Mobil eszközökre fejlesztett processzorokkal erősít az Intel

KeleMan 2013.04.14. 15:10 Apple, Egyéb 1 db 221

Miközben az Apple szakított a Samsunggal és processzorait immár a TSMC-vel gyártatja, a piac más szereplői sem tétlenkedtek. Mobil eszközökre, okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett processzorokkal erősít ugyanis az Intel is – a világ legnagyobb félvezető áramkör gyártó vállalata – jelentették be az Intel képviselői szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Az Intel 2012-ben, a mobil számítástechnikai ágazat vezető globális seregszemléjén, a barcelonai MWC (Mobile World Congress) kiállításon és vásáron mutatta be az első Intel-architektúrára épült okostelefont.

A választék az azóta eltelt egy év alatt tíz készülékre bővült, és az idei barcelonai kiállításon az Intel már egyes nagy mobilszolgáltatók, például az orosz MegaFon saját márkás modelljei mellett a kínai Lenovo és ZTE, a tajvani Acer és Asus vállalatok, illetve az amerikai Motorola Intel-architektúrára épült modelljeit is bemutatta. Az Intel-architektúra különböző teljesítményű processzorokkal egyaránt lehetővé teszi alacsony árkategóriás és prémium kategóriás okostelefonok, valamint táblagépek, illetve a két kategóriát áthidaló “phablet” készülékek gyártását. Az Intel-architektúrára épülő mobil eszközök alkalmasak mind az Android, mind a Windows 8 ökoszisztéma kiszolgálására – mondta el Radek Hadraba, az Intel regionális üzletfejlesztési vezetője a sajtótájékoztatón.

Az Intel a modern mobil eszközök legnagyobb hátrányának kiküszöbölésére, a viszonylag magas áramfogyasztás miatt lerövidült üzemidő meghosszabbítására, az energiaigény minimalizálására összpontosította architektúra-fejlesztési erőfeszítéseit. A hetente egyszer töltött mobiltelefonok kora már régen a múlté, de sajnos mostanra már “megszokottá vált” az is, hogy egyes okostelefon modellek nem bírnak ki töltés nélkül egy teljes napot sem. A cél az, hogy egy teljes hétvégét kibírjanak egy feltöltéssel – mondta Radek Hadraba.

Az okostelefonokban és táblaszámítógépekben elsősorban az egyetlen integrált áramkör lapkában a számítógépek összes elektronikai alkotóelemét magában foglaló úgynevezett “rendszeráramköröket” alkalmazzák. A mobil eszközökben alkalmazott félvezető áramkörök piacán az Intelnek erős konkurenciával kell szembenéznie. Az Intel ugyan vezet a globális félvezető-áramkör piacon, de előnye fokozatosan morzsolódik.

Az iSupply piackutató vállalat adatai szerint a globális félvezető-piacot 2012-ben az Intel vezette 15,6 százalékos részesedéssel. Tavalyi 47,42 milliárd dolláros forgalma azonban 2,7 százalékkal maradt el a 2011. évitől, piaci részesedése pedig 0,1 százalékponttal csökkent. Az Intel legnagyobb vetélytársa, a dél-koreai Samsung éppen rendszeráramkör-gyártó kapacitásának rohamos bővítésével tudott az elmúlt években lendületes növekedést elérni a globális félvezető- piacon. A Samsung 2012-ben 31,26 milliárd dolláros forgalommal 10,3 százalékos részesedést hasított ki magának a globális félvezető-áramkör piacból, ami a második helyet biztosította számára az Intel mögött. A Samsung 2002-ben még 5,4 százalékos, 2005-ben pedig 7,4 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. chris - 2013.04.16. 08:27

    ezt a hulye beszolast.. a jelenlegi okostelefonok 99%a kibir egy hetveget egy toltessel ugyanis ilyenkor rendszerint sokkal kevesbe hasznaljak oket kiveve pl ha gyerek nyuzza jatekkal..

Szólj hozzá Te is!