Hamarosan Brazíliában is az Apple-é lesz az iPhone név?

Slemi 2013.03.12. 14:37 Apple, iPhone 0 db 404

A Forbes beszámolója szerint az Apple és az IGB cég megegyezett, hogy véget vet a kettőjük közti pereskedésnek, ami az iPhone márkanevet, és jogvédelmét illeti Brazíliában, és közel állnak ahhoz, hogy peren kívüli egyezségre jussanak.

Brazília legnagyobb és legolvasottabb napilapja, a Folha de Sao Paulo arról tudósított, hogy a két cég egyaránt úgy döntött: véget vet a bírósági eljárásnak, és egy békés megegyezés mellett döntenek majd. Az Apple már több millió dollárt kifizetett annak érdekében, hogy az iPhone márkanevet egyedül és kizárólagosan használhassa, és valószínűleg az IGB-nek is egy tetemes összeget szurkol majd le ennek érdekében.

Az IGB 2000-ben jelentkezett be az iPhone márkanévre, sokkal korábban, minthogy az Apple kiadta az első iPhone-t, és megkapta a márkanevet, illetve annak használati jogait 2008-ban.

Az Apple azon az alapon támadta meg Brazíliában is a márkanevet birtokló IGB-t, hogy az évekig nem tudta felhasználni a jogait, csak akkor, amikor az már közel volt a lejárat, de a Brazil Ipar- és Tulajdonügyi Hivatal (Brazilian Industrial and Property Institute) az IGB-nek kedvezett, miután az megjelentetett egy alacsony költségvetésű, olcsó androidos telefont a tavalyi év során. Az Apple a bíróságra vitte az ügyet, de most visszalépett az igazságszolgáltatás eme formájától, mert az IGB kijelentette, nyitott arra, hogy eladja a márkanevet az amerikai vállalatnak.

Jelenleg semmi sem akadályozza meg az Apple-t abban, hogy használja az iPhone márkanevet Brazíliában, addig sem ameddig a bíróság le nem zárja az ügyet a két cég között. És az is a jogában áll a cégnek, hogy a népszerű iPhone név alatt árusítsa a mobiltelefonjait, így aztán szép lassan átveszi az irányítást a piacon a brazil iPhone-tól.

Várhatóan az Apple egy egyezséget köt majd a dél-amerikai vállalattal és készpénzben egyeznek meg a felek. Az egyetlen kérdés az, mennyit fizet az Apple annak érdekében, hogy Brazíliában is egyedül használhassa a márkanevet. Korábban 60 millió dollárt adott egy kínai cégnek hasonló ügyben, de arról még nincs hír, hogy ebben az esetben mekkora lehet a felkínált összeg.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Szólj hozzá Te is!