Itt az új Files app, amire már régóta vártunk!

Slemi 2013.03.04. 21:08 Apple, Programok 1 db 2 517

Évek óta vár arra a mezei iOS felhasználó, hogy végre egyszerű módon menthesse, tárolhassa, és nyithassa meg a fájljait a készülékén. Míg az Apple csak egy részleges megoldást nyújtott nekünk azzal, hogy bevezette az Open In-t, a SonicoMobile-nál dolgozó srácok rávették magukat arra, hogy egy lépéssel tovább menjenek. Az elmúlt napokban elindították új alkalmazásukat a Files-t, amelynek célja, hogy kitöltse a meglévő űrt. Természetesen láttunk már ehhez hasonló alkalmazásokat. Mi különbözteti meg a Files-t ezektől? Olvass tovább, és megtudod!

Ismerős dizájn

Legnagyobb részben, a Files úgy működik, mint az otthoni géped, ugyanazt látod a képernyőn is. Látsz egy sor ikont és mappát, ezeket mozgathatod, és áthelyezheted, egymásra helyezhetsz ezek közül többet, hogy egy csoportot alkoss. Ezen kívül van listanézet is, amely hasonlít az iBooks-nál megszokott kialakításhoz, azok számára ajánlják, akik nem szeretik a flash felületeket. Ugyanúgy, mint az iWork alkalmazásban, ha rámegyünk egy fájl nevére, átnevezhetjük. Minden képernyő tetején, van egy keresődoboz, amellyel könnyedén megtalálhatjuk bármelyik mappánkat, fájlunkat.

A beépített képmegjelenítő nem annyira hasonlít a Photos alkalmazásra, a zenelejátszó és a Music app között azonban elég sok közös pontot találtunk.

Széles skálájú kompatibilitás

A Files nagyon sokféle kiterjesztéssel kompatibilis. Valójában, a leírás szerint, több mint 35 féle fájltípust nyithatunk meg vele, fotót, zenét, és egyéb mást is. Ezen kívül húszféle forráskód kiterjesztésű fájlt is meg tud nyitni. A támogatott fájlokhoz tartoznak a Word fájlok, a PowerPoint, az Excel, és minden iWork fájl. Meg tudja nyitni a zip fájlokat is.

Akárhonnan importálhatunk fájlokat

Sokan vannak, akiknek rendezetlenül össze-vissza vannak a fájljaik több megosztó oldalon. A Files segítségével bejelentkezhetünk akár a Dropboxba, a Google Drive-ba és elérhetjük az összes adatunkat. Válogathatunk is ezek között, nem kell az összes fájlt átmásolnunk a készülékünkre. Mindössze annyit kell tennünk, hogy megnyomjuk az ’’add’’ gombot a főnézetben, kiválasztjuk a szolgáltatást, ahonnan importálni szeretnénk a fájlokat, ezek után pedig kiválasztjuk, amelyekre szükségünk van. Ezután az adatokat letölthetjük a készülékünkre.

Ezen három szolgáltatás mellett elérhetjük az e-maileinkhez csatolt fájlokat is. Importálhatunk az alkalmazásba fotókat is a készülékünkről, de egyszerűen egy letöltési linket is beilleszthetünk, a többit az alkalmazás automatikusan elvégzi. Többféle módon is a számítógépünkre tölthetjük a fájlokat. Természetesen a legegyszerűbb módszer, az, hogy összekötjük a készülékünket a számítógépünkkel, egy USB kábel segítségével. Ha épp nincs nálunk ilyen, akkor létezik más út is.

Sok alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy vezeték nélkül továbbítsuk a fájljainkat a számítógépünkre, vagy arról a készülékünkre. Ehhez azonban sok esetben szükség van egy FTP kliensre is, valamint egy igencsak komplikált folyamat végrehajtására. A Files-szal ez nem így van! A Files-ban egy böngésző alapú felületet láthatunk, ezzel szinkronizálhatjuk az adatainkat. Egyszerűen, és könnyedén tölthetjük fel dolgainkat a számítógépről a készülékünkre, a drag&drop módszer segítségével.

Ha egyáltalán nem vagyunk számítógép közelében, bármelyik fájlunkat feltölthetjük az alkalmazás segítségével az említett megosztókra. Természetesen e-mailben is közzétehetjük őket. Ezek a lehetőségek akkora rugalmasságot nyújtanak a számunkra, hogy sosem muszáj számítógép közelében lennünk ahhoz, hogy menedzselhessük a fájljainkat.

Biztonság

Ha mobilos fájlmegosztásról, és fájlmenedzselésről van szó, nagyon fontos szempont a biztonság kérdése. Szinte minden alkalmazás feltölti a fájljainkat egy külön szerverre, hogy szinkronizálhassa őket a két készülék között. Emiatt már nem kell aggódnunk, ha Files-t használunk. Minden fájlt a készüléken tárol. Ez egy kicsit jobban használja a tárhelyet, azonban véleményünk szerint a biztonság és adatink védelme megéri a plusz megabájtokat.

A Files-hoz szükséges egy négyjegyű PIN kód is, mely nélkül nem tudunk belépni az alkalmazásba. Ez, kombinálva az előbb említett biztonsági lépésekkel, biztosít minket arról, hogy senki sem férhet hozzá féltve őrzött adatainkhoz.

Benyomások

Évek óta vannak már alkalmazások ezen a téren. Nagyon sok van köztük, amely megfelelő minőségű. A Files azonban kiváló. Ez nem is ért meglepetésként minket. A SonicoMobile már bebizonyította, hogy tökéletes alkalmazásokat tudnak fejleszteni, és olyan problémákat tudnak megoldani, ami még előttük senkinek sem sikerült teljesen.

Ha sok mindent szeretnénk készülékünkön tárolni, vagy letölteni, esetleg el akarjuk érni a megosztó oldalakat, hogy hozzájussunk a fájljainkhoz offline használatra is, a Files ideális alkalmazás számunkra. Áttekinthető felület, rengeteg támogatott fájltípus, könnyű hozzáférés a máshol tárolt fájlokhoz, és könnyű adatátvitel. Egyszerűen nem lehet eléggé ajánlani az alkalmazást.

Már elérhető

A Files már megvásárolható, és letölthető az App Store-ból, egy különleges ajánlat keretében, mindössze 0.89 euróért. iPhone 5-re, a legújabb iPad-re és iPad minire van optimalizálva. A fejlesztők különösen figyeltek arra, hogy a régebbi készülékeken is simán fusson, akár a legelső generációs iPad-en is.

Artikel wurde nicht gefunden

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Peti - 2013.03.06. 18:51

    iFile-nál is jobb?

Szólj hozzá Te is!