Mobiltelefonos fizetést vezet be a legnagyobb német élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat

Helme 2013.06.01. 16:16 Apple, Egyéb 4 hozzászólás 1 045

Mobiltelefonos fizetési módszert vezet be több ezer üzletben az Edeka csoport, a legnagyobb német élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat. Az okostelefon alapú fizetési eljárást egyelőre mintegy 4 ezer üzletben és boltban tesztelik, 2015-re pedig a csoport valamennyi – csaknem 12 ezer – üzletében bevezetik. Szakértők szerint a kiskereskedelemi ágazat egészében elterjedhet a mobilos fizetés akkor, ha a módszer jól vizsgázik az élelmiszerüzletekben – írták német lapok szerdán.

A vásárlónak egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefonra van szüksége, amelyre le kell tölteni az Edeka ingyenes alkalmazását. Ennek használatához meg kell adni a bankszámlaszámot és választani kell egy PIN-kódot. A kasszánál aztán készpénzes vagy bankkártyás fizetés helyett csak le kell olvastatni a telefon képernyőjén megjelenő vonalkódot a kassza vonalkód-leolvasójával, és a PIN-kóddal meg kell erősíteni a fizetést.

A módszer nagy előnye a gyorsaság, a fizetést 6 másodperc alatt le lehet bonyolítani az Edeka szakértői szerint. Az eljárás mindenben megfelel a szigorú német adatvédelmi előírásoknak, így például nem gyűjtik és elemzik személyhez köthető módon a tranzakciók adatait, hogy személyre szabott ajánlatokat állíthassanak össze a felhasználók számára – hangsúlyozta a cég.
A lehetséges felhasználók köre nagy és egyre nő. Jelenleg minden harmadik németországi lakosnak van okostelefonja, a 30 éven aluliak körében pedig 54 százalékos ez az arány.

Más német kereskedelmi láncok is próbálkoznak, többnyire az NFC (Near Field Communication) elnevezésű technológiával. Élelmiszerboltokban eddig csak kisebb kísérleti projekteket végeztek, a piac második számú szereplője, a Rewe csoport pedig egyáltalán nem foglalkozik vele. Az Edeka azonban olyan alkalmazást fejlesztett ki, amelyhez a versenytársak is csatlakozhatnak, így nem kell minden egyes bolthálózathoz külön-külön alkalmazást letölteni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

4 hozzászólás

 1. Karesz - 2013.06.02. 00:08

  Tök jó!!!

 2. Filó Adam - 2013.06.02. 11:22

  Ez egy már létező és haszbálatban levő technológia. A világon több mint 40 országban jelenlevő Lyoness vásárlói közösség tagjai már kb 3 éve használják a telefonos fizetést :D a csoport kb 3 millió tagból áll és világszerte (hazánkban is) több mint 150.000 helyen nyújt kedvezményeket. Az Apple storeban megtalálható a hivatalos alkalmazás Lyoness néven. Ez térképen mutatja a legközelebbi kereskedőket, jelzi hány százalék kedvezményt nyújtanak és hogy melyiknél lehet telefonnal fizetni. Zalaegerszegen pl 102 partner üzlet van és ebből 54-ben mobillal lehet fizetni az alkalmazáson keresztül. A legnagyszerűbb hogy nincs szükség bankra (!!!!) mivel a partner üzletek pénzt – elkölthető pénzt !!!! – adnak vissza a Lyoness tagoknak egy belső vásárlási számlára és azt tudjuk online költeni. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a vásárlási módot és alkalmazást. Ami nem mellesleg ha jól tudom 2012 (vagy 2011)-ben innovációs díjat nyert Európában :D

 3. Goalaxy - 2013.06.02. 20:19

  Szerintem a bankártyát elővenni vagy a telefonnal marháskodni ugyan akkora teljesítmèny,bár a telefon menöbb:)

 4. jani_ka - 2013.06.03. 10:52

  egyre láthatobban fogynak a munkahelyek

Szólj hozzá Te is!