Apple: elavult az iPhone, nem támogatjuk tovább

Helme 2013.05.01. 21:34 Apple, iPhone 35 hozzászólás 2 723

A 9to5mac értesülései szerint, egy belső fejlesztői dokumentumból kiderül, hogy a legelső generációs iPhone-t a továbbiakban egyáltalán nem fogják támogatni, mert átsorolják az elavult kategóriába. Így, akik ezen készüléket használják, a továbbiakban semmilyen segítséget nem várhatnak az Apple-től. Persze vannak kivételek, de nem itt Magyarországon, hanem az USA-ban.

Az Apple majdnem hat és fél éve jelentette be a legelső iPhone-t. Akkor hihetetlenül nagy szám volt, mindenki az “űrkorszakot” emlegette. Pedig abban csupán 128 MB RAM foglalt helyet. Persze, most már kevés, de bőven elég volt 2007-ben. Egyszer minden dolog véget ér, így az első iPhone támogatása is.

Június 11-én végleg kivonul az Apple aktív portfóliójából az első generációs iPhone, (és még pár, régi Apple termék) így a tengerentúlon az Apple Store-okban már semmilyen segítséget nem fognak tudni nyújtani a tulajdonosoknak. Persze van néhány kivétel, a szerződött partnerszervizek továbbra is javítják, illetve ahol a helyi törvények kötelezik erre az Apple-t, ott ez továbbra sincs érvényben a korlátozás. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy az Apple hivatalosan nyugdíjba küldi az első iPhone-t.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

35 hozzászólás

 1. Tom - 2013.05.01. 21:40

  Röhejesen hatásvadász cím.

  • Helme - 2013.05.01. 21:42

   Facebokon és Twitteren is jeleztük, hogy a legelső iPhone, ráadásul a képi illusztráció is erről tanúskodik. A legelső iPhone neve iPhone. Így, simán.

   • Fleshman - 2013.05.01. 22:11

    Így van, azt persze nehéz elmagyarázni az idiótáknak hogy iPhone 2G nem is létezett hivatalosan…

 2. Zalán - 2013.05.01. 21:55

  Tényleg olyan “indexes” a cím, nem kellett volna eddig süllyedni. Ez egy komolyabb hely annál!

 3. chris - 2013.05.01. 22:02

  Helme: ebben teljesen igazad van csak egy cikkcimben es ebben a kontextusban pont hogy nem ez az ember elso gondolata! Ezert hatasvadasz.

 4. iPhone - 2013.05.01. 22:11

  Mit vártok olyanoktól,akik pénzt kér(het)nek a magyar fejlesztőktől,hogy írjanak az alkalmazásukról????!!!!????!!!! A Facebookon fent volt erről egy fénykép valamelyik nap…

  • KeleMan - 2013.05.01. 22:28

   Nem moderáltalak, de legközelebb megteszem. Az ingyenes appokért nem kérünk pénzt, a fizetősökért pedig lehet, hogy kérünk, lehet, hogy nem. Nem jótékonysági intézmény vagyunk ugyanis.

   Az oldal fenntartásának viszont költségei vannak. A több ezres napi látogatottság mögött pedig a szervereket is fizetni kell, stb. Eddig önerőből csináltuk már 6 éve. Szóval igen, hadd döntsük el, hogy miért kérünk pénzt, vagy miért nem. Ha pl. egy fejlesztő jelzi, hogy ad pl 5 reedem kódot az apphoz, amit kisorsolhatunk köztetek, tehát az olvasók között, akkor általában nem kérünk.

   De pl. az ilyen Pénzes Láda programokért, ami Top 1 lett a hazai App Store listán a MIK és a mi cikkünk révén is, a továbbiakban valószínűleg fogunk kérni. Ugyanis akár magyar, akár nem, bevétele van belőle.

   A Pénzes Láda esetén volt legalább 1000 letöltés – ha nem több – 1 nap alatt, így a 0,89€-s árral számolva legalább 890€-s bevétele volt a fejlesztőnek egy nap. Amit 300 Forinttal felszorozva nem rossz egynapi bevétel…

   Gondolkozzál picit!

