Szabadalmi jogsértésért perli az amerikai Apple-t egy sanghaji cég

KeleMan 2013.03.27. 22:30 Apple, Egyéb 6 hozzászólás 567

Szabadalmi jogsértés miatt idézte be szerdán a sanghaji bíróság az amerikai Apple céget, amely tagadta az ellene felhozott vádakat. Az eseményről beszámoló helyi híradásokból kiderül: az amerikai óriásvállalatot hangfelismerő szolgáltatása, a negyedik és ötödik generációs iPhone-okban és a harmadik generációs iPadekben megtalálható Siri személyi asszisztens (beszédfelismerő keresőalkalmazás) miatt perli a sanghaji Zhizhen Network Technology (ZNT).

A kínai cég azt állítja: a Sirit tartalmazó iPhone-ok és iPadek árusításával az Apple megsértette a ZNT szabadalmi jogait, annak saját fejlesztésű hangfelismerő szoftverét, a Xiaoi csetrobotot ugyanis a cég már 2004-ben szabadalmaztatta a kelet-ázsiai országban, miközben a Sirit csak 2007-ben kezdték el fejleszteni. A Xiaoi a Sirivel nagyban megegyező szolgáltatás, az nemcsak az Apple által is használt iOS rendszeren, de a rivális Androidon is fut, 100 millió felhasználót szerezve ezzel Kínában a ZNT-nek.

Ha a bíróság a kínai vállalatnak ad igazat, az Apple kénytelen lesz Sirit tartalmazó termékeinek gyártását és árusítását befagyasztani az országban, emellett a ZNT azt fontolgatja, kártérítést kér az amerikai óriástól. Az Apple jogi képviselői tagadják a vállalat ellen felhozott vádakat. Szerdán a bizonyítékok bemutatására került sor, a per júliusban lesz.

Az amerikai vállalatnak nem ez az első jogi esete Kínában. Tavaly 60 millió dollárt volt kénytelen fizetni a Shenzhen Proview Technology vállalatnak az iPad márkanév használatáért, év végén pedig két szerzői jogi pert is veszített, mivel kínai írók műveit kínálta ingyen letöltésre az iTunes rendszerén keresztül.

A vállalatot az elmúlt hetekben többször is “szájára vette” a kínai média. A központi televízió kettős politikával vádolja a céget, ugyanis a sérült iPhone-hátlapok cseréjénél Kínában fizetésre kötelezik a vásárlókat, miközben külföldön ingyenes a tranzakció. A Zsenmin Zsipao központi pártlap hétfőn és szerdán is becsmérelte a céget cikkeiben, “arrogánsnak” nevezve az Apple-t.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

 1. G - 2013.03.27. 22:57

  5. És 6. Generációs iPhoneok*

 2. Bence - 2013.03.28. 10:36

  Na most akkor mi van! Nem kell foglalkozni velük!

 3. Sagara07 - 2013.03.28. 11:34

  Istenem annyira nevetséges amit csinálnak ezek a más cégek, vállalatok… Az Apple-nek van pénze bőven, ezért minden sz*rt kitalálnak hogy bepereljék, aztán pénz beli kártérítésnél is pofátlan módon annyit kérnek…
  Ez röhejes !

 4. iKendiman - 2013.03.28. 23:39

  És a Google now??! Az nem ugyan az?!

 5. lonsdale66 - 2013.03.29. 01:48

  Szerintem meg csak azért,mert az apple-nek neve van,még igenis fizessen ha lop!Főleg akkor undorító az ilyen,amikor a nevük miatt azthiszik nekik mindent szabad,majd elnézik.

 6. Béci - 2013.03.29. 16:21

  Hat Apple indította el a pereskedést . Most visszanyalt a fagyi nekik.
  Kiváncsi vagyok mi lesz a vége ezeknek az ügyeknek .

Szólj hozzá Te is!