iDoki akció: tisztítás és hardveres karbantartás

Helme 2013.03.26. 13:15 Apple, iDoki, Mac 10 hozzászólás 2 631

Karbantartás – minden Apple laptop életében elérkezik az idő, amikor megjelennek az öregedés első tünetei: kicsit meglassulnak, jobban melegednek és nem azt az élményt nyújtják, amit rigófüttyös ifjúkorukban kaptunk  tőlük. Minden notebook kifogástalan működésének kulcsa a megfelelő hűtés. Ezt a gépünkben a processzorra , a grafikus gyorsítóra és a chipsetre helyezett hűtőrendszer, hűtőborda biztosítja.

A processzorok és a hűtőrendszer között egy hőátvezető anyagot alkalmaznak, melyet köznyelven hűtőpasztának szoktak  nevezni. A hűtőrendszer lelke maga a ventilátor, amely a hűtőbordákon keletkező hőt fújja ki gépünkből.

Legnagyobb ellensége gépünknek a por, mely sajnos minden MacBook és  MacBook Pro-tulajdonost érint, kivéve talán a KFKI vagy az ELGI pormentes laboratóriumaiban tevékenykedő szerencsés társainkat.  A hűtőventilátor évek elteltével megszámlálhatatlanul sok köbméter levegőt  képes átfújni a hűtőbordákon, ez azonban már akár egy év után is porcicakolóniák megtelepedését okozhatja. A jelenség következménye sajnos túlmelegedés, és a rendszer lassulása lehet.

Szerencsére a probléma a gép szétszerelése után könnyedén orvosolható sűrített levegő használatával, amely az összes megtelepedett port  eltávolítja. Van azonban olyan probléma, amit sűrített levegő alkalmazásával nem tudunk  megoldani. Egy-két év elteltével ugyanis a chipek és hűtőbordák közé helyezett hűtőpaszta is elöregszik (kikeményedik) és nem képes a processzorok hőjét megfelelő hatásfokkal átvezetni a hűtőbordákra.

Ugyanakkor jó hír, hogy némi beavatkozással a MacBook és a MacBook Pro jobb lehet, mint újkorában: a megfelelő hűtőpaszta alkalmazásával akár hatékonyabb hővezetést is elérhetünk, mint amit gyártásnál alkalmaznak.

Most a Macbookodat bruttó 4990 forintért felkészítjük, – tisztítás és teljes hardveres karbantartás – hogy ismételten olyan Apple-életérzés kerítsen Téged is a hatalmába, mint amikor megvetted a szupergyors számítógépedet. Az akció szombat zárásig leadott készülékekre vonatkozik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

10 hozzászólás

 1. Zalán - 2013.03.26. 15:46

  Praktikus cikk, örömmel olvastam:) Én a helyetekben mindig ilyen kedvező áron nyújtanám a szolgáltatást. Szerintem nagy lenne a vevőcsalogató hatása.

 2. Frenkyyy - 2013.03.26. 16:56

  Múlt héten pucoltam ki az enyémet és nem került semmibe :) Ja és ipari hűátvezető pasztát kentem rá mert már nagyon ráfért.

 3. Istvan - 2013.03.26. 19:05

  Meg is lehet varni ezt?

 4. Keresztes György - 2013.03.27. 01:57

  2 apróság a kommentbe :
  Nem tudom elképzelni miféle dolog lehet az “ipari” hővezető paszta. Hisz nincsen is másmilyen. Vagy van “otthoni” paszta kálhyaajtohoz? :) azt pedig szinten nem tudom értelmezni hogy 100-os CPU hőfok alatt mitől “lassul” be egy gép. Órajel csökkenést szerintetek okoz a por?

 5. Márk - 2013.03.27. 06:16

  Ahogy melegszik a géped, úgy fokozatosan vesz vissza a teljesítmény ől automatikusan :)

 6. Frenkyyy - 2013.03.27. 16:25

  “Keresztes” Nagyon vicces vagy ha-ha-ha. Biztos sokféle pasztát próbáltál már életedbe. Az “iparit” nem kapod meg a boltba, legalább is az enyémet biztos nem, itthon tuti!

 7. HorGa - 2013.03.27. 18:12

  Az ipari hővezető engem is megmosolyogtatott, maximum annyi különbség van köztük, hogy 1 négyzetcentiméteren mekkora a hőátadó képessége. Illetve, hogy milyen adalék anyagot használnak a szilikonzsírhoz (vagy egyéb hővezetőanyaghoz) keverve. A házi barkácsolt “pasztázásoknál” általában azt nem veszik figyelembe, hogy az ajánlott mennyiséget túllépve, a hővezetőanyag, hőszigetelővé válik.

 8. Frenkyyy - 2013.03.28. 16:28

  ÁMEN

 9. Tomi - 2013.07.24. 08:20

  Lehet mar Iphon5-t fuggetleniteni????

 10. Sári János - 2013.11.08. 09:54

  Szeretnék érdeklődni hol lehet szervizelni a fenti leîrt hibákat szeretett mac book pro gépemen? Kérem segítsenek…

Szólj hozzá Te is!