 5. KeleMan - 2013.05.01. 22:16

  Én pl. most semmi hatásvadászatot nem éreztem ki a címből. :)

 6. Qpack - 2013.05.01. 22:33

  Lehet velem van a baj de én egyből levágtam, hogy a 2G-ről van szó. Csak azt nem értem, hogy egy ez a támogatás megvonása minen nyilvánul meg. Új szoftver már évek óta nem jött ki rá, másban viszont nem nagyon lehet támogatni.

 7. iPhone - 2013.05.01. 22:40

  Én pl a Pénzes Ládát ingyen töltöttem le,szóval nem is értem ezt az ennyien meg annyian szedték le,s ebből a készítőnek ennyi meg annyi bevétele származott dolgot… Láttam a Facebookon egy cikket,ahol elég furán nyilatkozott valaki az i Hungarytól,olyan egyből támadós,mi sz@rtuk a spanyol viaszt stílusban kb…. Ezen megrökönyödtem,ennyi. Nem akarok,nem is szólhatok bele,hogy ki hogyan csinálja a weboldalát,de az én felfogásomban ha már foglalkozom valamivel,akkor a magyarokat támogatom,s nem a zsebében turkálok… Ha meg pénzt akarok csinálni minden áron valamiből akkor keresek alternatív megoldást…

  • Helme - 2013.05.01. 23:01

   A pénzes láda alapból fizetős volt. Legalábbis, amikor mi írtunk róla, akkor biztosan. Aztán a készítő valami akció keretében ingyenessé tette. A belső policy szerint, a lehető legnagyobb mértékben támogatjuk a hazai alkalmazásokat, amennyiben nem pénzszerzési céllal készült. Tehát ha valamit akar adni a közösségnek, akkor azt a lehető legszélesebb módon támogatjuk. (Például Traffihunter).

   Azonban ha valaki azért csinál alkalmazást, hogy abból ő jelentősen profitáljon, akkor úgy gondolom, hogy mi is elvárhatjuk ezt. Ráadásul nem százezreket kérünk egy PR cikkért, a piacon nekünk vannak a legbarátibb áraink. Ha megkeres minket egy fejlesztő csapat és exkluzív információkat ad, akkor soha nem kértünk pénzt. Ha visszanézed az archívumba, akkor láthatod, hogy mennyi magyar alkalmazásról írtunk. Rengetegről.

   A másik: én nyilatkoztam az iHungary részéről és teljesen jogos volt a felháborodás. Te mit szólnál ahhoz, ha más ellopná a munkádat és még ő lenne felháborodva? Különböző hírportálokról CTR+C + CTR+V kombinációval kimásolta a híreinket úgy, hogy még ahhoz is pofátlan volt, hogy egy URL címet odaírjon, hogy tőlünk másolta.

   Itt a srácok az összes szabadidejüket rááldozzák arra, hogy Ti új híreket olvassatok és összefogjuk a magyar Apple társadalmat. Erre azt látod, hogy más szó nélkül ellopja azt, amivel Te dolgoztál és még annyi tisztelet sincsen benne, hogy odaírja a szerzőt és honnan származik az anyag.

   És ez nem egyedi eset. Havonta 5-10 olyan oldal van, akik szó nélkül lemásolják a híreinket forrásmegjelölés nélkül. Nem egy oldal RSS feedjébe be vagyunk építve, annyit kérünk mindenkitől, hogy ha valaki fel szeretné használni a híreinket dobjon egy levelet nekünk. Nem hiszem, hogy ez akkora hihetetlenül nagy kérés. Ha még ennyit sem tud megtenni, akkor pedig nem érzem úgy, hogy kulturált hangnemben kéne az ilyen emberekkel beszélnem. Ott vannak az angol nyelvű hírportálok mi is onnan fordítjuk az anyagokat. Senki nem tiltja meg neki, hogy lefordítsa. De azt pofátlannak tartom/tartjuk, hogy más munkájával akar valaki felkapaszkodni.

