Új MacBook számítógépek debütálnak a WWDC-n

Kacor 2013.06.06. 20:56 Apple, Mac 3 hozzászólás 844

A KGI Securities neves elemzője, Ming-Chi Kuo legutóbb nyilvánosságra hozott kutatása és a 9to5Mac értesülései alapján az Apple notebook termékvonalát érintő komoly változásokra számíthatunk a jövő hétfőn megtartandó Worldwide Developer Conference-en. Az Intel e héten indította útjára a legújabb Haswell processzorokat, így az Apple képes lesz komoly frissítéseket eszközölni notebook-kínálatában is. De úgy tűnik, nem csak a processzorok fognak változni.

Kuo egyik érdekes jóslata alapján a 13 incses Retina Macbook Prót vékonyabbra szabják, valamint a kameráját is fejlesztik.

Arra számítunk, hogy a 13 incses Retina MacBook Prót jelentősen vékonyabb kivitelben dobják piacra, így a modell lényegesen könnyebben hordozhatóvá válik. A kamerát valószínűleg HD-ről full HD-ra cserélik – ez jelentősen fokozná a Facetime és a videokonferencia-hívások által nyújtott felhasználói élményt az új, magas felbontású Retina kijelzőn.” – mondja Kuo.

Kuo szerint az Apple nem fogja fejleszteni a nem Retina kijelzővel szerelt MacBook Prót: egyszerűen tovább fogják forgalmazni a jelenlegi Ivy Bridge-alapú modelleket, mivel céljuk a nem Retinás vonal lassú felszámolása (Kuo korábban azt gondolta, hogy már az idei évtől leállítják, és ezt a WWDC-n fogják bejelenteni, de mivel az eladások igen jónak bizonyultak, álláspontját megváltoztatta).

Ami a MacBook Air-t illeti, Kuo azt gondolja, hogy a termékvonalat két beépített mikrofonnal fogják felszerelni, ahogy azt a tavaly megjelent Retina MacBook Prónál is láthattuk. Az idei MacBook Air modell minden bizonnyal duál mikrofonokkal érkezik, mivel a Retina Macbook Pro kapcsán nagyon pozitív visszajelzések érkeztek az új feature kapcsán: az új megoldás igen tiszta hangminőséget eredményezett a Facetime és a VOIP szolgáltatások esetében.

Kuo szerint az Apple a fejlesztések ellenére is 10-20%-al kevesebb notebook szállítmányt könyvelhet majd el a 2013-as év végére a nagyrészt PC-t használó, váltásra csak lassan képes piac és az iPad térhódítása miatt. A vállalat azon stratégiája, hogy a nem Retina kijelzős MacBook Prót elhanyagolja a továbbiakban, ugyancsak hanyatló eladásokhoz vezethet, hacsak nem csökkentik a Retinás modellek árát.

Egyre biztosabbak azok az információk is, amelyek arra vonatkoznak, hogy az Apple 4 új Mac modellt fog bemutatni a konferencián.

A mai napon a 9to5Mac információkat szerzett a bemutatandó modellek árazásáról, az összegek pedig megfeleltethetőek a jelenleg forgalomban lévő 11- és 13 incses MacBook Air modelleknek. A pletykák szerint ugyancsak bemutatásra kerülő MacBook Prók árazásáról ugyanakkor még nincs információ, így elképzelhető, hogy a WWDC-hez képest csúszni fog ezen modellek bemutatása.

Az új MacBook Air-ben használt Haswell processzort a héten már hivatalosan is bejelentették. Az Apple legvékonyabb és legkönnyebb notebookjaihoz készült chipseteknek köszönhetően a legfontosabb változás az akku élettartamában lesz érezhető.

Az Intel történetében a legnagyobb, egy generáció alatt végbemenő akku-élettartam növekedésről beszélünk: a 4. generációs Intel processzorok állítólag akár 50 százalékos extra teljesítményt is lehetővé tesznek aktív munkafolyamatok, filmnézés vagy internetezés közben, a készenléti idő pedig két-háromszorosára nő. Az idén piacra kerülő rendszerek esetében akár több mint 9 órás aktív akkuhasználatra, és 10-13 napos készenlétre számíthatunk egyetlen töltéssel.

Az új processzor, a duál mikrofon és a Retina kijelző mellett a 9to5Mac értesülései szerint az új modellt gyorsabb, 802.11ac WiFi csipekkel szerelik, valamint több országban a jelenlegi Air modellek árának jelentős csökkentésére is lehet számítani: mivel az új MacBook Air modellek szállítását már megkezdték, valószínűleg a bejelentést követően szinte azonnal zuhanni fog a korábbi modellek ára.

A 9to5Mac a nyilvánosságra hozott árazás alapján arra következtet, hogy a másik három bemutatott modell között szerepel majd az új AirPort Extreme és a Time Capsule 802.11ac kompatibilis verziója, ami szépen kiegészítené az új WiFi csippel szerelt Air modellel frissülő termékvonalat.

A WWDC-n mindenesetre ez is kiderül majd.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

3 hozzászólás

  1. iMark - 2013.06.06. 23:09

    .

  2. iMarc - 2013.06.07. 02:13

    A kijelentés, miszerint egyes piacokon csökkenhet az Air ára hmmmm. Felkeltette a kívácsifáncsiságomat. Lehetnénk mi is mondjuk egy ún. “egyes piac”? :)

  3. Joe56 - 2013.06.07. 20:24

    A WWDC app ikonjat figyelte mar valaki? Lehet ez lesz a “flat design”?!

Szólj hozzá Te is!