Bocsánatot kért Kínától az Apple

Tian 2013.04.02. 15:34 Apple, Egyéb 6 hozzászólás 474

Tim Cook, az amerikai technológiai óriás vezetője levélben fordult a cég kínai ügyfeleihez. A vállalat kínai nyelvű internetes oldalán helyi idő szerint hétfő este közzétett levélben elnézést kért, és a bírált kereskedelmi módszerek megváltoztatását ígérte.

A vállalatot az elmúlt időszakban Kínában számos kritika érte, elsősorban a termékeivel kapcsolatos garanciavállalások miatt. Az ázsiai országban is rendkívül népszerű iPhone és iPad készülékeket gyártó konszernt azzal vádolták meg, hogy ügyfelei számára Kínában sokkal rosszabb garanciafeltételeket kínál, mint más országokban. Tim Cook most ennek felülvizsgálatát és megváltoztatását ígérte.

A hivatalos kínai média az elmúlt hetekben többször is foglalkozott az Apple-lel. A fogyasztói jogok védelmével foglalkozó adásában a kínai központi televízió (CCTV) a vállalat szemére vetette, hogy a sérült iPhone-hátlapok cseréjénél Kínában fizetésre kötelezik a vásárlókat, miközben ez külföldön ingyenes.

A Hszinhua hírügynökség pedig arról közölt cikket, hogy az utóbbi egy év során a közép-kínai Vuhan városában több ezer fiatal adósodott el egyebek közt az országban tomboló “Apple-láznak” köszönhetően. A fiatalok magas kamatozású, nagy összegű kölcsönt vettek fel csak azért, hogy legújabb generációs elektronikai cikkeket, így iPhone-t vagy iPadet vásárolhassanak.

A Zsenmin Zsipao kínai pártlap a napokban arrogánsnak nevezte az amerikai vállalatot, és hiányolta, hogy az Apple nem válaszolt a bírálatokra. Tim Cook levele megfigyelők szerint ennek nyomán született. Egyben pedig jelzi a kínai piac rendkívüli fontosságát az Apple számára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

6 hozzászólás

 1. Bence - 2013.04.02. 21:06

  Szerintem az applenak nem kellene kínában forgalmazni az ipadot!

 2. ESzállás - 2013.04.02. 21:33

  Fejtsd ezt ki, miért nem?

 3. Yeti - 2013.04.02. 22:49

  Csak jelzem Kína elég nagy Apple ‘fogyasztó’. Az eladás (forgalom, penz) meg kell! No meg Samsung-Apple harcban kell a statisztika. Egyébként a két vállalat termékeit értelmetlen hasonlítgatni. Mindegyik jó, kinek ezért, kinek azért. Nekem mindkettobol kijutott (I5, S3), ezért állíthatom bátran.

 4. chris - 2013.04.03. 09:29

  Yeti+1! Viszont az eladósodást szerintem nem feltétlenül kellene ennyire az Apple-re húzni, eladósodnak még sok másért is…

 5. Zalán - 2013.04.03. 22:17

  Én sem értem, mi köze az Apple-nek mások eladósodásához. Ez olyan, mint mikor az egész világ Doom lázban égett és a diákok tanulás helyett egymásra vadásztak a virtuális világban. Akkor is mindenki John Carmack-ot és az id-t okolta a romló tanulmányi eredményekért.

 6. Yeti - 2013.04.03. 23:21

  Ebben teljesen igazatok van. Ha nincs pénzem nem veszem meg.. Mindezt az adott országnak kell szabályozni, torvenekkel bankhalozatokon keresztül, ki és milyen feltételekkel vehet fel kölcsönt. Lásd hazánkban az áru vásárlási hitelt. Ehhez nem csak az Apple-nem, de semmilyen más gyártónak köze nincs.

Szólj hozzá Te is!