 8. iPhone - 2013.05.01. 22:57

  A cikkre meg csak szimplán azért mondják,hogy hatásvadász,mert nem mindenki az Appleval fekszik és ébred,fogalma nincs a kedves felhasználónak,hogy melyik melyik iPhone mit jelent(akinek nem inge nem veszi magára),csak boldog,mert egy iPhone 3G-t nyomkodhat… Neki az i 5 is “csak” iPhone… Innentől simán félre érti az egészet. Másrészt nagyon szépen le meg írta valaki ezt a cikket,csak nem az egyszerű felhasználó nyelvén,de azt hittem hogy ezt 6 év alatt már le tudtátok vonni konzekvenciaként, hogy hiába írsz le valamit 32 mondatban,s hiába húzod alá a lényeget,valaki akkor is vissza fog kérdezni…

 9. ESzállás - 2013.05.01. 23:19

  Te meg biztos egy telefon vagy és csak úgy írogatsz ide :))

 10. ityu - 2013.05.01. 23:33

  Sztm Ti ezt egy kicsit túlspiráztátok… Semmi baj nincs ezzel a cikkel! Pusztan be lett jelentve, h az elsőgenerációs Iphonok támogatása megszünt. Itt nem szoftverekre, leginkább hardver és müszaki támogatásra kell gondolni. Szla nem is értem a szócsatát :)
  A cím pedig … ennyi… fel kell kelteni az érdeklődést… ezt úgy hívják, h újságírás! :)
  Szóval csak így tovább!!!

 11. Zoty4 - 2013.05.01. 23:35

  Kelemen szerintem nem kell magyarázkodni.
  Remek az oldal, ha nem lenne olvasható akkor a sok okos se itt anyázna hanem elmenne más oldalra.

  Így tovább srácok!

  Azt hogy meg pénzt kértek a munkátokért, szerintem természetes, aki meg nem akarja kifizetni, az ne reklámozzon itt! Ennyi

 12. Yeti - 2013.05.01. 23:45

  Konstruktivitas

 13. iMarc - 2013.05.02. 06:13

  Az, hogy egy vállálkozást megszólunk, mert valamiért pénzt mer kérni egy igazi Hungarikum. Sztem le kéne védetni.

  Én szeretlek benneteket olvasni, úhhogy csak így tovább!

 14. Dávid - 2013.05.02. 07:46

  Úristen…mennyi szerencsétlen ember van…ki az a hülye aki ingyen dolgozik?meg hamár megveszed a tetves iPhoneod nehogymár 300ftot sajnálj egy appért!!meg amúgy is ha mindennap olvasod az oldalukat akkor miert sajnálod tőlük a pénzt??szánalom…ezért tart itt ez az ország…a sok szarrágó irigy ember miatt…azért mert te semmire nem vitted azért másnak se legyen?elkellene gondolkodni néhány embernek hogy mit vár az életétől…

 15. Dávid - 2013.05.02. 07:47

  iMarknak teljesen igaza van…sajnos…

 16. Na - 2013.05.02. 14:05

  Teljesen korrekt oldal ami közli a híreket, még akkoris ha holt szezon van és semmi újdonság, hoz le olvasni valót. Iphone srác, szedd össze a híreket máshonnan, ha bajod van írj privát üzenetet a szerkesztőségnek, amelyben tanácsként fogalmazódott meg a mondani valód. Ha szapulsz valakit eleve buktad.

  • KeleMan - 2013.05.03. 09:16

   Valóban uborkaszezon van most, de próbálunk valami színt vinni bele. Köszönjük!

 17. Bence - 2013.05.02. 14:38

  Ez a cím nevetséges!

 18. Scamp - 2013.05.02. 15:56

  Szerintem parádés a cím.:)Felkeltette a figyelmemet,végig olvastatta velem a cikket,majd megnyugtatott.Ennyi.

  Pl: Cím: Liptai beszólt Szuláknak!
  Cikk: Liptai Klaudia beszólt Szulák Andreának autója letekert ablakán keresztül,hogy milyen szép a sminkje.:)

  Teljesen rendben van minden,ügyesen írtok,dolgoztok.Az meg,hogy elvárjátok,hogy a munkátokat megbecsüljék,értékeljék,teljesen érthető és természetes.

