mélységes alázata áll. A hardvernél a dizájn csupán fizika: a súly, sűrűség, méret és kapcsolódási pontok egyvelege. A szoftvereknél ilyen nincs. A szoftvereknél nincsenek határok. Míg a régi iOS 6 sajnos kihasználta a korlátait, annak kárára.

Az iOS 7 dizájnjának alapja a szabályok betartása. Egy olyan rendszer dolgozik benne, melyben a rétegek a térben szerveződnek egy nagyon fontos logikai rendszerben. Lecsökkentették a kamu és öncélú 3D-s effekteket és textúrákat. Viszont az biztos, hogy az iOS 7 minden, csak épp nem flat. Az iOS 7 egy háromdimenziós rendszer, mely nem csak vizuálisan, hanem logikailag is így épül fel. Az átlátszóság például a szabad teret szimbolizálja. Az új Control Center-t előhívva a rendszer aljáról az átlátszóság alapján egyértelműen jelzi a felhasználónak, hogy nem egy új helyre jutottunk, csak valami újat látunk azon felül, amit eddig néztünk.

Helyünk van, hiszen a mélység és a tér érzetét kapjuk. A valós dolgot kapjuk, nem pedig csak egy sík képernyőt az üvegen. Úgy tűnik, hogy Jony Ive ugyanazokat a design elemeket használta volna fel, amely a hardvereket eddig is jellemezte, csak éppen integrálta a szoftverbe. Ugyanis Ive csapata jól látta, hogy nem kötődnek a fizikai korlátokhoz. Nem alumíniumról van szó, melynek mindenképp van vastagsága, hiszen szoftveresen egy réteg bármilyen vékony lehet.

Persze az iOS 7 sem tökéletes, de az új keretrendszer dizájnja ugyanúgy fog fejlődni, mint az eddigi 6 iOS rendszer esetében. Idővel minden hiba kijavításra kerül. Természetesen a különbség radikális, de nem zavarja össze a felhasználót. Kevesebb a csillogás, kevesebb a vakítás, ellenben sokkal kifinomultabb és árnyaltabb a rendszer.

Fontos kiemelni, hogy az Apple-nek ez az első igazán olyan terméke, mely a Steve Jobs korszak utáni időszakban készült. Ez pedig megmutatja, hogy az Apple szoftvere összességében még jobb is lett. Hiszen Steve Jobs ízlése a hardvereket tekintve kiváló volt, de a szoftverek kapcsán szerette a dizájnt túlcsicsázni. Fa- és szövetmintázatot pakolni a rendszerbe, olyan dolgokat, melyek csupán mézes-mázas nyalogatni valók voltak. Jony Ive és csapata viszont nem ilyen. A szoftver mostantól ízléses lett.

A szoftver mostantól egy része lett a hardvernek. A két oldala ugyanannak az érmének. Nem hardver dizájn és szoftver dizájn. Csak dizájn.

Az Apple tegnap óta az USA-ban már az alábbi reklámmal jelentkezik a televíziónézőknek. “Design by Apple in California”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

7 hozzászólás

 1. Blancor - 2013.06.11. 19:04

  Jó lesz ez… Jony Ive és csapata szerintem tudja mit csinál.

 2. Ixos - 2013.06.11. 19:06

  Assambled in China :)

 3. Qpack - 2013.06.11. 21:21

  Ez a kommented mindent visz :DD

 4. Stewie - 2013.06.11. 22:47

  Most mondj már egy olyan termèket ami nem Kínában készült…:)

 5. Andris - 2013.06.12. 19:49

  új Mac pro

 6. Kid - 2013.06.12. 20:26

  Téli szalámi… :-)))

 7. Yeti - 2013.07.05. 22:56

  És rengeteg egyéb termek..

Szólj hozzá Te is!