Már a kisgyerekeknél is előfordul az okostelefon-függőség

Tian 2013.05.05. 18:57 Apple, Egyéb 0 db 823

Az egészen kicsi gyerekek is lehetnek okostelefon-függők, ezért brit szakértők arra intik a szülőket, hogy ne engedjék csemetéiket sokat játszani a készülékekkel. Hosszabb távon súlyos mellékhatásokkal küszködhet majd az a gyerek, akinek hagyják, hogy naponta órákon át babrálgassa a telefont – figyelmeztet Richard Graham, a téma szakértője. Graham indított három évvel ezelőtt elsőként Nagy-Britanniában úgynevezett technológiafüggőségi leszoktató programot.

A szigetország legifjabb, függőséggel küszködő betege egy négyéves kislány. Szülei hagyták, hogy akár négy órán át is a kezében legyen iPad, aminek aztán az lett a következménye, hogy amikor megvonták tőle a készüléket, a gyermek krónikusan vigasztalan lett, és állandóan visszakövetelte a táblagépet. Graham szerint a legifjabb technológiafüggők hasonló elvonási tünetektől szenvednek, mint az alkoholisták vagy a kábítószer-élvezők.

“A mai gyerekek szinte a születésüktől hozzáférhetnek a világhálóhoz. Látják, hogy szüleik játszanak mobiltelefonjukkal, erre ők is ugyanezt akarják. Nehéz eldönteni, hogy engedjünk-e nekik, mivel a készülék hasznos jutalmazási és nyugtató eszköz, ám ha valaki nem tudja a mértéket, nagyon veszélyes lehet az engedékenység” – idézte a The Sunday Times című brit lap Grahamet.

A szakértő kidolgozott egy 28 napos leszoktatási programot, afféle “digitális detoxikálót”, amely nemcsak a mobilozásból, hanem a számítógépes játékokból is kijózanító hatású. A lap megjegyzi, hogy a múlt héten olyan tanulmány jelent meg, amely szerint a brit szülők több mint fele hagyja játszadozni csecsemőjét mobiltelefonjával, 14 százalékuk akár napi négy órán át.

“Ez rendkívül sok idő, tekintettel arra, hogy a 3-12 hónapos csecsemők naponta csak 10 órát vannak ébren” – hangsúlyozta a felmérést végző babies.co.uk honlap vezérigazgatója, James Macfarlane. Brit pszichiáterek becslése szerint az utóbbi három esztendőben 30 százalékkal nőtt a technológiafüggő felnőttek száma a szigetországban

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

Szólj hozzá Te is!