  Így tovább!

 19. Gergő - 2013.05.02. 17:37

  A hozzászólások jellemzik kicsiny hazánkat. Ez egy bizonyos közösségnek szóló oldal, így valószínűleg minden kedves olvasó tudja, hogy az Iphone az a legelső modell. Az hogy meg valaki keres egy ilyen remek oldallal, természetes. Én még elő is fizetnék, hogy havonta kapjam folyamatosan a híreket. Akinek van pénze Apple termékekre az tudja, hogy a jó munka pénzbe kerül. Csak míg egy Apple termék esetén kifizeted a terméket az oldal nem a felhasználókból, hanem az fejlesztőkből, reklámokból él. Csak így tovább!

 20. mester778 - 2013.05.02. 20:45

  nem is értem min megy itt a vita… újságírás is egy szakma, mégpedig egy kemény szakma, még szép, hogy pénzt kérnek érte, hogy írjanak róluk és reklámozzák az appjukat!! mind1 hogy magyar vagy nem!! bár én egy nem túl elégedett fejlesztőt látok a kommentek mögött…. a cikk teljesen korrekt, egy általános címmel!! :)

 21. iPhone - 2013.05.02. 23:23

  Néztem azt,az fb oldalt,amire ki vagy akadva,per pillanat 13 lájkos,nem hiszem,hogy akkora probléma történt,viszont le vezeted a fejem érte,de akkor is az a véleményem,hogy nem ilyen stílusban kell ezt közölni. Ha nekem bárkivel/bármivel problémám van,akkor érvekkel “támadok”,nem pedig acsarkodom… Egyébként pont egy cikketeket sem láttam azon az oldalon,smaz alap probléma(amit én olvastam) az az Apprító néven indult,s már bocsi,de ebben igaza van annak,aki azt az oldalt csinálja…

  • KeleMan - 2013.05.03. 09:19

   Már levette a cikket a facebook oldaláról…

 22. Theutus - 2013.05.02. 23:38

  Csak az nem érti, hogy mi a baj azzal, ha ellopják valamilyen munkáját forrás megjelenítése nélkül, aki életében nem produkált szellemi termèket…ez van, tudomásul kell venni, hogy nem
  mindenki a fejével keresi a kenyerét.

 23. Csokis - 2013.05.03. 01:10

  Furcsa,de Nekem is egyből lejött hogy az első generációs iPhonról van szó.

 24. Gábor - 2013.05.03. 11:26

  Nekem is azonnal leesett, nem értettem férre. Jó ez a cikk. Aki nem értette meg annak szerintem amúgy sem iPhoneja van mert aki alma rajongó az ennyire ki van kupálva a témából. Ennyi.

 25. Ezio - 2013.05.05. 15:15

  Requescat in pace, iPhone.

  • La Volpe - 2013.05.05. 22:24

   Morto bene.
   Amúgy kicsit késik a felismerés, már 3Gre pl. a Skype sem támogatott jó ideje. Elsö generácios iPhoneok konkrétan nincsenek, hónapok óta senkinél se láttam.
   Az okostelefon iránti vágy által (iPhone által, ahogy tetszik) megbetegítik az embereket, aztán azzal, hogy gyakorlatilag nem tudod használni a telefont mert vagy túl régi a szoftverfrissiteshez, vagy az appok nem lesznek támogatottak max. 4 évet adnak hogy megvegyék az újat. (Arrol nem is beszelve hogy egy 3gnel a home gomb lenyomasa utan eltelik min.5-6 mp amíg reagál) És senki nem mondja nekik hogy ez csúnya dolog. még egy példa, hogy vezesd meg az embert törvényesen. Puszi puszi kapitalizmus

 26. Félix - 2013.07.07. 14:55

  Nem tudom szerintem ez igy korrekt tényleg az első iPhone n az már az informatikát nézve régi, és aki 2007 óta vagyis az első iPhone óta nem bírt váltani legalább egy 3GS re az ne csodálkozzon. Én most fogok venni iPhone 4S 32GB -ot nagyon remélem hogy az nem lessz “elavult,,. Szerintetek?

Szólj hozzá Te is!